Gebiedsbeschrijving Grote Noorden

Swipe

Nitraat-ghosttowns in de Pampa del Tamarugal

In de Pampa del Tamarugal rond Huara en Pozo Almonte (museo historico del salitre) liggen ongeveer 100 nitraatstadjes, nu alle verlaten en leeg. Dit was de streek waar eind 19e eeuw duizenden Chilenen uit het zuiden van het land naar toe trokken om de nitraatlagen af te graven (zie pagina 142). De droogte van de woestijn versterkt de sfeer van verlatenheid nog meer. Het best bewaard gebleven zijn de zusterstadjes Humberstone en Santa Laura die gemakkelijk bereikbaar zijn aan de afslag van de Panamericana naar Iquique. Beide plaatsen zijn op 15 juli 2005 door de UNESCO verklaard tot Patrimonio de la Humanidad, of World Heritage Site. Humberstone en Santa Laura kun je bereiken door met een van de vele bussen tot aan de Panamericana mee te rijden; ook worden er excursies vanuit Iquique georganiseerd.

Behalve de ghosttowns zijn in de woestijn ten zuiden van Pozo Almonte een aantal bezienswaardigheden, zoals de geoglyfen van Pintados, de tamarugobossen van het Parque Nacional del Tamarugal, en de oasedorpen Mamiña, la Tirana en Pica.

Oficina Humberstone

Oficina Humberstone is een van de laatste nitraatstadjes die verlaten werden. Alles staat er nog vrijwel net zoals toen het in 1930 werd verlaten, met fabrieksgebouwen, een theater uit 1903, een zwembad, en huizen van de werkers. Alleen zijn de huizen leeg en vervallen, de tamarindebomen op de plaza doodgegaan, en blaast de stoffige woestijnwind door gebouwen en lege straten. Enkele mensen wonen in het verlaten stadje en bieden een rondleiding aan. Voor het bezichtigen van de ruïnes moet je officieel toestem-ming vragen bij de administrateur (als er al iemand aanwezig is). Tegenover Humberstone ligt Oficina Santa Laura, met de grote lege nitraatverwerkingsfabriek en het ooit luxe, maar nu vervallen opzichtershuis.

Salar de Pintados en het Parque Nacional del Tamarugal

De Pampa del Tamarugal was vroeger bebost met zoutresistente tamarugobomen, die tijdens de nitraatperiode zijn gekapt als brandstof voor de fabrieken. 30.000 ha van de Salar de Pintados is nu door de CONAF weer herbeplant met de stekelige tamarugobomen, die hier samen met borstelgrassen een heus ‘bos’ in de woestijn vormen.

In de extreem aride Pampa del Tamarugal liggen drie experimentele landbouwstations (Baquedano, Canchones en Pintados). Het onder deze laagvlakte aanwezige grondwater wordt van 40 tot 60 m diepte opgepompt en gebruikt voor de bevloeiing van groente. Door het hoge zoutgehalte van het water en de hoge temperaturen in de woestijn zijn slechts een beperkt aantal gewassen te verbouwen en zijn de opbreng-sten gering, zodat de financiële investeringen de opbrengsten van de stations verre overtreffen.

Geoglyfen van Pintados

Aan de westkant van de Salar de Pintados (afslag tegenover de weg naar Pica; 5 km onverharde zijweg) liggen tegen de hellingen van het gebergte grote groepen geoglyfen: bij elkaar honderden figuren van mensen, lama’s, vogels en abstracte figuren. De geoglyfen worden momenteel onderzocht en hersteld door de universiteit van Antofagasta.

10 prachtige bestemmingen in Nitraat-ghosttowns in de Pampa del Tamarugal en Chili