Feestdagen en evenementen
De Canariërs houden van feestjes: er is altijd wel ergens een feestdag aan de gang en de kans om er een mee te maken is groot. Hieronder vallen de bekende christelijke feestdagen zoals Pasen, Pinksteren en Kerstmis maar de katholieke eilandbewoners houden ook Mariafeesten in ere en vieren eeuwenoude herdenkingsdagen van beschermheiligen van stad, streek of dorp. Deze fiestas en ferias, die soms wel een week duren, gaan gepaard met veel muziek, optochten, markten, dans, klederdracht en andere uitingen van de kleurrijke Canarische folklore.
Religieuze devotie en werelds plezier gaan op deze dagen hand in hand; verkopers van eten en drinken doen goede zaken. Hoogtepunt is meestal een romería, een pelgrimage of religieuze processie met offergaven. Hierbij worden heiligenbeelden meegedragen door de straten, begeleid door het monotone geluid van een of meer trommels. Ook sportieve evenementen vinden op deze dagen plaats, zoals lucha Canaria, het Canarische worstelen en er zijn demonstraties van juego del palo, een duel met lange stokken. Beide stammen uit de pre-Spaanse tijd.
Officiële feestdagen
De officiële nationale Spaanse vrije feestdagen zijn:
1 januari, Nieuwjaarsdag
maart/april, Goede Vrijdag
1 mei, Dag van de Arbeid
15 augustus, Maria-Hemelvaart
12 oktober, Día de la Hispanidad (Spanjedag)
1 november, Allerheiligen
6 november, Día de la constitución (Dag van de grondwet)
8 december, Maria-Onbevlekte-Ontvangenis
25 december, Kerstmis
De Canarische Eilanden voegen daar een eigen dag aan toe: 30 mei, de dag van de Canarische Eilanden. Daarnaast kiest ieder eiland en daarbinnen iedere gemeente nog een paar eigen feestdagen. Dat komt neer op zo’n 17 vrije feestdagen voor de inwoners van Gran Canaria. Op deze dagen staat het openbare leven vrijwel stil.
Carnaval
Het carnavalsfeest (februari/maart) is een periode van caleidoscopische chaos waar zowel eilandbewoners als duizenden toeristen op afkomen. Hoewel dit feest een religieuze oorsprong heeft is de aard ervan uitermate werelds. De losbandigheid die met carnaval samen heet te gaan was een paar eeuwen geleden voor de Spaanse inquisitie aanleiding het feest in de ban te doen. Ook onder het regime van Franco in de twintigste eeuw was carnaval jaren verboden maar het blijkt een onverwoestbaar feest.
Hoewel vooral de viering in Santa Cruz op Tenerife vermaard is kunnen ze er op Gran Canaria ook wat van. Iedereen leeft dagenlang in een roes. Vooral in Las Palmas rond Parque Santa Catalina is het tijdens de carnavalsviering een gekkenhuis, met optochten rond een thema, carnavalsko-ningin-verkiezingen en non-stop feesten met veel samba- en salsamuziek, straatartiesten en vuurwerk. De comparsas en murgas, carnavalsverenigingen en muziekgroepen, nemen hun taak hoogst serieus en komen al maanden van tevoren bijeen om kostuums en praalwagens te ontwerpen en liedteksten te maken, waarbij vaak lokale politici op de korrel worden genomen.
Hoogtepunt op de zaterdag voor Aswoensdag is de grote parade waar in tienduizenden toeschouwers op afkomen. De optocht begint bij La Isleta, loopt in een lange slinger door de stad en eindigt in een groot feest in Santa Catalina. Ook de kinderen maken er iets moois van: zij hebben hun eigen optredens en competities. Het carnaval wordt afgesloten met de ‘Begrafenis van de sardien’ bij Playa de las Canteras waarbij luid jammerende ‘weduwen’ een papier-machébeeld van een vis op een vlot de zee indragen waar het in brand gestoken wordt en het vuurwerk in de buik van de vis tot leven komt. Deze ceremonie is bedoeld om de vissers het komende jaar een goede vangst te bezorgen.
Na de carnavalsviering breekt een periode van matiging en vasten aan en begint iedereen alweer te denken aan voorbereidingen voor het carnaval van het komende jaar. Andere geschikte plaatsen om carnaval mee te vieren zijn Telde, Agaete, Agüimes en San Bartolomé. Ook in de badplaatsen wordt van alles georganiseerd en Maspalomas heeft een eigen carnavalsoptocht. De feestdata zijn per locatie verschillend. Om in de stemming te komen kun je alvast een kijkje nemen opwww.laspalmascarnaval.com.
Semana Santa
Ook de Semana Santa (maart/april) laat niemand op Gran Canaria onberoerd. In de ‘goede week’ voor Pasen trekken religieuze broederschappen in processies door de straten waarbij beelden van Jezus, Maria en bekende heiligen worden meegedragen. Het is een indrukwekkend en mysterieus spektakel. In Las Palmas staan de routes van de verschillende processies op kaartjes aangegeven in de kranten.
Corpus Christi
De viering van Sacramentsdag of Corpus Christi (2e donderdag na Pinksteren) is op de Canarische Eilanden springlevend. Het is na het carnaval het belangrijkste feest. Kunstenaars componeren met bloemblaadjes, gekleurd zand, zout en zaagsel schitterende tapijten met figuratieve en abstracte patronen in straten en op pleinen.
Mocht je rond deze tijd op Gran Canaria zijn, ga dan naar Las Palmas of Arucas en bewonder de fantasierijke straatschilderijen rond de kathedraal. Wanneer de processie de kerk uitkomt, strooien de mensen bloemblaadjes vanaf hun balkon.
Fiesta de Nuestra Señora del Carmen
Het feest rond de beschermvrouw van vissers en zeelui (zondagen rond 16 juli) is een van de grootste van Gran Canaria. De inwoners van de wijken Puerto de la Luz en La Isleta in de hoofdstad dragen een beeld van Carmen van de kerk naar een boot. Daar begint haar tocht langs de kust van Las Palmas, onder begeleiding van versierde vissersboten, een schitterend schouwspel. Ook elders in het land varen versierde vloten uit.
Bajada de la Rama
Groot, kleurrijk feest in en rond Agaete (4 augustus), eenv van de oudste en meest gewaardeerde feesten van Gran Canaria. Dit en het hieronder genoemde feest trekt feestvierders van het hele eiland.
Fiesta de la Virgen del Pino
Het feest van de beschermheilige van Gran Canaria (september) wordt door alle Canariërs gevierd in Teror.
Navidad
Het kerstfeest heeft op de Canarische Eilanden een geheel eigen, uitgelaten sfeer. Er zijn kerstmarkten en in kerken en winkelcentra staan belén, levensgrote kerstgroepen. Op het strand van Las Palmas wordt een dergelijke kerstgroep uit zand opgebouwd. Na de nachtmis op kerstavond feesten de mensen nog lang na, thuis of op straat.
Ben je op zoek naar een kleinschalige en sfeervolle accommodatie aan het strand in Corralejo? Vlieg dan naar Fuerteventura en kom op...
Blue Sea Interpalace is een gemoedelijk hotel in Puerto De La Cruz, omringd door prachtige natuur. Wat dit hotel extra aantrekkelijk maakt, is...
Hovima Atlantis is een luxe 4-sterren apartotel in Playa de las Americas. Geniet hier van een onbezorgde vakantie in een ontspannen, ongedwongen sfeer in...