Bas-Périgord

Swipe

Zwarte Périgord (vervolg)

Beynac

Het kasteelstadje Beynac op de oever van de Dordogne is een van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk (Un des plus beaux villages de france).

Château de Beynac

Het middeleeuwse dorp met zijn smalle straten dankt zijn bestaan aan het gelijknamige kasteel. Het kasteel (forteresse féodale) staat fier bovenop de rotswand, hoog boven de rivier de Dordogne. Het was ooit de thuisbasis van een van de vier baronnen van de Périgord. Het kasteel is vanuit de bebouwing op de oever van de Dordogne bereikbaar via een pad dat omhoog voert langs 15de-, 16de- en 17de-eeuwse woningen. Natuurlijk kunt u ook per auto naar het kasteel rijden, maar u krijgt een beter inzicht in het functioneren van het kasteel en zijn directe omgeving als u gebruik maakt van het wandelpad, de oorspronkelijke toegangsweg naar het verdedigingswerk. Dankzij de 150 m hoge rotswanden was het kasteel moeilijk in te nemen; aan de zijde van het plateau hield een dubbele verdedigingsmuur vijanden op een afstand. Toch kreeg het kasteel het zwaar te verduren tijdens de Honderdjarige Oorlog: de Fransen zaten in dit kasteel; de Engelsen in het kasteel van Castelnaud, aan de overzijde van de rivier de Dordogne. Het kasteel bestaat uit drie delen: een 13de-eeuwse kasteeltoren; een 13de- en 14de-eeuws hoofdgebouw; en een 15de-eeuws woonverblijf. Opmerkelijk zijn de gotische fresco's in de kapel met afbeeldingen van het Laatste Avondmaal en leden van de familie Beynac. Vergeet niet om naar het zuidelijk bastion te wandelen. Vanaf hier heeft u een schitterend uitzicht op het stroomgebied van de Dordogne met in de verte enkele kastelen, waaronder het kasteel van Castelnaud.

Château de Beynac geopend: mrt.-nov. dgls. 10-12 u. en 14 u. tot zonsondergang (tussen 12 en 14 u. kunt u het kasteel zonder gids bezichtigen); dec.-febr. 13 u. tot zonsondergang.

Musea

In het dorp Beynac kunt u twee musea bezoeken: het Musée de Proto-Histoire, met een overzicht van het leven van de eerste bewoners van dit gebied; en het Archeologisch Park van Beynac. Dit Parc archéologique geeft een goed beeld van het leven in het laatste deel van het Jongere Steentijdperk (6.000-500 v.Chr.). In het openluchtmuseum staan onder meer reconstructies van de hutten waar de toenmalige boeren en metaalbewerkers in woonden.

Archeologisch Park van Beynac geopend: mrt.-15 juni en 15 sept.-nov. dgls. 9-19 u.; 15 juni-15 sept. dgls. 10-19 u.

Le Château des Milandes

Ten zuidwesten van Beynac, op de andere oever, ligt het Château des Milandes. Het betreft een 15de-eeuws kasteel dat in de 19de eeuw werd vergroot. Dit kasteel werd beroemd nadat de Amerikaanse zangeres Josephine Baker het aankocht om haar geadopteerde kinderen in onder te brengen. Zij noemde het kasteel le village du monde, in de hoop dat haar kinderen, van verschillend ras en godsdienst, hier in vrede zouden kunnen wonen. In het kasteel is een tentoonstelling ingericht die het leven van Josephine belicht. De meubels in het kasteel waren van de familie Caumont, de oorspronkelijke bewoners. Rondom het kasteel ligt een aantrekkelijk 7 ha groot park. Het bijbehorende Musée du pigeon voyageur (postduivenmuseum) verzorgt in de zomermaanden demonstraties.

Le Château des Milandes geopend: mrt.-april en sept.-okt. dgls. 10-12 u. en 14-18 u.; mei-aug. dgls. 9-19 u.; nov.-febr. dgls. 14-18 u.

