Film
De laatste jaren hebben enkele goede Boliviaanse films opgeleverd die internationale prijzen hebben gewonnen.
•, Yawar Mallku, Jorge Sanjinés (1969). Deze film is een waar gebeurd verhaal over jonge inheemse vrouwen uit een klein dorp, die zonder hun toestemming gesteriliseerd werden door een groep buitenlanders. De film zorgde voor grote opschudding in Bolivia.
•, Chuquiago (Aymaravertaling voor La Paz), Jorge Sanjinés (1970). Een hele goede realistische film die bestaat uit vier verhalen die zich alle afspelen in La Paz, en gaat over vier verschillende sociale klassen, ieder op zoek naar een manier om te overleven in een wereld van tegenstellingen, teleurstelling maar ook hoop.
•, Cuestion de fe (kwestie van geloof), Marcos Loayza (1995). Drie mannen transporteren in een oude beschilderde pick-up een beeld van de Heilige Maagd van La Paz over de Andes naar de subtropische zone Yungas. Het geloof in God, het geloof in de ander en het toeval eindigen in een onvoorziene ontknoping waar men het begrip en besef van realiteit verliest.
•, Calle de los poetas (straat van de dichters), Diego Torres Peñaloza (1998). De film gaat over een groep artiesten die zich uitdrukken door middel van graffiti, die de samenleving en het systeem met zijn dubbele moraal bekritiseren. Dit wordt door sommige mensen niet gewaardeerd en de film eindigt tragisch. Het verhaal toont het geweld van de maatschappij tegen de nieuwe ideeën van de jeugd.
•, Los hijos del último jardín (de kinderen van de laatste tuin), Jorge Sanjinés (2003). Een groep gedesillusioneerde jongeren besluit een inbraak te plegen in het huis van een corrupte politicus die zich heeft verrijkt met het geld van een arm dorp, om zo gerechtigheid te zoeken. Uiteindelijk mislukt het plan en moeten ze vluchten. Deze komische film geeft een goed beeld van de Boliviaanse samenleving met al haar zwaktes.
•, Sexual independencia (seksuele onafhankelijkheid), Rodrigo Bellot (2003). Hier vallen enige verhalen samen; het verhaal van een puber uit de betere klasse van Santa Cruz, die binnenkort een getrouwde vrouw zal worden door haar vaders bemoeienissen, het seksuele leven van de jeugd van deze rijke klasse met veel geweld en hun vijandige positie tegenover homo’s, een welgestelde jongen die gaat studeren in New York en die het slachtoffer wordt van geweld en een Afro-Amerikaanse die door middel van een dialoog vertelt over de discriminatie die de zwarte bevolkingsgroepen ondergaan in de Verenigde Staten. Deze film van een jonge regisseur uit Santa Cruz werd in diverse filmfestivals genomineerd.
•, American Visa, Juan Carlos Valdivia (2005). Deze film is gemaakt naar aanleiding van een populair boek. Nadat hem een visum voor Amerika is geweigerd, raakt een Boliviaanse leraar betrokken in een web van criminele activiteiten, een gijzeling in de Amerikaanse ambassade en krijgt hij een relatie met een mooie hoer uit de laaglanden. Deze film met prachtige filmopnamen van Bolivia geeft een goed beeld van de vele Bolivianen die het land willen verlaten en daarbij alles opofferen en uiteindelijk misbruikt worden.
•, El Minero del Diablo, Kief Davidson en Richard Ladkani (2005). Ontroerende documentaire over Basilio (14 jaar) wiens vader overlijdt en daarom moet gaan werken in de zilvermijn van Cerro Rico in Potosí om zijn familie te onderhouden. Men ziet de verschrikkelijke levensomstandigheden, het dagelijks leven en de geloven van de mijnwerkers door de ogen van een kind. Als je de mijnen zelf gaat bezoeken mag je deze film niet missen.
•, Los Andes no creen en Dios (de Andes gelooft niet in God), Antonio Eguino (2006). De film speelt zich af in Uyuni in 1920 gedurende één van de belangrijkste tijden van de republiek: de bloeitijd van de mijnbouw en het begin van het tintijdperk. Een ingenieur gaat met de trein van La Paz naar Uyuni om een nieuwe baan te betrekken in de mijnbouw. Hier raakt hij verwikkeld in allerlei relaties en conflicten en bovendien beleeft hij een avontuur in de woeste bergen van de Andes. Mooie beelden van het landschap.
•, Cocalero van Alejandro Landes (2007). Deze film gaat over de laatste zes maanden van de verkiezingscampagne van Evo Morales waarbij hij het hele land doorkruist en wat uiteindelijk zal leiden tot zijn verkiezing tot president van Bolivia.
•, Che, La Guerilla 2, Steven Soderbergh (2009). Geïnspireerd op het dagboek van de guerrillaleider Che Guevara tijdens zijn verblijf in Bolivia, die met zijn executie in La Higuera eindigt.
•, Zona Sur, Juan Carlos Valdivia (2009). Deze laatste film gaat over een rijke familie, in een welgestelde buurt van La Paz in een land dat aan het veranderen is.
Kunst en cultuur
Rondreizen
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Bolivia en Chili ontdek je de vele gezichten van de Andes. Wandel in Bolivia door het nevelwoud...
Rondreizen-Hotel
Ga met ons mee op deze prachtige nieuwe privé rondreis door twee landen vol hoogtepunten. Peru is natuurlijk bekend vanwege de Inca-citadel...
Rondreizen-Hotel
Ga met ons mee op deze nieuwe rondreis met zowel hoogtepunten als onbekende plekjes van drie indrukwekkende landen! We doen een boeiende...