Dubrovnik-Neretva

Swipe

Het eiland Korčula

Inleiding

Uit de beschrijving van Dubrovnik is al gebleken dat de steengroeven van het eiland Korčula grote bekendheid genieten, enigszins vergelijkbaar met Carrara in Italië voor het marmer. Op het eiland werd een in steen gehouwen Grieks manuscript gevonden van ruim 2.300 jaar oud waarop werd aangegeven hoe het eiland tussen de bewoners verdeeld moest worden. Een afdruk ervan vindt u in het stedelijk museum van Korčula-stad, het origineel bevindt zich in het Zagrebs archeologisch museum.

Vandaag de dag is Korčula een van de meest geliefde eilanden bij de toeristen. Het biedt dan ook alles om het hen naar de zin te maken: prachtige stranden, pittoreske plaatsen, een aangenaam klimaat en verblijfsmogelijkheden in hotels en pensions, op campings en in jachthavens. Het is een eiland met een oppervlakte van 276 km2, op ruim een kilometer verwijderd van het vasteland gevormd door het schiereiland Pelješac, bereikbaar met de ferry vanuit Orebić. Het eiland Korčula is het grootste eiland van Kroatië en het maakt deel uit van een archipel die uit 48 eilanden en eilandjes bestaat, al dan niet bewoond. Of het, zoals de inwoners beweren, het mooiste eiland van het land is, moet u zelf bepalen, maar een langduriger verblijf zal weinig mensen moeite kosten.

De naam van het eiland is altijd dezelfde gebleven. Men zegt dat de eerste kolonie op het eiland gesticht werd door prins Antenor van Troje. De Grieken noemden het Kerkya melaina, ‘zwart eiland’, vanwege het feit dat het geheel met bos bedekt was. De vegetatie is nog steeds bijzonder welig. Vlak voor het begin van onze jaartelling veroverden de Romeinen het eiland en noemden het Corcyra nigra. Toen de Venetianen de macht overnamen omstreeks 1420 werd het Curzola, wat in het Kroatisch vertaald, neerkomt op Korčula.

Ecologisch gezien is het eiland een lustoord met vele baaien, grotten, dichte bossen, glashelder water waarin de meest fantastische kleuren te ontdekken zijn en waarin de snorkelaar, duiker en hengelsporter zijn hart kan ophalen. Vrijwel verlaten (veelal kiezel) stranden nodigen de zonzoekers uit om te genieten van ongeveer 3.000 zonne-uren per jaar, waarbij de temperatuur maar zelden boven de 30° Celsius uitkomt.

Het eiland Korčula: www.korculainfo.com

Korčula

De oude stad Korčula is een toeristische trekpleister van de eerste orde. Men beweert dat de wereldberoemde schrijver en ontdekkingsreiziger Marco Polo er geboren is en op uw rondgang door de oude stad zult u er zeker mee geconfronteerd worden. Het geboortehuis kan niet origineel zijn, Marco Polo werd in 1254 geboren in een tijd dat deze huizen nog niet gebouwd waren. In 1295 keerde hij terug van zijn Chinareis die bijna 25 jaar geduurd had. In 1995 werd dit feit op grootse wijze herdacht, 700 jaar eerder geloofde niemand de fantastische verhalen over zijn ontdekkingsreis die hij met vader en broer had ondernomen.

Na een door Genuanen op Venetianen gewonnen zeeslag in 1298 werd hij er gevangengenomen en op transport naar Italië gesteld waar hij in de gevangenis terecht kwam. Een medegevangene zette daar zijn verhalen op schrift. De muren rond de stad, nog steeds in goede staat, dateren uit de 13e eeuw. De binnenstad lijkt op een slordig samenraapsel van bochtige straatjes en steegjes, in werkelijkheid maken deze deel uit van een hecht doortimmerd plan. Alle straten lopen van west naar oost, waarmee ze er op het heetst van de dag voor zorgen dat de zon geen kans heeft de huizen binnen te dringen. Ook de br-stadeedte van de straten levert zijn bijdrage daaraan. De koude wind (bora) kan behoorlijk van zich doen spreken op het eiland, waarbij de heuvel waarop Korčula is gebouwd deze uit de eerste hand krijgt.

De gebogen straatjes zorgen ervoor dat de wind er niet vrij doorheen kan blazen, waarmee ook de vorm van de plaats verklaard is. Eeuwenlang leggen in de haven al schepen aan uit alle windstreken, maar de huidige haven werd pas in de 19e eeuw aangelegd. Langs de haven, met z’n vele terrasjes, is het aangenaam toeven. Probeert u de lokale wijnen grk of pošip eens.

Ook Korčula heeft zijn rectorenpaleis. Het werd in de 14e eeuw gebouwd en vormt, samen met diverse andere bouwwerken uit die periode, nog steeds een toeristische trekpleister. De Allerheiligenkerk (Sv. Sveti) werd al in 1306 gebouwd en is zeer bekend vanwege het schitterende houten plafond dat in 1663 in de kerk werd aangebracht. Ook de collectie iconen is zeer de moeite waard.

De meeste aandacht wordt geschonken aan de kathedraal Sv. Marko, gebouwd gedurende de 15e en de 16e eeuw, waarin zich tal van kunstschatten bevinden. Naast de kathedraal bevindt zich het bisschoppelijke paleis (de bisschop zetelde in Korčula tussen 1300 en 1828) met ertegenover het paleis Gabriellis waarin zich het stedelijk museum bevindt. In het museum vindt u de geschiedenis van stad en eiland waarin het nautische, historische en kunstzinnige verleden om de meeste aandacht strijden. Tussen de beide laatstgenoemde gebouwen bevindt zich op het plein een kolom, een ogenschijnlijk uit het verleden overgebleven zuil. Het is echter de in 1515 opgerichte schandpaal. Jaarlijks wordt in de stad een ridderspel, ‘Moreška’ opgevoerd. Dat gebeurt al ruim 400 jaar op 29 juli, de dag van de beschermheilige van de stad Sv. Todor. Als u zich niet tijdig van een onderkomen verzekerd heeft, zal het moeilijk vallen om nog een plaatsje te vinden.

Het ridderspel, een aangepaste versie van een Spaans ridderspel waarin de verdrijving van de moslims uit Granada wordt herdacht, trekt duizenden bezoekers. In de 15e eeuw werd het spel in vrijwel alle Middellandse-Zeelanden opgevoerd, Korčula is de enige plaats die de traditie hoog houdt. Het verhaal speelt zich af in de tijd dat de Arabieren in het gebied de macht bezaten en vertelt over de strijd tussen de blanke koning en de Arabische zwarte koning. Hoogtepunt vormt uiteraard het zwaardgevecht tussen die twee en u raadt ongetwijfeld wie er als winnaar uit de bus komt. In de plaatsen Blato, Čara en Smokvica wordt een ander zwaardgevecht opgevoerd. Het wordt geleverd tussen ridders in rode en zwarte gewaden, eveneens de vrijheidsstrijd voorstellend. Men maakt gebruik van doedelzakmuziek. Deze voorstelling wordt ‘Kumpanjija’ genoemd. Eveneens aan de moreška verwant is het spel dat in Žrnovo wordt opgevoerd en waar eveneens doedelzakmuziek te beluisteren valt. Het spel staat daar bekend onder de naam Moštra.

Blato

De stad is als een soort amfitheater tegen de helling van zeven heuvels aan gebouwd. Vroeger was Blato een van de welvarendste nederzettingen op het eiland. Dat was vooral te danken aan de wijnbouw. Een luisziekte tastte de wijngaarden zodanig aan dat ze waardeloos werden, waardoor de belangrijkste bron van inkomsten weggenomen werd. De inwoners verlieten de stad in groten getale. Een bezoek aan de grootste plaats op het eiland vertelt veel over dat rijke verleden. In de nabijheid zijn tijdens opgravingen diverse ontdekkingen gedaan met als belangrijkste vondst een vaas uit Corinthië die dateert uit de 5e eeuw v.Chr.. De Sv. Sveti dateert uit de 17e en 18e eeuw en heeft een bijzonder fraai interieur. In de kerk zijn de stoffelijke resten begraven van de beschermheilige van de plaats, Sv. Vicenza die in 1795 met toestemming van paus Pius VI daarheen werden overgebracht. In 1995 werd deze gebeurtenis feestelijk herdacht. Jaarlijks wordt op 23 april de Kumpanjija opgevoerd.

Lumbarda

In de heuvels rond Lumbarda wordt de beste grk (de lokale wijn van het eiland Korcula) verbouwd die men zich denken kan. De naam van de wijn zegt iets over de lange traditie van de verbouw ervan, grk betekent Griek.

Lumbarda is een van de best geoutilleerde toeristenplaatsen van het eiland. Vooral de schone stranden zijn daar debet aan. Hotel- en pensiongasten verblijven vaak in huizen die er ooit zijn gebouwd als onderkomen van de rijken van het vasteland. De wereldberoemde beeldhouwer Frano Kršinic werd in deze plaats geboren.

Vela Luka

De plaats ontstond als haven voor Blato vanwege de beschutte ligging ervan. De geschiedenis gaat echter veel verder terug, getuige de vondsten uit de Romeinse tijd, maar vooral door de ontdekking van beenderen uit het Paleolithicum, het vroege stenen tijdperk. Men schatte de beenderen op 45.000 jaar oud en ze werden aangetroffen in de Šuljski Rat, een nabijgelegen grot. Vela Luka is thans een plaats waar de verwende vakantieganger alles van zijn gading kan vinden. De stad is beroemd om zijn visschotels en wijnen. Aan de haven vindt u scheepswerven, gespecialiseerd in de vervaardiging van jachten.

Reumatische aandoeningen kunnen worden bestreden in het daarvoor ingerichte sanatorium. Bij de behandeling maakt men gebruik van modder die van de bodem van de Adriatische Zee is weggehaald.

Het eiland Korčula telt nog een aantal dorpen. De meeste ervan hebben een uitstekende naam als vakantieplaats met alle denkbare voorzieningen. Gelet op de oppervlakte van het eiland maakt het in feite niet uit welke plaats als uitvalsbasis gekozen wordt, alle bezienswaardigheden zijn vanaf elke plaats gemakkelijk te bereiken.

10 prachtige bestemmingen in Het eiland Korčula en Kroatië