Castelnaud

Château de Castelnaud

Het 12de-eeuwse kasteel van Castelnaud was tijdens de Honderdjarige Oorlog een belangrijk verdedigingswerk van de Engelsen. In de 15de eeuw begon men met het herstellen van alle beschadigingen die het kasteel tijdens de oorlog had opgelopen. Na de Franse Revolutie verviel het kasteel tot een ruïne. In 1962 begon men met de restauratie van het kasteel. Van het huidige gebouw stamt de kasteeltoren uit de 13de eeuw. Het 15de-eeuwse terras biedt een goed uitzicht op de vallei van de Dordogne. Tegenwoordig kunt u in de vesting het Museum van de Middeleeuwse Oorlogen (Musée de la Guerre au Moyenâge) vinden. Het museum bezit allerlei middeleeuws wapentuig.

Château de Castelnaud geopend: mrt.-april en okt.-15 nov. en alle schoolvakanties dgls. 10-18 u.; mei-juni en sept. dgls. 10-19 u.; juli-aug. dgls. 9-20 u.; 16 nov.-febr. zo.-vr. 14-17 u.

La Roque-Gageac

Op 3 km ten noordoosten van Castelnaud ligt het dorp La Roque-Gageac, vernoemd naar de gigantische rotswand die recht boven het dorp uitsteekt. Dat het wonen onder een rotswand niet zonder risico is, bleek in 1957 toen een groot rotsblok zich in enkel woningen boorde. La Roque-Gageac is een van de aantrekkelijkst gelegen dorpen op de oever van de Dordogne.

Château de la Malartrie

Het grote gebouw met de torentjes dat de westzijde van het dorp afsluit lijkt uit de 15de eeuw te stammen; het werd echter in het begin van deze eeuw in de stijl van de renaissance werd opgetrokken. Het staat bekend als het Château de la Malartrie. In het oostelijk deel van het dorp kunt u het 16de-eeuwse Manoir de Tarde vinden, het herenhuis van de familie Tarde. Een aangename wandeling omhoog leidt naar de parochiekerk.

Domme

Het vestingstadje Domme is gebouwd op een uitstekende rots boven de vallei van de Dordogne. De verdedigingsmuren volgen harmonieus het reliëf van de rotsbodem. Vanaf verscheidene plaatsen in het bastion heeft u een prachtig uitzicht op het stroomgebied van de Dordogne. Het stadje werd gebouwd in 1283 door Philippe le Hardi, bij ons bekend als Philips de Stoute. Tijdens de Godsdienstoorlogen werd het stadje bij verrassing ingenomen door de hugenoten, maar enkele jaren later moesten zij zich weer terugtrekken voor de oprukkende katholieke troepen. Aan de kant van de rivier wordt het vestingstadje beschermd door de steile en hoge rotswand. Aan de kant van het plateau bouwde men stevige muren met drie toegangspoorten: de Porte Delbos; de Porte de la Combe en de Porte des Tours. De 13de-eeuwse Porte des Tours is met zijn twee ronde verdedigingstoren het zwaarste versterkt. Via deze poorten kunt u het stadje binnenrijden en vervolgens uw auto parkeren op het Place de la Rode.

Place de la Halle

Vanaf hier leidt de Grand Rue naar het Place de la Halle, het centrum van Domme. Op dit plein staan het 16de-eeuwse Hôtel du Gouverneur, het huidige gemeentehuis met het Toeristen-informatiekantoor, de kerk, het postkantoor, het folkloremuseum Paul-Reclus en de 17de-eeuwse markthal.

Grotten van Domme

In deze markthal kunt u de ingang van de grotten van Domme vinden. Men overbouwde de toegang naar de grotten, zodat de inwoners van Domme in tijden van oorlog zich in de grotten konden verbergen. Niemand vermoedde een grottenstelsel onder een gebouw. De waterrijke grotten zijn over een afstand van ruim 400 m toegankelijk voor het publiek. In de niet al te hoge grotten kunt u de druipsteenformaties (l'Acropole du Périgord Noir) bezichtigen. De tentoongestelde fossiele beenderen van bizons en neushoorns zijn ook daadwerkelijk in deze grot gevonden. De uitgang van de grotten ligt ten zuidwesten van het stadscentrum, op de hoek van de Jardin Public. Vanuit de lift heeft u een prachtig uitzicht op de vallei van de Dordogne. Ook vanuit de tuinen de Jardin Public heeft u een gelijkwaardig uitzicht.

Grotten van Domme geopend: mrt.-okt. en tijdens schoolvakanties dgls. 9.30-19 u. (in voor- en najaar sluit men van 12 tot 14 u. en na 18 u.).

Uitzichtspunten

Ten zuidoosten van de Jardin Public liggen de resten van het Château du Roi. Vanaf de Jardin Public kunt u langs de rotswand teruglopen richting centrum. Tijdens de 400 m lange wandeling over deze zogenoemde Promenade des Falaises heeft u wisselende uitzichten over het stroomgebied van de Dordogne, van het kasteel van Montfort in het oosten tot aan het kasteel van Beynac in het westen. De wandeling eindigt bij het uitzichtspunt La Barre Vallée de la Dordogne (belvédère). U bent dan weer in de omgeving van het Place de la Halle.

Wandeling over de stadswallen

Als u wilt dan kunt u onder begeleiding een wandeling maken langs en over de stadswallen. De wandeling begint bij de Porte Delbos en eindigt bij de Porte de la Combe, maar kan alleen na een afspraak met het Toeristen-informatiekantoor gemaakt worden. Dit geldt ook als u de Porte des Tours van binnen wilt bezichtigen.

Toeristen-informatiekantoor: Hôtel de Gouverneur, Place de la Halle.

Montfort

Het kasteeldorp Montfort ligt bij een reusachtige lus van de rivier de Dordogne.

Château de Montfort

Hoog boven de steile rotswand troont het kasteel van Montfort, vernoemd naar Simon de Montfort die het kasteel in 1214 verwoestte. Het huidige bouwwerk stamt uit de 15de en 16de eeuw. In de 19de eeuw kreeg het aangezicht van het kasteel zijn huidige vormen. het interieur van het kasteel is niet opengesteld voor het publiek. U kunt echter wel de verdedigingswerken en de fraaie tuin bezichtigen.

Château de Montfort (tuin en verdedigingswerken) geopend: mei-sept. dgls. 10-19 u.

Eyrignac

De tuinen van Eyrignac

Op een afstand van 13 km ten noordoosten van Sarlat liggen de tuinen van Eyrignac (Les Jardins du Manoir d'Eyrignac). De tuinen rondom het 17de-eeuwse herenhuis van de familie de Costes de la Calpénède zijn in de 18de eeuw aangelegd in de Franse stijl, al zijn er veel Italiaanse invloeden waar te nemen. De huidige tuinen, waar de vormen mede door snoei- en heggenscharen zijn bepaald, zijn in de afgelopen 30 jaar in hun oude luister hersteld door Patrick Sermadiras de Pouzols de Lille, de huidige eigenaar. In de tentoonstellingsruimte is een overzichtstentoonstelling ingericht en draait men voor geïnteresseerden een video. Veel van de planten en bomen zijn zogenoemde groenblijvers en dus kan de tuin ook in de wintermaanden bezocht worden.

De tuinen van Eyrignac geopend: april-mei dgls. 10-12.30 u. en 14-19 u.; juni-sept. 10-19 u.; okt.-mrt. 10-12.30 en 14 u. tot zonsondergang.

