Bulgarije

Swipe

Geld en geldzaken

De Bulgaarse munt is nog niet opgenomen op de Europese geldmarkt. Vandaar dat men nog een eigen munt heeft. De naam van de Bulgaarse munteenheid is lev (BGN, meervoud leva), onderverdeeld in 100 stotinki. Er bestaan biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 leva en munten van 1 lev en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 stotinki.

Banken

Banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur. In grotere steden zijn sommige banken eveneens op zaterdag open, de openingstijden zijn meestal wat beperkter. Denk eraan dat geld wisselen en het verzilveren van travellercheques soms uitsluitend in de ochtend mogelijk is. Vrijwel alle banken zijn inmiddels voorzien van geldautomaten.

Creditcards

In veel winkels, hotels en bij tankstations kunt u uw rekening met een algemeen gangbare creditcard (Mastercard, Maestro, Visa en Cirrus) voldoen. Betalen met creditcards is kostbaar. Provisies van 4 of 5% zijn niet ongebruikelijk en er zijn gevallen bekend waarbij men zelfs 8% kosten in rekening bracht. Vooraf informeren dus! Contant geld kunt u met uw creditcard opnemen bij de meeste banken in de grotere steden en toeristencentra. Men zal naar uw paspoort vragen.

Geld wisselen

Bij banken, bij officiële wisselkantoren en in veel hotels kunt u geld wisselen tegen de geldende koers. Er kan een aanmerkelijk koersverschil zijn, vooral in de hotels krijgt u doorgaans een slechte koers. Bij de wisselkantoren moet u eveneens attent zijn en wisselen op de zwarte markt is illegaal en zeer af te raden.

Geld pinnen kan op veel plaatsen, de opname is gebonden aan 200 leva per keer, met een maximum van 2 opnames per etmaal.

De actuele wisselkoers van de lev vindt u op www.wisselkoers.nl. Als u het eenvoudig wilt houden dan kunt u onderweg gemakkelijk de prijs bepalen door 2 lev gelijk te stellen aan 1 euro.

Inkopen doen

Misschien wilt u, net als alle andere toeristen, wel eens even winkelen. Vooral in de grote steden zijn er goede mogelijkheden en het scheelt in veel gevallen aanmerkelijk in uw portemonnee.

Kijk ook bij 'Winkelen en souvenirs'.

Travellercheques

Het wisselen ervan levert bij de banken en wisselkantoren geen problemen op. U moet er rekening mee houden dat de koers over het algemeen hoger ligt dan die van contant geld, de provisie ligt echter nóg hoger.

Bij het inwisselen van travellercheques zal men u om een legitimatie vragen, meestal om uw paspoort.

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije