Mauritius

Swipe

Sino-Mauritianen

Halverwege de 19e eeuw kregen de Indiërs gezelschap van Chinese immigranten. Verdreven door de armoede in de zuidelijke provincies van China begonnen ze een nieuw bestaan op Mauritius als handelaar of ambachtsman in Port Louis en Mahébourg. Zodra het kon lieten ze familieleden overkomen om hen te helpen en in ‘no time’ ontwikkelde zich een Chinatown in Port Louis.

De Chinezen vormen een kleine maar in economisch opzicht meest dynamische minderheid, met circa 3% van de bevolking toch nog een van de grootste Chinese gemeenschappen van Afrika. Zij hebben een eigen Kamer van Koophandel, charitatieve instellingen en culturele centra. De grootste groep Chinezen kwam pas na de Tweede Wereldoorlog. Zij begonnen met winkeltjes ‘op de hoek’ in alle delen van het land, een gat in de markt zo bleek. Voor het eerst konden de Mauritianen op loopafstand van alles kopen, van emmer tot vliegenmepper.

Veel nijvere Chinezen wisten een klein fortuin te vergaren en openden grotere winkels in de stad. Hun kinderen, zonder uitzondering goed opgeleid, zijn nu manager of eigenaar van grote warenhuizen en hotels of hebben een vooraanstaande positie als arts, accountant of jurist. Een recentere groep Chinese immigranten komt uit Hongkong, investeerders aangetrokken door de Export Processing Zone. Zij onderhouden nauwe relaties met verwanten en zakenbroeders in hun vaderland en houden hun taal in ere.

Om een betere aansluiting bij de Mauritiaanse maatschappij te vinden zijn veel Chinezen rooms-katholiek geworden maar velen van hen weten daarnaast ook de weg naar de pagodes te vinden. Twee keer per jaar bezoeken zij in familieverband de graven van de voorouders. De Chinezen hebben hun invloed vooral laten gelden in de Mauritiaanse keuken: veel restaurants op Mauritius hebben Chinese eigenaars en/of Chinese gerechten op het menu.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius