St. John’s

Swipe

St. John’s

Vanuit de lucht gezien is hoofdstad St. John’s van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador een grote vlek met weinig hoogbouw aan een baai van de Atlantische Oceaan. Door het centrum wandelend krijg je echter een krioelerig gevoel: auto’s die zich door smalle straten wurmen, in de haven tussen vissersschepen afgemeerde cruiseschepen die lange stromen wandelaars afleveren. Die binnenstad is vooral oud, Europees oud bijna, met nauwelijks ruimte voor het autoverkeer van tegenwoordig. En die baai is alleen toegankelijk via een smalle doorgang tussen flinke heuvels. Daar vandaan kijk je naar een beschutte haven en een stad die tegen een heuvel is gebouwd.

John Cabot

Nadat Giovanni Caboto ofwel John Cabot in 1497 aan land was geweest bij wat nu Cape Bonavista heet (zie ook de pagina over het Bonavista Peninsula), zeilde hij langs de oostkant naar het zuiden en voer hij een prachtig beschutte baai in. Het was 24 juni, de feestdag van de heilige Johannes de Doper. Dus noemde hij, zo gaat het verhaal althans, het land rondom de baai St. John. De inham werd dus de baai van St. John, kortweg St. John's.

Oudste en eerste

Een jaar of twintig na Cabots bezoek begonnen vissers dit gebied in gebruik te nemen voor de tijdelijke opslag van materialen en voor beschutting tijdens zware stormen. In St. John’s zelf zegt men dat hier al in 1528 sprake was van bewoning. Hiermee zou het de oudste stad van Noord-Amerika zijn. Er kwamen werkplaatsen en gelaglokalen langs het water en daarmee was de eerste commerciële straat van Noord-Amerika een feit.

Britse kolonie

Het duurde echter tot 1583 voor hierin enige structuur kwam. In dat jaar plantte sir Humphrey Gilbert op de oever van deze baai de Engelse vlag en claimde hij hiermee het gebied voor het Britse Rijk en zijn koningin, Elizabeth I. Zijn standbeeld staat in Harbourside Park aan Water Street. Het was de eerste Britse kolonie, het begin van een wereldwijd imperium. Snel daarna vestigden kolonisten zich er en werden meer winkels, herbergen, huizen van plezier en cafés geopend. Ruige zeelieden vertoefden er en daar waren het winkelbestand en het nachtleven op afgestemd. Naar verluidt zou het in de zeventiende en achttiende eeuw een plaatsje zijn geweest van nauwelijks duizend inwoners maar met meer dan tachtig kroegen.

Modern en historisch

Nu telt St. John’s honderdduizend ingezetenen en is het een moderne stad die van alle gemakken en faciliteiten is voorzien. In deze sectie van de Vakantie Arena-website vind je pagina's met bezienswaardigheden in deze stad. Aan de orde komen het stadscentrum downtown, de haven, de historische attractie Signal Hill, het voormalige vissersdorpje Quidi Vidi, delen ten noorden en ten westen van het stadscentrum, en de 'overkant' van de haven. Zie hier voor de rest van de Canadese provincie Newfoundland and Labrador.

10 prachtige bestemmingen in St. John’s en Oost-Canada