Noorwegen

Swipe

Cultuur en kunst

Volkskunst in Noorwegen

Noorwegen is een land van openluchtmusea. Het openluchtmuseum van Oslo, opgericht in 1894, stond model voor verschillende openluchtmusea in de wereld, waaronder het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. In deze musea worden niet alleen oude gebouwen gekoesterd, maar ook volkskunst en oude gebruiken.

Omdat het platteland in Noorwegen sterk vertegenwoordigd is, geldt dat ook voor de volkskunst, de ambachtelijke kunstnijverheid. De Noren hebben een grote traditie op het gebied van houtbewerking. Niet vreemd in een land met veel bossen. Voorbeeld zijn de rijk met houtsculpturen versierde kerkinterieurs, decoratieve houten preekstoelen en meubels.

Rosemaling is een Noorse schildertechniek die ontstond in de late barokperiode, toen de tierelantijntjes in de kunst de overhand kregen. Het schilderen van bloemmotieven en rozen met allerhande krullen gebeurde hoofdzakelijk buiten de steden door plattelanders. Vooral in Telemark, Hallingdal en Rogaland ontwikkelde rosemaling zich. Boeren, grondbezitters en andere welgestelde burgers lieten hun in- en exterieurs met bloemmotieven beschilderen als teken van welstand. De Noren exporteerden deze schildertechniek naar het buitenland, waar het onder meer in de Verenigde Staten tot grote bloei kwam.

Noorse edelsmederij

Ook edelsmeden hebben gouden tijden in Noorwegen meegemaakt. Na de Middeleeuwen gebruikten de zilver- en goudsmeden eigen en herkenbare merken. De bakermat van de edelsmederij ligt in de Vikingperiode, toen zilver en goud van overzee werden aangevoerd en het dragen van sieraden onder rijke Vikingen bon ton was. Bij Kongsberg werd vanaf de 17e eeuw op grote schaal zilver gewonnen. Zilveren sieraden maakten deel uit van regionale klederdrachten.

Rijke Noren schaften zilveren servies en andere zilveren gebruiksvoorwerpen aan. Emigranten namen hun zilverwerk en hun smederijvaardigheden mee naar het buitenland. In de Verenigde Staten worden exposities georganiseerd met Noors geïmporteerd zilverwerk. In Noorwegen zijn verschillende bekende edelsmeden werkzaam en kan men op diverse plaatsen zilveren en gouden sieraden kopen, bijvoorbeeld Juhl’s Silvergallery in Kautekeino en vestigingen in andere plaatsen. Ook op het gebied van ijzersmederij (fornuizen), keramiek en textiel ontwikkelde zich een traditie in Noorwegen.

De kunstnijverheid-branche organiseerde zich in de Norske Kunsthåndverkere, de Noorse vereniging voor kunstnijverheid.

 Deze sector kenmerkt zich de laatste decennia door toenemende professionalisering en kwaliteitsbewustzijn.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen