Haut-Limousin

Swipe

Sr.-Léonard-de-Noblat

Het stadje Saint-Léonard-de-Noblat ligt ten noorden van de samenvloeiing van de rivieren de Maulde en de Vienne. In deze rivieren zwemmen veel forellen en schaduwvissen. De nederzetting is vernoemd naar de heilige Leonardus, de beschermheer van de gevangenen. Deze kluizenaar trok zich in de 6de eeuw in dit gebied terug.

Kloosterkerk

Zijn lichaam vond een laatste rustplaats in de plaatselijke kloosterkerk. Deze kerk werd in de 9de eeuw gebouw en een eeuw later vergroot. De 52 m hoge toren werd pas in de 18de eeuw bekroond met de huidige spits. De toren is bijzonder van opbouw: bovenop enkele vierkantige verdiepingen staan twee achthoekige verdiepingen; vier gevelspitsen zorgen voor een vloeiende overgang. De kerk is een goed voorbeeld van romaanse architectuur in de landstreek Limousin; het bezit rondom de kooromgang vijf straalkapellen en in de kerk twee zijkapellen. Vele gelovigen hebben in de loop der eeuwen het rondje om het koor gemaakt. Het stadje ligt namelijk op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Boven de sarcofaag van de heilige Leonardus is een `grendel' aangebracht, het symbool van de gevangenen. Veel vrouwen betasten deze `grendel' in de hoop zwanger te worden.

In de straten rondom de kloosterkerk staan nog enkele 13de-, 15de-, 16de- en 18de-eeuwse huizen; bijzonder is het Maison Fargeaud d'Epied.

Museum Gay-Lussac

St.-Léonard-de-Noblat is al eeuwenlang bekend om zijn goede kwaliteit gebakjes en heerlijke marsepein. Één van de bekendste lekkerbekken was de beroemde fysicus en chemicus Gay-Lussac. Hij werd in 1778 in St.-Léonard-de-Noblat geboren. Zijn nagedachtenis houdt men levend in het museum Gay-Lussac.

Museum Gay-Lussac geopend: juli-aug. 10-18 u.

Historail

Treinliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum Historail. In het museum presenteert men een overzicht van de geschiedenis van de spoorwegen.

Historail geopend: april-okt. dgls. 14.30-18 u.

Toeristen-informatiekantoor: Rue Roger Salengro.

10 prachtige bestemmingen in Sr.-Léonard-de-Noblat en Dordogne en Lot