Oorlog in de Gazastrook
In de zomer van 2006 vonden er voor het eerst sinds jaren weer verkiezingen plaats in de Palestijnse gebieden. Sinds 1993 (na de Oslo-akkoorden) was de Fatahbeweging van Yasser Arafat onafgebroken aan de macht geweest. Bij de verkiezingen in 2006 haalde Hamas echter een absolute meerderheid in het Palestijnse parlement. 76 van de in totaal 132 zetels ging naar Hamas. Fatah behaalde slechts 43 zetels. De internationale weerstand tegen de als terreurorganisatie bekend staande beweging Hamas was echter zeer groot en dus probeerden Hamas en Fatah een 'regering van nationale eenheid' te vormen. Deze poging mislukte; niet veel later namen Fatah- en Hamasaanhangers de wapens tegen elkaar op. Vervolgens nam Hamas in juni 2007 met geweld de controle in de Gazastrook over. In dit gebied steunde namelijk een meerderheid van de bevolking Hamas. Sindsdien voert Hamas het bestuur over de Gazastrook en Fatah over de Westelijke Jordaanoever.
De Gazastrook verarmde in snel tempo, omdat het te maken kreeg met internationale sancties. Bovendien sloot Israel het gebied regelmatig van de buitenwereld af, waardoor het zich economisch niet verder kon ontwikkelen. Men wilde de grenzen pas echt openen als Gilad Shalit vrij was, een Israëlische soldaat die in 2006 door Hamas werd ontvoerd. Deze soldaat werd uiteindelijk vrij gelaten in ruil voor de vrijlating van 1000 gevangen zittende Palestijnen. Ondertussen bestookten Hamas en andere Palestijnse groeperingen met raketten en mortieren het Israëlische grondgebied. De aanvallen waren grotendeels gericht op burgerdoelen in de Israelische steden Sderot en Ashkelon, waardoor het normale leven in deze steden feitelijk onmogelijk werd. De reden dat hier relatief weinig doden vielen, kwam doordat Israël schuilkelders en 'safe rooms' bouwde, de scholen sloot (en sluit) als er gevaar is, en een alarmsysteem ontwikkelde dat mensen waarschuwt als er een raket aankomt. Het was duidelijk dat de Israelische regering de raketaanvallen niet langer kon accepteren en het was slechts een kwestie van tijd voordat men zou ingrijpen. Op 27 december 2008 was het zover: het Israelische leger startte de militaire operatie Gegoten Lood (Operation Cast Lead). De operatie begon met Israëlische luchtaanvallen en werd op 3 januari 2009 aangevuld met een grondoffensief. Doel van Israël was het vernietigen van de militaire infrastructuur van Hamas, die onder meer bestond uit tunnels voor de smokkel van wapens tussen de Gazastrook en Egypte. Bij de luchtaanvallen en de daarop volgende gevechten vielen in de Gazastrook ongeveer 1370 doden, waaronder ongeveer 600 Hamasstrijders en ongeveer 770 burgerslachtoffers. Aan Israelische zijde vielen 13 doden. Over deze aantallen wordt, mede onder invloed van propaganda van beide zijden, gediscussieerd. Ook werden 20.000 gebouwen in de Gazastrook verwoest of beschadigd. De materiële schade werd geschat op € 1,4 miljard. Het conflict eindigde met het eenzijdig afkondigen van een bestand door zowel Israël als (een dag later) Hamas.
Op 12 juni 2014 werden er 3 Israëlische tieners ontvoerd en vermoord op de Westelijke Jordaanoever. Niet veel later werd er een Palestijnse jongen ontvoerd en vermoord. Sindsdien is er sprake van een opwaartse geweldspiraal in Gaza. Hamas schiet raketten af op de Israëlische steden en Israël bombardeert de Gazastrook met als doel om alle geheime tunnels tussen Gaza en Israëlisch grondgebied te vernietigen. Hiervoor zijn de Israëlische troepen het grondgebied van Gaza ingetrokken, men noemt deze militaire operatie Operation Protective Edge. De tunnels die van Gaza naar Egypte leiden zijn ondertussen door de Egyptenaren afgesloten, waardoor er weinig goederen Gaza meer in kunnen. De situatie in Gaza is nijpend. Egypte is ondertussen bezig om een staakt het vuren tot stand te brengen. Op dit moment (14 augustus 2014) is er een tijdelijk staakt het vuren ingesteld tot 19 augustus. Hopelijk komen de partijen tijdens de onderhandelingen in het Egyptische Caïro tot een definitief staakt het vuren. Tijdens de beschietingen over en weer kwamen er tot op heden ongeveer 1700 inwoners van Gaza om het leven en 66 inwoners van Israël.
Geschiedenis
- De aliyah’s en het eerste zionistische congres
- De Arabieren en de kruisvaarders (636-1291)
- De Byzantijnse overheersing (313-636)
- De exodus (ca. 13e eeuw v. Chr.)
- De Israëlisch-Palestijnse beginselverklaring van 1993
- De Jom Kippoeroorlog (1973)
- De Mammelukken en de Turken (1291-1917)
- De onafhankelijkheid
- De Romeinse periode (63 v. Chr.-324 n. Chr.)
- De routekaart naar vrede
Rondreizen
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Israël en Jordanië maken we kennis met de geschiedenis, natuur en bevolking van twee prachtige parels in...
Artist is een trendy 4-sterrenhotel in het centrum van Tel Aviv en ligt heel dichtbij het strand. Dankzij de uitstekende faciliteiten is...
Rondreis
8-daagse Rondreis naar 8 daagse fly drive Israël, het kibboetsleven in