Tucumán en omstreken

Swipe

Naar Santiago del Estero (via Río Hondo)

Río Hondo

Dit is een stadje van 25.000 inwoners dat geheel leeft van het toerisme, want het ligt boven een gebied van geneeskrachtige thermale bronnen. Zo’n 2000 jaar geleden trok dit ‘hete’ water’ de eerste indianen aan en zo ook de eerste Spanjaarden, die halverwege de 16de eeuw hier langs kwamen. Maar het bleef altijd een gehuchtje en het werd pas bekend rond 191, toen er hotels gebouwd werden en helemaal toen er in 1928 een treinverbinding kwam. Nu zijn er ruim 170 hotels en vele chalets. Maar toch is het een stadje van vergane glorie, dat alleen maar ouder publiek trekt en slecht is onderhouden. Daarom niet echt interessant voor een bezoek.

Termas de Río Hondo (de eigenlijke benaming) ligt 65 km ten noorden van Santiago del Estero en 90 km ten zuiden van Tucumán aan de RN 9 en de Río Dulce. Het hoogseizoen is tussen juni en september en dan is het er behoorlijk druk. Vrijwel elk hotel, hoe eenvoudig ook, heeft thermale baden. De belangrijkste (winkel)straten zijn, Av. J. B. Alberdi (de RN 9), Rivadavia en Sarmiento. En het meest opvallende gebouw is het...casino!

Santiago del Estero

De hoofdstad van de gelijknamige provincie wordt ook wel Madre de las Cuidades (de moeder van de steden) genoemd, want het is de oudste stad van Argentinië, gesticht in 1553. Zij heeft rond de 230.000 inwoners en ligt 105 km van Buenos Aires en 160 km ten zuidoosten van Tucumán.

De stad heeft een vriendelijke uitstraling en vooral ’s avonds in de zomermaanden is het rondom Plaza Libertad en het park Aguirre heerlijk vertoeven. Want de zomermaanden zijn zeer warm in Santiago del Estero! Het stadsleven speelt zich grotendeels rondom Plaza Libertad af, vanwaar ik je meeneem voor een korte wandeling, want erg aantrekkelijk voor een verblijf is deze stad ook weer niet. Hoogstens een dagje kennismaken.

Wandelen rondom Plaza Libertad

De start is op Plaza Libertad, waar bij Calle 2 de Septiembre de kathedraal staat. Gebouwd in 1868, maar op deze plek stond al in 1581 de eerste kerk van Argentinië. De kathedraal werd door Zwitserse architecten (twee broers) ontworpen naar neo-Corinthische stijl. Schuin aan de overkant op Av. Libertad heb je de Municipalidad en de prefectuur. Het is een sierlijk gebouw uit 1868, ook door dezelfde broers ontworpen, vooral de galerij op de eerste verdieping is opvallend.

Je loopt Av. Libertad in richting Parque Aguirre en op nr. 250 staat een mooi gerenoveerd herenhuis, El Liberal met prachtige ramen en deuren en kijk eens naar het balkon. Een blok verder op nr. 179 staat een oud koloniaal huis met fraaie ornamenten en ramen, nu Museo Municipal. Dan sla je bij 25 de Mayo rechtsaf, richting Avellaneda. Meteen in Avellaneda rechts zie je op de hoek het gerestaureerde Palacio Legislativo, iets verder op nr. 355 het Museo Arqueológico Wagner en Teatro 25 de Mayo. Het doet wat Frans aan die open façade met die bogen en die grote marmeren hal. Beide gebouwen dateren van 1910. Vooral het museum is interessant, want de broers Duncan en Emilio Wagner uit Frankrijk hebben hun grote antropologische collectie van het noordoosten van Argentinië in 1917 hier tentoongesteld. Er staan voorwerpen uit de verre precolumbiaanse tijd, van de Diaguitas-indianen, o.a. veel fossielen en prachtige urnen (helaas zonder uitleg!). Zeker een bezoek waard! Open van ma. t/m vr. van 8-12 en van 1-20 uur. In het weekend van 10-12 uur.

Als je naar links doorloopt op de hoek van Av. Roca kom je bij de kerk Convento de San Francisco, gebouwd in neogotische stijl. Toch dateert het oudste gedeelte al uit 1566, maar San Francisco Solano, de patroonheilige van Tucumán, bouwde er in 1590 een nieuw deel aan. Zo heeft deze kerk in de loop der eeuwen allerlei veranderingen moeten ondergaan. Wat je nu ziet dateert uit 1895. Binnen is ook een museum, Museo de Arte Sacro, maar is niet echt de moeite waard voor een bezoek. Alleen het altaar dat uit gelamineerd hout en uit goud geïmiteerd marmer bestaat is bezienswaardig. Heerlijke kitsch.

Nu loop je terug naar Buenos Aires, waar je links op nr. 136 een prachtig neokoloniaal herenhuis uit 180 ziet: La Casa de los Toboada. Het behoorde aan de invloedrijke generaalsfamilie en gouverneur van de provincie,Taboada. Daarna loop je naar Urquiza en sla je linksaf en op nr. 35 is Museo Histórico de la Provincia, gebouwd in 1820 voor de invloedrijke familie Gallo. Je krijgt in dit museum een goed beeld van de ontwikkeling van de provincie van de laatste tweehonderd jaar. Meubels, kleding, folklore, muntstukken en mooie boeken zijn er allemaal te zien. Open van ma. t/m vr. van 8-12 en van 1-20 uur. In het weekend van 10-12 uur.

Op de hoek heb je de kerk Convento de Santo Domingo. Binnen hangt een kopie van de lijkwade van Christus uit Turijn, geschonken door de koning van Spanje, Philip de Tweede, als een koninklijk gebaar aan zijn ‘geliefde kolonies’ in Zuid-Amerika.

Je kunt terug doorwandelen naar Av. Belgrano, want Urquiza is een gezellige straat met mooie afwisselende huisjes en bomen. Bij Independencia sla je rechtsaf, alwaar je op de volgende hoek met 9 de Julio, naar mijn gevoel het mooiste neokoloniale gebouw van de stad staat, El Paseo Siglo. Gebouwd in 1896 met prachtige art-deco en art-nouveau-details, er zijn winkeltjes, een café en boven een enorme balkongalerij. Een mooi sluitstuk van de wandeling, want een blok verder komen we weer terug op ons vertrekpunt Plaza Libertad.

10 prachtige bestemmingen in Naar Santiago del Estero (via Río Hondo) en Argentinië