Vervoersmogelijkheden naar- en in Cuba
Vakantiegangers reizen vrijwel per definitie per vliegtuig. Boekt u een verzorgde reis of een fly-drive dan zal de maatschappij die dat voor u regelt ook de vliegtickets verzorgen. Reist u op eigen gelegenheid dan kunt u door een vergelijking tussen hetgeen de touroperators (die doorgaans óók losse vliegtickets verzorgen) aanbieden, behoorlijk wat geld in de knip houden.
Behalve lijndiensten vliegen er tientallen chartermaatschappijen tussen Amsterdam of Brussel, dan wel vanuit of via andere grote steden in Europa, naar Havana, Varadero en Holguín. Op Cuba zelf zijn er nog diverse, voor de internationale luchthavens minder belangrijke vliegvelden. Kijk daarvoor bij: ‘Luchthavens op Cuba’.
Het transport per openbaar vervoer is eenvoudig, met uitzondering van de vaak overbezette stads- en regionale lijnen. Kijk uit voor zakkenrollers. In elk geval dient u met CUP te betalen. Een taxi is een goed en redelijk alternatief, betaling in CUC, gemiddeld betaalt u 0,40 tot 0,80 CUC per kilometer. In Havana kunt u ook gebruikmaken van fietstaxi’s (ongeveer 3 euro per uur). Verder zijn er de bekende coco’s, knalgele, gemotoriseerde driewielers.
Vanuit Havana kunt u per trein diverse bestemmingen bereiken. Plaats bespreken vooraf is aan te bevelen, u regelt het op Estación Ferrocarril in Havana of via de hotelreceptie. U kunt telefonisch reserveren bij Ferro Cuba via Tel.+53 7-861 4259 of bij Infotur, het toeristenbureau van Havana: Tel.+53 7-204 0624.
Natuurlijk kunt u gebruikmaken van lokale treinen. Ze rijden zelden op tijd en stoppen veel, maar u komt op de plaats waar u zijn wilt.
Binnenlandse vluchten zijn tamelijk goedkoop, over het algemeen is er, in verhouding tot bus en trein, weinig vertraging. De vlucht dient met CUC’s betaald te worden.
Het gebruik van een taxi is voor de toerist de meest aangewezen vervoersmethode. De gewone taxi, in principe bestemd voor de Cubanen, rekent u met CUP af. Vanuit uw hotel heeft u altijd met de Turistaxi te maken, van overheidswege belast met het vervoer van de toeristen. Ze zijn behoorlijk duur, ongeveer 0,80 euro per kilometer.
U kunt proberen om een particulier te vinden die een auto heeft, feitelijk dé methode om goedkoop ergens te komen. Reken op een prijs van ongeveer 1 euro per 5 kilometer.
Een auto huren is gemakkelijk, in vrijwel elk hotel vindt u een balie waar u dit kunt bespreken. U moet wel tenminste 21 jaar en minimaal een jaar in het bezit van een rijbewijs zijn. Kijk ook bij: ‘autohuur’.
In de omgeving van de hotels zijn fietsen en bromfietsen, zelfs scooters, te huur. De kwaliteit van het aangeboden materiaal is over het algemeen behoorlijk, de prijs, vooral die voor het huren van een bromfiets, staat in geen verhouding tot hetgeen geboden wordt.
Buiten de grotere steden is paardrijden heel normaal. Paardrijden is daar dan ook op veel plaatsen mogelijk, vaak worden begeleide tochten georganiseerd. Op de stranden komt de verhuur van paarden steeds vaker voor. De paarden die gebruikt worden voor de verhuur zijn doorgaans van een tamelijk aftandse kwaliteit, maar betrouwbaar en ongevaarlijk. Als u de weg kwijt zoudt raken laat u gewoon de teugel vieren, u wordt dan vanzelf weer thuisgebracht.
Sommige toeristen willen liftend door het land. Dat kan, maar de Cubanen zullen u dat niet in dank afnemen, omdat dat voor hen vrijwel de enige manier is om ergens te komen. Liften is bij de Cubanen niet echt populair maar noodzakelijk. Onder viaducten, in elk geval indien mogelijk beschermd tegen zon of regen, treft u ze in groten getale aan, soms wordt door een verkeersregelaar (controleur herkenbaar aan een fel gekleurd vest of hesje) bepaald wie er aan de beurt is om in te stappen.
Toeristen staan langs de weg met een aantal CUC’s in de hand (sommigen houden zelfs een bord omhoog met de mededeling op hoeveel geld mag worden gerekend). De Cubanen blijven dus gewoon staan, ze kunnen niet met de toerist concurreren. Rijdt u met een huurauto, neem eens zo’n lifter mee. Het is volstrekt ongevaarlijk als u deze oppikt bij zo’n ‘halte’ en u legt soms leuke contacten.
Praktische informatie
- Aankomst
- Ambassades
- Apotheken
- Autohuur
- Bagage
- Banken
- Bedelaars
- Benodigde reisdocumenten
- Benzine
- Bestemmingscheck
- Bromfietsen
- Coco
- Creditcards
- Douane- en invoerbepalingen
- Drank
- Drugs
- Duiken
- Elektriciteit
- Evenementen
- Feest- en gedenkdagen
- Fietsen
- Fooien
- Fotograferen
- Gehandicapten
- Geld
- Geld wisselen
- Gezondheid
- Gezondheidstoerisme
- Gezondheidszorg
- Golf
- Handig om mee te nemen
- Hengelsport
- Hotels
- Huisapotheek
- Hygiëne onderweg
- Identificatie
- Inentingen
- Ingewandsstoornissen
- Inkopen doen
- Internet
- Inwoners
- Kleding
- Klimaat en beste reistijd
- Kranten en tijdschriften
- Luchthavenbelasting
- Luchthavens op Cuba
- Maten en gewichten
- Medicijnen
- Medische hulp
- Munteenheid
- Nationale bloem
- Nationale boom
- Nationale vogel
- Niet vergeten!!!…
- Noodnummers
- Nudisme
- Nuttige adressen
- Openbaar vervoer
- Openingstijden
- Paspoort
- Politie
- Pornografie
- Post
- Postkantoor (Casa de Correo)
- Prijzen
- Prostitutie
- Radio en televisie
- Reisdocumenten
- Rondreis
- Scooters
- Souvenirs
- Strandrecreatie
- Taal
- Taxi’s
- Telefoneren en sms-en
- Tijdsverschil
- Travellercheques
- Verkeer en verkeersregels
- Verzekeringen
- Visum
- Vlag
- Vliegduur
- Vliegvelden op Cuba
- Voorbehoedmiddelen
- Wapenschild
- Water
- Watersport
- Wegenkaarten
- Zonnebaden
- Zonnebrand
- Zonnesteek
- Zwemmen
Rondreizen-Hotel
Cuba, het land van de sigaren en de salsa! Cuba is een land wat je moet ervaren om het echt te begrijpen,...
Zonvakantie-hotel & appartement
9-daagse Zonvakantie naar Scuba Lodge & Ocean Suites in Curaçao
Direct aan het schitterende zandstrand van Varadero bevindt zich het 4-sterrenhotel Be Live Experience Turquesa. Voor een ultieme zonvakantie ben je hier...