De Gambiaanse keuken
De traditionele Gambiaanse keuken bestaat uit gerechten die op de een of andere manier iets te maken hebben met de belangrijkste producten van het land: pinda’s, rijst, couscous, kip en vis. Het wordt klaargemaakt boven een open vuur of gekookt. Als u in een restaurant eet dat niet op toeristen is ingesteld, houdt er dan rekening mee dat de olie waarin de producten worden klaargemaakt niet altijd even goed aansluit bij hetgeen waaraan onze ingewanden gewend zijn. Droge rijst en droog brood zijn dan prima bijgerechten.
Een paar gerechten die u beslist moet proberen:
* Wolof-rice: rijst (of couscous) klaargemaakt op de manier zoals dat al eeuwen door de Wolof gebeurt, met verse groenten, verschillende soorten vlees en tomaten, (staat ook bekend als benachin);
* Verschillende soorten sisay: sisay is het Mandinkawoord voor kip, dus u weet wat het hoofdbestanddeel is; sisay-bassi: kip met gerst, diverse smaakmakers en verschillende specerijen;
* sisay-nayebi: kip met erwten en bonen, ook weer met diverse, soms pittige, bijgerechten;
* sisay-yassa, voor een avondje met niet al te veel mensen om je heen: kip met uien en knoflook, peper en een azijnsaus.
Kip, die vooral in het binnenland, boven een open vuur bereid is, is om gezondheidsredenen geen aanrader. In een restaurant zijn er echter geen problemen te verwachten. Snijdt de kip altijd eerst door om te kunnen zien of deze door en door gaar is (geldt trouwens ook voor vlees!).
Een gerecht met het belangrijkste agrarische artikel, de pinda, behoort ook tot de vaste inlandse menu’s; probeer eens domada: een pindapuree met rijst (of couscous) en verschillende soorten vlees; u kunt deze maaltijd vooraf laten gaan door tio-gio, een pindasoep.
Een bij de Gambiaanse jongeren razend populair gerecht is affra. Sommige restaurants hebben het woord in hun naam. Affra is het woord voor kleine kluifjes, soms van kip, soms van lam, soms van een combinatie van die twee of van stukjes ingewand zoals lever. Het vlees is op open vuur geroosterd en men kluift het vlees van het bot, met de hand dus. Tijdens het roosteren is er een speciale saus gebruikt en het wordt opgediend met diverse sausjes, specerijen en salade.
Op het menu staat altijd: Affra vanaf D… Dat betekent dat u zelf de hoeveelheid kunt samenstellen. Vanaf D… loopt op met 5 of 10 dalasis. Als je een stevige trek hebt bestelt u het dubbele van de vanafprijs.
Vis is een van de belangrijkste producten in Gambia en tevens hoofdgerecht bij vele maaltijden. Het wordt op tientallen manieren klaargemaakt, maar probeer de vis beslist eens zonder sausjes of specerijen. De ladyfish bijvoorbeeld, is een bijzonder smakelijke vis, mooi wit vlees en prima van smaak. Ook de nijlbaars, de bongafish en niet te vergeten de butterfish zijn niet te versmaden. Klaargemaakt op de traditionele manier eet u vis zoals u dat nog nooit gegeten hebt.
Als u niet van graten houdt dan is de butterfish het aangewezen gerecht. Deze vis (beslist geen geliefd gerecht bij de inlandse bevolking) heeft een dikke, leerachtige huid en is vrijwel graatloos.
Verder mogen kreeft, garnaal en oester niet onvermeld blijven, al is men hiervoor afhankelijk van het seizoen.
Het dessert van vrijwel elke maaltijd bestaat op z’n minst uit vers fruit. In het najaar overheerst de mango, maar papaja’s zijn er gedurende het gehele jaar. Inlandse bananen, klein van stuk, maar bijzonder goed van smaak, zijn volop te krijgen. Meloen en avocado behoren tot de gangbare vruchten en, iets minder van kwaliteit, maar vers klaargemaakt nog steeds een delicatesse, is de ananas.
Als u de maaltijd in het restaurant van een hotel gebruikt dan is er volop keus uit diverse dranken. In de eerste plaats moet hierbij aan water gedacht worden. Veel drinken is noodzaak. Let er altijd op dat een fles water aan tafel geopend wordt!
Het in Gambia gebrouwen bier, Julbrew, kan een vergelijking met de bekende merken redelijk doorstaan. Natuurlijk is er een keur aan buitenlandse bieren, Belgisch, Deens, Duits en/of Nederlands bier zijn meestal wel verkrijgbaar. Bij bestelling van bier vraagt u om het merk of simpelweg om local beer of Julbrew. Steeds meer restaurants serveren Julbrew (en soms ook andere biersoorten) van de tap.
Wijnen, zowel rode als witte, zijn doorgaans van prima kwaliteit voor wie van gangbaar houdt. Ze worden geïmporteerd uit Spanje, Portugal en Italië. Exclusieve wijnen zult u niet aantreffen.
Verder is er bijna geen gedistilleerd denkbaar dat in de hotels niet voorhanden is.
Komt u echter in het binnenland, dan is het vaak moeilijker om alcoholhoudende dranken te bestellen. De moslim gebruikt geen alcohol en de geringe hoeveelheid die aan de toerist kan worden verkocht maakt het op voorraad hebben van een brede keuze weinig zinvol. Voor alle duidelijkheid: men heeft er geen enkel bezwaar tegen dat u alcoholhoudende dranken gebruikt, alleen, het is niet altijd voorradig. U moet niet vreemd opkijken als je een biertje bestelt en u ziet de ober op zijn (brom)fiets stappen. Even bier halen!
Er zijn echter genoeg alternatieven die vooral gezocht moeten worden in de rijke variatie aan theesoorten. De Britse invloed is op dit gebied nog steeds goed merkbaar.
De meeste supermarkten hebben een ruime voorraad dranken, zowel bier als sterke drank. Als het bedrijf een moslimeigenaar heeft of in de kleine minimarkten zult u echter tevergeefs naar iets alcoholhoudends zoeken. De keuze uit frisdranken, zowel uit het pak, in flessen of in blik is zeer groot.
Vanuit de zojuist genoemd invloedssfeer wordt u in sommige hotels in de namiddag geconfronteerd met ‘middagthee’, waarbij diverse soorten thee en gebak geserveerd worden. Bij het ontbijt is het al niet anders: sausages, bacon and eggs (worstjes, spek en eieren), vormen een vast onderdeel ervan. Natuurlijk kunt u ook ‘gewoon’ ontbijten, waarbij in veel gevallen zelfs yoghurt verkrijgbaar is.
Vaste regel is echter: hoe dieper landinwaarts, des te simpeler het menu. Maar, waar u ook komt, er is altijd vers fruit.
Het aparthotel Djeliba is een mooi verblijf dat in verschillende opzichten uniek te noemen is. Mede door de kleurrijke Gambiaanse sfeer, de...
Ocean Bay Resort is een luxueus 4,5-sterrenresort, grotendeels gerenoveerd en onder nieuw internationaal management, gelegen in het hart van Cape Point, direct...
In African Village, de naam zegt het al, verblijf je in een?dorpje?. Met de kleurrijke natuurlijke omgeving, prachtige planten, rieten hutten en...