Graubünden

Swipe

Graubünden

'Toen de engelen bezig waren hun zakken met de talen over de wereld uit te strooien, vergaten ze de door hoge bergen omringde Bündner. Op zich zou dat nu nog niet zo'n ramp zijn geweest, maar het vervelende van de zaak was dat God juist op die dag geen zin meer had om een nieuwe taal te scheppen. Daarom gaf hij het bevel de rest van de taalzakken gewoon boven die vergeten uithoek in de Alpen om te keren. Zodoende kwamen de Bündner in het bezit van al die verschillende talen.'

Het is een feit dat in Graubünden een groot aantal talen wordt gesproken. De 175.000 inwoners spreken drie talen: Duits, Italiaans en Romaans. De laatste bestaat op zijn beurt uit verschillende dialecten, zoals Sursilvan, Sutsilvan, Surmiran, Putèr, Vallader en het Rumantsch Grischun, de officiële voertaal in Graubünden. De inwoners van Graubünden, de Bündner, zijn trots op hun eigen identiteit en hebben een reputatie van eerlijkheid, zwijgzaamheid en koppigheid.

Graubünden is het grootste kanton van Zwitserland,maar tevens het dunstbevolkste kanton van Zwitserland. Het is een majestueus berggebied met zeshonderd meren, honderdvijftig dalen en talloze, tot over de 3000 m, hoge toppen. De belangrijkste passen zijn de Lukmanierpas, de San Bernardinopas, de Julierpas, de Malojapas, de Albulapas en de Berninapas. Het langste dal is dat van de Inn (En), dat verdeeld is in het zuidelijke Ober Engadin en het noordelijke Unter Engadin. De bekendste plaats in het Ober Engadin is Sankt Moritz. Andere bezienswaardige dalen in Graubünden zijn het Schanfïggdal, de Rheinschlucht, het Lugnezdal, het Valserdal, het Blenio dal, het Domleschgdal en het Prattigaudal (Klosters). Uiteraard mogen de bekende wintersportplaatsen Davos, Flims en Laax,en het Nationale Park van Zwitserland, het enige nationale park dat Zwitserland rijk is, niet ontbreken. Beroemd is de Benedictijnenabdij van Disentis. 

10 prachtige bestemmingen in Graubünden en Zwitserland