Noorwegen

Swipe

Leven in zee en aan de kust

De zeeën en kusten van Noorwegen zijn rijk aan dieren en u kunt er vrij gemakkelijk in contact komen met bijzondere dieren en indrukwekkende natuurverschijnselen. Allereerst kunt u tijdens boottochten langs de kust Grijze Zeehonden, Zadelrobben en Kegelrobben zien zwemmen, en springen er in de fjorden regelmatig Bruinvissen uit het water op (een dolfijnensoort). Van de vele walvissoorten worden met enige regelmaat de Dwergvinvis (helaas wordt deze bejaagd), Gewone Vinvis, Bultrug, Orka en Potvis waargenomen. Orka’s volgen iedere winter in groten getale de scholen jonge haring naar de Lofoten, de Vestfjord en de Tysfjord. Van november tot maart kunt u aan speciale orkasafari’s deelnemen op de Tysfjord, waarbij u van dichtbij ziet hoe de orka’s grote scholen vis omsingelen en verorberen. Vaak ziet u ook zeearenden, die een graantje meepikken en met hun klauwen de bijeengedreven haring uit het water plukken. Orkasafari’s worden georganiseerd vanuit het Tysfjord Turistcenter in Storjord, en u kunt ook een speciale cruise boeken door de Lofoten met het zeilschip ‘Noorderlicht’.

Vanuit enkele plaatsen op de Vesterålen en vanuit Tromsø worden ‘s?zomers dagelijks walvissafari’s ondernomen naar de rand van het continentale platform, waar Potvismannetjes met enige regelmaat uit de diepzee opduiken om te ademen, een indrukwekkend gezicht! Een ander spectaculair natuurverschijnsel langs de kust van Noorwegen zijn de vogelrotsen. Het is een indrukwekkend gezicht vele duizenden broedende zeevogels dicht opeengepakt te zien, te horen en te ruiken!

Langs de Noorse kusten broeden ongeveer 6 tot 7 miljoen zeevogels, waarvan de helft Papegaaiduikers, een deel Drieteenmeeuwen, en voor de rest soorten als Alken, Zwarte Zeekoeten, Aalscholvers, Kuifaalscholvers, Jan-van-genten, Stormvogels en Meeuwen. Vrijwel alle grote zeevogelkolonies langs de Noorse kust (80% van alle zeevogels) bevinden zich ten noorden van de poolcirkel. Uitzondering is het veel zuidelijker gelegen vogeleiland Runde bij Ålesund. De voedselrijke zeeën en stromingen die voedselrijk water continu mengen zijn hiervan de belangrijkste oorzaak. De zeevogels bevolken de loodrechte kliffen alleen tijdens het korte zomerse broedseizoen, waarbij ze in ongelooflijk dichte concentraties bijeen zitten, en leven tijdens de wintermaanden verspreid over de oceanen. De laatste decennia zijn er grote schommelingen geweest in de populaties Papegaaiduikers en Alken, als gevolg van de afnemende visbestanden langs de Noorse kust en in de Barentszee (vooral jonge haring en lodde).

Verder zijn de steile kusten het domein van de indrukwekkende Zeearend, die in grote aantallen leeft langs de kust van Nordland en Troms.

10 prachtige bestemmingen in Noorwegen