De omgeving van Masaya
Aan de weg tussen Masaya en Managua, bij km-paal 23, ligt de ingang van Parque Nacional Volcán Masaya. Op een gebied van 54 km2 liggen twee indrukwekkende vulkanen met vijf kraters in een droogtropisch bos. De vulkaan Masaya werd door de inheemse bevolking Popogatepe genoemd, Nahuatl voor brandende berg. Deze mensen geloofden dat de erupties tekenen van toorn waren van de goden. Om hen tevreden te stellen wierpen ze maagden en kinderen in de krater als offer. Later betitelden de Spanjaarden het als La boca del infierno, de mond van de hel. In de zestiende eeuw ondernamen zij pogingen om goud te delven in de krater. Onder andere Gonzalez Fernandez de Oviedo, de beroemde kroniekschrijver, heeft zich daarvoor aan een touw langs de kraterwand laten zakken.
Na twintig minuten wandelen vanaf de ingang kom je aan bij het interessante bezoekerscentrum. Het centrum bestaat uit een aantal ruimtes. In de eerste kun je schilderijen zien over onder andere de plaatsing van het kruis aan de kraterrand en de uitbarsting van 1772. Een deel is gewijd aan geologie en er staan maquettes van Nicaragua’s vulkanen. Per vulkaan wordt uitleg gegeven over de flora en fauna die je in de omgeving kunt aantreffen. In de sectie Biodiversiteit zijn gedroogde plantensoorten uit de omgeving van de Masayavulkaan tentoongesteld. Medewerkers kunnen je informatie verstrekken over wandelingen onder begeleiding van een gids. Een van de wandeldoelen is de Vleermuisgrot en onderweg kun je herten, apen en iguanas tegenkomen. Vanaf het bezoekerscentrum loopt de geasfalteerde weg nog vijf km glooiend omhoog. Medewerkers regelen vervoer indien je dit wilt. Een andere optie is liften of wandelen.
Onderweg naar boven kijk je uit op uitgestrekte ‘lava-akkers’; grote zwarte brokken lava liggen her en der verspreid over vruchtbare vlakten. In de droge periode liggen ze er desolaat bij. Maar wie goed kijkt ziet dat het leven langzaam terugkeert. Boven komen de damp en zwavelgeur je al tegemoet vanuit de 250 m diepe Santiagokrater. Hij is gevormd in 1852, tussen de Masaya- en de Nindi-rívulkaan. De krater heeft een diameter van 500 m en de wand is aan de binnenkant geelgroen uitgeslagen. Op wonderbaarlijke wijze leven er vogels in de krater, chocoyos. Ze blijken niet gevoelig te zijn voor de giftige dampen. Je kunt ze er vooral in de namiddag aantreffen. Op de heuvel ernaast staat bovenaan een trap van 184 treden, La Cruz de Bobadilla. Dit kruis is in de zestiende eeuw geplant door de Spaanse pater Francisco Bobadilla. Hij hoopte hiermee de duivel uit de krater te verdrijven.
De krater die ernaast ligt, slaapt allang en is compleet begroeid. Je kunt er binnen een uur omheen wandelen waarbij je verschillende keren een fraai uitzicht hebt. Het pad bedekt met lavagruis stijgt en daalt licht en het kan er midden op de dag erg warm zijn. Erlangs liggen brokken lava en hier en daar heb je zicht op de krater. Een betere indruk daarvan krijg je vanaf een van de uitkijkpunten op de kraterrand zelf. Het is niet raadzaam op deze rand de krater rond te lopen in verband met de stevige wind die er kan staan. Op het parkeerterrein bij de kraters is een toilet en verkoopt iemand frisdranken. Vanaf de ingang kun je tot dit punt gebracht worden voor C40. Dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur; entree C65; 9(505)522-5415, [email protected]. Iedere bus naar of van Managua kan je vlakbij de ingang afzetten.
Fortaleza del Coyotepe is een fort op de heuvel aan de noordkant van Masaya. Het stamt uit het begin van de 20e eeuw en geeft een prachtig uitzicht op de stad, het kratermeer en de meren van Managua en Nicaragua. De citadel heeft vier torens en was verdedigingspost van de stad toen de VS in 1912 de liberale opstand onderdrukte. Somoza gebruikte Coyotepe als gevangenis en gruwelijke martelingen waren er aan de orde van de dag. De celwanden waren stille getuigen en tonen nog steeds bloedsporen en kogelgaten. Op de binnenplaats zijn zes luchtgaten zichtbaar die leiden naar deze ondergrondse cellen. Er doen meerdere verhalen over een verborgen vluchtroute de ronde. Deze zou naar het meer of naar een nabijgelegen buurtschap leiden. Het fort telt drie ondergrondse niveaus waarvan het diepste in 1983 afgesloten is. Ook hierover gaan verschillende geruchten; de reden zou instortingsgevaar zijn maar ook de aanwezigheid van menselijke resten wordt genoemd. De binnenkant biedt een treurige aanblik; de muren zijn beklad met graffiti en het is slecht onderhouden. Een zaklamp is handig in de donkere ruimtes.
Coyotepe ligt op drie kwartier wandelen van het centrum. Je kunt het fort al zien liggen als je vanaf het plein de straat in kijkt die noordwaarts loopt. Vanaf hier kom je uit op de carretera Masaya-Managua en een stuk verderop aan de overkant, in de richting van Managua, begint de weg naar het fort. Je kunt natuurlijk ook een taxi nemen. De openingstijd is dagelijks van 8.00 tot 17.30 uur en de toegang bedraagt C10. Een rondleiding met een gids duurt een half uur.
Nindirí
Vlakbij Masaya ligt Nindirí, een eeuwenoud inheems dorp met ongeveer 30.000 inwoners. Op het Parque Central staat een standbeeld van cacique Tenderí, ooit het stamhoofd. Er is een museum naar hem vernoemd dat archeologische vondsten uit de omgeving tentoonstelt. In de kleine, koloniale kerk wordt Santa Ana vereerd en haar jaarlijkse feestdag valt op 26 juli. Gedurende de hele week organiseren de dorpelingen er dan kleurrijke festiviteiten en tijdens de processie danst men de oeroude dans der Los Chinegros.Rondreizen
Tijdens deze rondreis door Costa Rica, Nicaragua, El Salvador, Honduras, Belize en Guatemala beleef je de geheel eigen sfeer van zes landen...
Rondreizen-Hotel
Een absolute topper uit ons privéreizen aanbod. De accommodaties waarin je tijdens deze reis verblijft, zijn veelal uniek. Zo verblijf je in voormalige...
Rondreizen-Hotel
Ga met ons mee op deze zeer bijzondere rondreis door twee prachtige landen: Costa Rica en Nicaragua! In Costa Rica bezoeken we in korte tijd een...