Noord-Noorwegen

Swipe

De omgeving van Tromsø

In de omgeving van Tromsø zijn mooie dagtochten te maken naar de grote eilanden Kvaløya en Ringvassøya en de vele tientallen rotseilandjes en vogeleilanden langs de kust. In de omgeving kunnen prachtige bergtochten worden gemaakt en zijn interessante bootexcursies te doen. Destinasjon Tromsø geeft elk seizoen een brochure uit met alle zomer- en winterexcursies die je vanuit de stad kunt maken.

De belangrijkste zomerexcursies zijn:

• visexcursies en boottochten naar Kvaløya, de Lyngenfjord of naar het eiland Ryøya waar muskusossen leven

• 2-daagse rondrit over het eiland Kvaløy met overnachting in Rorbuer (eigen auto of locale bus 2 x per dag)

• zeevogel en zeehonden-excursie naar het eiland Gåsvær

• boottochten met de expressboot (Fast Ferry, catamaran) naar Finnsnes, Harstad, Senja of Skjervøy, eventueel terug met de Hurtigrute

• rondtocht met de expresboot naar Sjervøy en terug per bus door de Lyngense Alpen

• ‘island hopping’ vanaf Belvik langs mini-eilandjes Musvær (2 inwoners), Risøy (1) en Sandøy (3)

• middernachtzonexcursie naar Sommarøy

• gletsjerwandeling in de Lyngense Alpen

• bergwandelingen en zeekajaktochten

Kvaløya

Wanneer u vanuit Senja de kustroute naar Tromsø neemt passeert u het eiland Kvaløy. Een rondrit om het zuidelijke deel van het eiland vormt ook een mooie dagtocht vanuit Tromsø. Vanaf Brensholmen (veerboot uit Senja) naar Tromsø kunt u kiezen uit een noordelijke route via de Nordfjorden (landschappelijk erg mooi), of de bredere weg 862 langs de zuidkust en de historische Straumen Gård. Als u de zuidelijke route kiest, vergeet niet om eerst een bezoek te brengen aan het tweelingeilandje Sommarøy-Hillesøy op de uiterste noordwestkust van Kvaløy. Direct voor de open zee liggen deze twee eilandjes, die met dijken en bruggen verbonden zijn met het vasteland. Op de eilandjes staan veel vakantiehuisjes en wonen circa 300 mensen; het is een populair uitstapje vanuit Tromsø. Het eiland heeft een winkel, Kro (snackbar), jachthaven en hotel-restaurant (Sommarøy Kurs- & Feriesenter). Voor campers is er een mooie plek achter het jachthaventje. In het jachthaventje kunt u dagelijks opstappen voor de walvissafari, die vanuit Tromsø wordt georganiseerd. Vanaf het eind van de weg op Hillesøy kunt u een steil pad omhoog nemen naar de top van de Hillesøyfjellet, 214 meter boven zee (steil pad langs paaltjes recht omhoog, 30 min). Vanaf de top heeft u een schitterend uitzicht over zee en veel kans om zeearenden te zien, die hun nest bouwen op de steile klifkusten. Aan de zuidpunt van Kvaløy staat in de zeestraat een sterke stroming met veel vis, een populaire visplek. Iets verder ligt bij Straumsbukta de Straumen Gård, een historische boerderij met 11 bijgebouwen en werktuigen uit de 19e eeuw. De boerderij is goed bewaard gebleven en tegenwoordig een openluchtmuseum.

Lyngensalpene

Wie vanuit Tromsø verder wil naar Alta in Finnmark kan kiezen uit de hoofdwegen E8 en E6. De kortste route naar Alta (weg 91) voert dwars door het indrukwekkende schiereiland van de Lyngense Alpen. Onderweg hebt u twee keer een veerboot nodig over de Lyngenfjord en Ullsfjord (de ferries Breivikeidet-Svensby en Lyngseidet-Olderdalen varen continue). Lyngen is een gebied van superlatieven. Op het schiereiland liggen de Lyngensalpene, een wild berggebied, ingesloten tussen twee diepe fjorden. Hier vind je de hoogste, steilste en misschien mooiste bergen van Troms (en volgens sommigen van heel Noorwegen). Veel toppen zijn bedekt met kleine gletsjers en gigantische blokkenvelden, en de sneeuw blijft er tot ver in de zomer liggen. Dit ruige berggebied is vrijwel zonder paden en heeft slechts enkele berghutten aan de randen. Daarom is het grootste deel van de Lyngensalpene voorbehouden aan de ervaren bergwandelaar en alpinist.

Lyngen heeft een noordelijk en zuidelijk deel, gescheiden door de smalle fjord Kjosen. De hoofdweg loopt precies tussen deze beide berggebieden door en biedt een mooi uitzicht op enkele hoge toppen. Campings, winkels en restaurants zijn dun gezaaid op Lyngen. In Svensby, waar de veerboot uit Breivik aankomt, staat Lyngens enige camping, en kunt u een bezoek brengen aan een klein openluchtmuseum (Lyngen bygdemuseum) met enkele oude vissers-huizen. Vanuit Svensby kunt u over een klein weggetje langs de noordwestkant van het schiereiland rijden. Onderweg hebt u af en toe fraai zicht op de steile bergen en gletsjers van Lyngen. Aan de noordpunt ligt Nord-Lenangen, het centrum van de lokale visserij op Lyngen, met enkele visverwerkingsbedrijven die van hieruit hun vis exporteren. Vanaf het uiterste eind van de weg voert een wandelpad nog ongeveer 3 km verder tot Lyngens noordkaap, Nordklubben.

Ongeveer 15 km ten noorden van Svensby voert een pad langs het Jægervatnet naar de gelijknamige berghut, een van de weinige hutten in de Lyngensalpene. Tussen beide delen van het Lyngen schiereiland in ligt het dorp Lyngseidet, het administratieve centrum van de gemeente Lyngen. In Lyngseidet is een houten kerk uit de 18e eeuw te bewonderen. Vanaf Lyngseidet voert een weggetje 17 km naar het noorden, langs kleine dorpjes naar het vissershaventje Koppangen. U kunt hier een mooie rondwandeling maken langs de voet van de bergen naar de Fastdalshytte. In het zuidelijke deel van Lyngen zijn de bergen minder spits, maar ligt de hoogste berg van het gebied, Jiekkevarri, 1833 m. Onderweg passeert u nog het dorpje Furuflaten met zomercafé (annex toeristenbureau). Vanaf Furuflaten voert een pad diep het Lyngsdalen in, naar de voet van de Jiekkevarri en een kleine berghut.

10 prachtige bestemmingen in De omgeving van Tromsø en Noorwegen