Keuken
Bosnië heeft een sterke culinaire traditie. Ook op dit gebied zijn de verschillende cultuurinvloeden herkenbaar. In een slastiwarna zijn de zoete gerechten uit Midden-Europa en Turkije samengebracht. De baklava en hurmašice staan naast de Schwarzwalderkirsch en Sachertorte. Daarbij hoort natuurlijk een kopje Turkse – of Bosnische – koffie (Bosanska kahva). De sterke bakjes met drab onderin worden vaak geserveerd op een dienblaadje met daarop een koperen kannetje (džezva), een kopje met suikerklontjes, een glas water en soms ook Turks fruit (ratluk). Vrienden, families en buren brengen veel tijd met elkaar door, terwijl ze aan hun koffie lurken.
Het bereiden en eten van vlees van de grill is ook een favoriet tijdsverdrijf van de gemiddelde Bosniër. Beroemd zijn de cevapcici, kleine worstjes van gekruid rund- of lamsvlees en de pleškavica, hetzelfde vlees maar dan in hamburgervorm. Ražnjici zijn spiesjes van varkensvlees en dus niet in moslimgebieden te krijgen. Ook populair zijn de verschillende pitagerechten, die bestaan uit deeg met verschillende vullingen. Burek is de bekendste pita en is gevuld met vlees, in sirnica zit kaas, in krompiruša aardappels en in zeljanica spinazie en kaas. Bij al deze gerechten wordt meestal yoghurt gedronken.
De Bosnische keuken is bekend om allerlei soorten stoofpotten, waarvan de Bosanski lonac de bekendste is. Dat gerecht dat bestaat uit rundvlees, aardappels, wortels, uien en knoflook, wordt bereid in een grote keramische pot, die boven open vuur gehangen wordt. Daarnaast zijn ovengerechten als musaka populair. Sarme zijn rolletjes van gehakt en rijst, omwikkeld met een blad kool, terwijl bij filovane paprike dezelfde vulling in een paprika is gedaan. Begova corba is een maaltijdsoep met lamsvlees en groenten. Ook vissoep, riblja corba is populair, net als andere visgerechten.
Salades moeten apart besteld worden. Ze zijn meestal eenvoudig en bestaan soms maar uit een of twee ingrediënten zoals kool of tomaten en ui. De šopska salata bestaat uit tomaten, komkommer, paprika, uien en jonge kaas. Er worden veel verschillende kazen gemaakt in Bosnië, die vaak direct bij de boer te koop zijn. Iz mjeha is een sterke, droge schapenkaas. Travnicki en vlasicki sir zijn geitenkazen die doen denken aan feta. Kajmak is iets tussen kaas en yoghurt in.
In Herzegovina wordt al sinds de Romeinse tijd veel wijn geproduceerd. Dat er nauwelijks geëxporteerd wordt heeft meer te maken met het gebrek aan marketing, dan met de smaak. De bekendste witte wijn is de Žilevka, enkele rode wijnen zijn Blatina, Vencacko en Župsko. Rode wijn wordt in Bosnië vaak op koelkasttemperatuur geserveerd. Lokale biermerken zoals Sarajevsko en Nektar uit Banja Luka zijn niet heel bijzonder, maar goed te drinken. Ook de Kroatische bieren Karlovacko en Ožusko, het Montenegrijnse Niksicko en het Servische Jelen worden veel geschonken. In de supermarkt worden ze ook in plastic flessen van twee liter verkocht. Maar wie echt wil doen als de Bosniërs, ontkomt er niet aan om rakija te proberen. Deze vruchtenjenever bevat ongeveer veertig procent alcohol en komt in verschillende variaties voor. Sljivovica is gemaakt van pruimen, loza van druiven en kruška van peren.
Wie nog moet rijden of geen alcohol drinkt kan genieten van vruchtensappen. Mensen maken zelf een eigen sap uit de fruitoogst van hun lapje grond. Het bekendste mineraalwater is Kiseljak. Daarnaast zijn natuurlijk de bekende Amerikaanse frisdranken overal te krijgen.
Rondreizen
Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...
Familiereizen
Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...
Familiereis-Tweepersoonskamer
Ben je op zoek naar een actieve en avontuurlijke familiereis en wil je daarbij ook nog niet te ver van huis? Dan...