Fénelon

Château de Fénelon

Op 17 km ten zuidoosten van Sarlat, in een bosrijke omgeving, ligt het 14de-eeuwse kasteel van Fénelon. Het kasteel heeft een dubbele omwalling en was een van de best verdedigbare kastelen in het stroomgebied van de Dordogne. De peperbusvormige torens en de daken zijn met grijze leistenen bedekt. Het kasteel is het geboortehuis van de Grand Fénelon (1615-1715), de auteur van Télémaque. Tijdens zijn leven werd een groot deel van het kasteel vernieuwd.

Château de Fénelon geopend: mrt.-juni en sept.-okt. 10-12 u. en 14-18 u.; juli-aug. 10-12 u. en 14-19 u.

Salignac

Château de Salignac

Het kasteel van Salignac uit de 12de en 13de eeuw speelde een belangrijke rol tijdens de Honderdjarige Oorlog met de Engelsen. De militaire structuur van het verdedigingswerk komt goed tot uiting in de verdedigingsmuur die het kasteel omringt. Aan de voet van het kasteel strekt zich het dorp Salignac uit met enkele smalle straten die typerend zijn voor een kasteeldorp. Hoe smaller en bochtiger de straten rondom het kasteel hoe moeilijker een bestorming door een eventuele vijand werd. Het marktplein met het voormalige 13de-eeuwse nonnenklooster fungeert als het centrum van het dorp.

Château de Salignac geopend: juli-aug. dgls. 10-12 u. en 14-18.30 u.; 15-30 juni en 1-15 sept. wo.-ma. 14-18 u.

Terrasson-Lavilledieu

Terrasson-Lavilledieu is een vriendelijk stadje, gelegen op beide oevers van de rivier de Vézère. Twee bruggen onderhouden de verbindingen tussen het dorpsdeel Terrasson en het dorpsdeel Lavilledieu. In het dorp staan nog enkele oude woningen in de stijl van de renaissance en een 15de-eeuws kerkje. Vanaf het hoog gelegen kerkje heeft u een goed uitzicht op het dorp.

Toeristen-informatiekantoor: Place des Martyrs de la Liberation. Toeristeninformatie Porte de la Vézère.

Saint-Amand de Coly

De versterkte kloosterkerk

In het gehucht Saint-Amand de Coly staat een versterkte kloosterkerk die in de 12de eeuw bij een augustijnerklooster hoorde. Het klooster is verdwenen, maar de machtige muren van de kerk staan nog recht overeind. Gedurende de Honderdjarige Oorlog had het klooster veel te lijden en dus besloot men om de kerk te versterken. Het resultaat was een kloosterkerk dat meer weg had van een fort dan van een gebedshuis. Niet alleen werden de muren zwaar versterkt, maar men bouwde tevens een hoge verdedigingsmuur. Tijdens de Godsdienstoorlogen waren 20.000 katholieken een volle week bezig om enkele hugenoten uit deze kerk te verdrijven. Zowel de kerk met de machtige, spitsloze toren, als de verdedigingsmuren zijn tegenwoordig te bezichtigen. Het grondplan van de kerk volgt het patroon van een kruis. Het schaars binnenvallende licht wordt prachtig weerkaatst door de muren en pilaren van geelachtig kalksteen. Het interieur is eenvoudig en sober; vanuit de smalle ramen en kleine balkonnetjes nam men vroeger de vijand onder vuur. Zij waren bereikbaar via een hoge omgang die nu nog boven de drie smalle gebrandschilderde ramen boven het koor loopt (herkenbaar aan het hekwerk).

Tegenover de kerk kunt u een diaporama zien, een audiovisuele presentatie betreffende de kloosterkerk. Het vroegere ziekenhuis uit de 14de eeuw (Le vieil hôpital) is alleen van buiten te bezichtigen. De meeste inwoners zijn landbouwer en verbouwen tabak en noten.

10 prachtige bestemmingen in Zwarte Périgord (vervolg) en Dordogne en Lot