Rhônedal

Swipe

Eten en Drinken

De Fransen lunchen tussen 12 en 14 u., het diner dient men meestal vanaf 20 u. op (soms iets eerder). Het is gebruikelijk dat u in een restaurant wacht tot het personeel een tafel voor u aanwijst. De menukaart (la carte) vermeldt doorgaans een menu of plat du jour van drie of meer gangen. Dit is vaak goedkoper dan een gerecht uit te kiezen (a la carte). Een kindermenu (menu d'enfant) is meestal gevarieerder dan bij ons gebruikelijk.

Specialiteiten

De keuken van Lyon wordt alom geroemd. Specialiteiten zijn: quenelles de brochet (snoekbaars), cervelas truffé et pistaché (cervelaatworst met truffels en pistachenoten), matelote (visragoüt), rigotte (geitenkaas), saucisson de Lyon (gekruide worst) en allerlei kipgerechten, zoals volailles, poulardes en poulets. 

De boomgaarden van Limagne en het Rhônedal brengen velerlei soorten vruchten voort; soms worden ze gekonfijt of verwerkt tot confituren.

Voorgerecht

De Fransen beginnen hun maaltijd bijna altijd met een koud voorgerecht (l'entrée froide of l'hors-d'oeuvre) of een warm voorgerecht (l'entrée chaude). Op het platteland begint men vaak met soep (potage). In eenvoudige restaurants zijn de meest geserveerde voorgerechten charcuterie of een terrine (worst of ham, paté) en crudités (gemengde rauwe groenten met vinaigrettesaus). Het brood (le pain) serveert men bij het voorgerecht, maar eet men ook bij het hoofdgerecht. Een stokbrood noemt men een baguette.

Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht (leplatprincipal) bestaat uit vlees (viande) of vis (poisson), aangevuld met één groente. Het hoofdgerecht van de dag noemt men de plat du jour of de suggestion du jour (meestal goed en vers). Bij het eten bestellen de meeste Fransen wijn en water. U kunt natuurlijk wijn vanaf de kaart kiezen, maar ieder restaurant heeft goede, goedkope huiswijn (vin du patron). U kunt een liter (pichet), een halve liter (demi-pichef) en een kwart liter (quart-pichet) bestellen. Het water (carafe de l'eau) is gratis, behalve als u naar mineraalwater vraagt. Vichy staat voor mineraalrijk en zoutig water; Badois staat eveneens voor zoutig water met weinig koolzuur; Vitel heeft weinig smaak en geen koolzuur; Perrier heeft veel koolzuur. Als u naar deze merken mineraalwater vraagt, wil dat niet zeggen dat u ook dat merk krijgt. Veelvuldig serveert men een soort mineraalwater dat veel op het gevraagde merk lijkt.

Nagerecht

Het nagerecht (le dessert of entremets) kiest u pas nadat u uw hoofdgerecht heeft opgegeten. Meestal kunt u kiezen uit kaas (fromage) of een dessert. Kiest u kaas, dan is het goed om te weten dat de gemiddelde Fransman drie stukjes neemt.

Koffie

Koffie serveert men in Frankrijk zwart, behalve als u met melk bestelt. Een petit café crème komt het meeste overeen met wat wij gewend zijn; een café au lait staat gelijk met een soepkom vol met koffie verkeerd.

Alcoholische dranken

Populaire biermerken zijn: Kronenbourg, Pelforth, 33, Kingsbrau, 1664, Kanterbrau en Kings. Er is vaak ook Heineken verkrijgbaar (dat in Frankrijk als luxe-bier wordt beschouwd en dus meestal iets duurder is).

De sterke dranken, zoals armagnac, calvados, cognac en eau-de-vie, noemt men alcool, de zoete dranken noemt men liqueur. Bekende lokale likeuren zijn: fraise, framboise, Myrtille (een bosbessen likeur) en Verveine (ijzerkruidlikeur).

Wijnen

De bekendste wijnen komen van de westelijke oever van de Rhóne ofwel de stad Tournon-sur-Rhóne, kortweg Tournon genoemd. De stad op de oostelijke oever noemt men Tain-l'Hermitage; zij staat bekend om de plaatselijk gemaakte wijn: l'Hermitage. Minder bekend zijn de Saint-Josephwijnen (AOC des Cótes du Rhóne) uit de kelders van Tournon. Verantwoordelijk voor de goed smakende rode wijnen is de wijndruif Syrah. Uit de wijndruiven Marsanne en Rousanne vervaardigt men witte wijnen. Langs de hellingen van de rivierdalen strekken zich de wijngaarden uit die de beroemde Rhônewijnen en de Beaujolais opleveren. We beperken ons in InformatieRhônedal.nl tot de wijnen die op de westelijke hellingen worden verbouwd. De bekendste Crus of Grandes Appelations Locales uit het gebied tussen Valence en Vienne zijn (van zuid naar noord): Saint-Péray, Cornas, Saint-Joseph, Chateau Grillet, Condrieu en Cóte Rótie. De internationaal bekende Beaujolais komt uit het kalksteengebied ten noorden van Lyon en ten zuidwesten van Villefranche- sur-Saône. De duurdere, kwalitatief betere wijnen, zoals de Beaujolais Villages en de zeer goede Crus du Beaujolais, worden noordelijker verbouwd op een verweerde granietbodem. Hier vindt u de wijngebieden van de top-tien van de Crus du Beaujolais. Van zuid naar noord zijn dit: Brouilly, Cóte-de-Brouilly, Régnié, Morgon, Chiroubles, Fleurie, Moulin-a-vent, Chénas, Juliénas en Saint-Amour. Alle dorpen in dit gebied hebben wijnkelders waar u voor niets of voor weinig geld de plaatselijke wijnen kunt proeven. Let op de borden met het opschrift caveau; veel wijnkelders en proeflokalen zijn bezit van coöperaties van samenwerkende wijnboeren. De Beaujolais dient koel gedronken te worden (10-14 °C) en is jong het lekkerste; de Beaujolais Primeur is niet voor niets zo geliefd. Slechts enkele Crus du Beaujolais winnen aan smaak als u ze een paar jaar bewaart. De kwaliteit van de wijnen is af te lezen aan een opschrift op de fles. De beste wijnen zijn de zogenoemde Crus, daarna komt de zeer goede AOC (Appelation Origine Contrólée of AC, gevolgd door de VDQS {Vins Délimités de Qualité Supérieure). Aan de minste eisen voldoen de Vins de Pays, de zogenoemde streekwijnen. Overigens zijn er grote verschillen tussen de wijnen onderling. Er zijn bijvoorbeeld goede streekwijnen en mindere AOC'S. 

De Rekening

Vraag om la compte. In de meeste Franse restaurants kunt u met een creditcard van Visa of Eurocard terecht. Deze gelegenheden hebben het opschrift carte bleu op of bij hun voordeur staan. Een fooi hoeft u niet te geven, de Fransen geven zelf slechts zeer incidenteel een fooi.

10 prachtige bestemmingen in Rhônedal