Het oosten

Swipe

Agüimes

Aan de zuidkant van de Barranco de Guayadeque ligt deze plezierige stad, tussen 1486 en 1837 de bisschoppelijke zetel van de Canarische Eilanden. Maar al voor die tijd was Agüimes een belangrijk centrum op Gran Canaria. Rond de stad liepen toen nog allerlei waterstroompjes en er waren meren waar gevist kon worden. Eind 20e eeuw ontdekten archeologen in Agüimes overblijfselen uit de pre-Spaanse periode die bevestigen dat hier voor de komst van de Spanjaarden al mensen woonden.

Delen van een oude nederzetting (de rest ligt nog onder de stad) en gevonden gebruiksvoorwerpen zijn te zien in het nieuwe Informatiecentrum op Plaza de San Antón. In dit centrum maak je kennis met de rijke geschiedenis van Agüimes. Veel mensen rijden alleen door Agüimes heen, op weg naar Barranco de Guayadeque en dat is jammer want Agüimes is een juweeltje.  

Het is een genot om door de stille, brandschone straten van het centro histórico te dwalen of vanaf een van de terrassen op de vele pleinen het stadsleven gade te slaan. De inwoners doen er veel aan om hun culturele erfenis goed te bewaren, onder andere door de huizen (althans de buitenkant) en de straten te restaureren in de oorspronkelijke stijl. Nieuwbouw is er nauwelijks. Vooral ’s?avonds, als de straten verlicht zijn en de mensen samenkomen op Plaza del Rosario is Agüimes heel sfeervol.

De huizen in oker- en terracottatinten staan op dit plein in de schaduw van de hoge torens en koepel van de San Sebastián-kerk, ook wel Templo de San Sebastián genoemd. Het is een van de betere voorbeelden van Canarische neoclassicistische architectuur. In het interieur zijn gotische en barokke stijlelementen te onderscheiden en er zijn beelden te zien van Luján Pérez en andere bekende kunstenaars. Zoals bij meer kerken op het eiland nam men de tijd voor de bouw van de San Sebastián: van 1796 tot 1940.

In het fraai gerestaureerde Palacio de Obispos (Bisschoppelijk Paleis, 1706) huist het historisch museum van de stad. Je komt er van alles te weten over de geschiedenis van Agüimes en over de rol die het als bisschoppelijke zetel speelde in het koloniale tijdperk. Dagelijks geopend tot 14 of 15 uur.

Stranden van Agüimes

Vanuit Agüimes leidt een weg naar het kustplaatsje Arinaga (10 km). Playa de Arinaga was in de warme zomermaanden altijd al een geliefd toevluchtsoord voor de stadsbewoners maar is nu ook ontdekt door buitenlandse vakantiegangers. Er is een strand met zand en kiezels en langs het water loopt een lange promenade met mooi zicht op de kustlijn. Onderweg passeer je een paar hornos de cal, oude kalkovens. Arinaga heeft eind augustus of begin september zijn eigen kleurrijke feest: Vará del Pescado, waarbij het vangen, roosteren en vervolgens eten van vis centraal staan.

Even ten noorden van Arinaga ligt Playa del Cabrón, een van de beste startpunten voor een spectaculaire duikexcursie. Tussen Playa del Cabrón en Playa de Arinaga staat een karaktervolle 19e-eeuwse vuurtoren, een ontwerp van ingenieur León y Castillo, een naam die we eerder in Telde tegenkwamen. Mogelijk komen hier in de nabije toekomst een maritiem museum en een restaurant. Er bestaan ook plannen om ten noorden van Arinaga een nieuwe stad uit de grond te stampen, compleet met een universiteit en alle denkbare voorzieningen. Zo’n zeshonderd bedrijven, vooral van Ameri-kaanse afkomst, zullen zich er vestigen. Dit alles om werkgelegenheid voor de almaar groeiende bevolking van Gran Canaria te scheppen en de bevolkingsdruk op Las Palmas wat te verlichten.

Parque de Cocodrilos

Even ten zuiden van Agüimes aan de GC-104 is dit krokodillenpark te vinden waar ook verwaarloosde exotische dieren worden opgevangen. Geopend: zo. t/m vr. 10-17 uur; shows tussen 12 en 16 uur. Een speciale krokobus vertrekt dagelijks om 10 uur van Faro Maspalomas (alleen hoogseizoen).

10 prachtige bestemmingen in Agüimes en Gran Canaria