Zuid-Ardeche

Swipe

Aven d’Orgnac

Veertien kilometer ten westen van Saint-Martin-d'Ardèche (via de D901 en de D174) en 17 km ten zuiden van Vallon-Pont-d'Arc (via de D579 en de D217), ligt een van de mooiste druipsteengrotten van Europa, de Aven d'Orgnac. Een aven is een verticale grot of karstput die ontstaan is door omlaagstromend regen- of rivierwater langs een breuk in het kalkgesteente. 

Zoals u in de ontvangsthal kunt zien, is slechts een tiende deel van de grot voor het publiek toegankelijk. In 1965 en 1966 ontdekte men namelijk veel andere zalen vol met druipsteenformaties. De eerste 'moderne' mens die in de schacht afdaalde, was de speleoloog Robert de Joly. Als u via een kunstmatige tunnel de eerste zaal betreedt, ziet u in het plafond een gat met een touwladder en een pop. Dit is de plaats waar op 19 augustus 1935 Robert in de schacht afdaalde. Onder de touwladder is een puinkegel. Hier vond men beenderen van paarden, honden en schapen. De bewoners van de streek gebruikten de grot als kadaverkuil en wierpen de dode dieren naar beneden. Men vond ook beenderen van bizons en rendieren; zij vielen per ongeluk in de grot.

Men neemt aan dat de druipsteengrot ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden is ontstaan. In de periode daarna ontstonden de fraaie pegels van kalksteen die vanaf het plafond naar beneden hangen, en de kalksteenkolommen die vanuit de grond omhoog rijzen. De pegels noemt men stalactieten en de kolommen stalagmieten. Zij ontstonden door het regelmatig druppelen van het kalkhoudende water uit de bovenkant van de grot; elke keer dat er een druppel valt, wordt er boven in de grot een beetje kalk afgezet. Op de plek waar het water valt, komt ook kalk terecht. Met elke druppel wordt de afzetting iets groter. Gemiddeld groeien de kalkafzettingen in deze grot met 1 cm per eeuw. De formaties hebben namen die overeenkomen met hun vorm, zoals De stapel borden, Kaars, de 12 m hoge Denneappel, Bladeren, Orgel (met een urn met het hart van Robert de Joly), Palmbomen, Draperieën en het Theaterdecor (met rode, dus ijzerrijke kleiafzettingen). 

Een waarschuwing is op zijn plaats. Als u de Denneappel en het Orgel bent gepasseerd (na het maken van de groepsfoto), moet u via 350 traptreden afdalen naar een lager niveau. Voor bezoekers met een slechte conditie kan deze afdaling (en op de terugweg de beklimming) moeilijkheden opleveren. U kunt eventueel bij de trap wachten, want de groep komt weer via dezelfde trap op dit punt terug.

Buiten de grot heeft men een prehistorischmuseum geopend, waarin men de geschiedenis van de streek belicht van de vroege steentijd (paleolithicum) tot de ijzertijd.

Aven d'Orgnac geopend:Apr.-juni en sep. 9.30-12 u. en 14-18 u.; juli-aug. 9.30-18 u.; mrt, okt. en nov. 9.30-12 u. en 14-17 u.; rondleiding duurt 1 u.

Prehistorisch museum geopend: Het museum gaat een half uur later open dan de grot; in juli-aug. blijft het museum een uur langer open dan de grot.

Frankrijk > Ardèche > Sampzon-Standplaats

Camping Aloha Plage

Gelegen aan de rivier de Ardèche bevindt deze camping zich op een licht glooiend terrein, op twee plateaus die onder andere gescheiden...

v.a. 427.00 p.p.

Frankrijk > quartier le Barutel > Ardèche > Meyras-Standplaats

Camping Le Barutel

Deze rustieke kleine camping Barutel is gelegen op de grens Ardèche en Cévennen in Meyras. Dicht bij de thermale baden van Neyrac...

v.a. 103.50 p.p.

Frankrijk > Par Boucieu le roi > Ardèche > Colombier le Vieux-Standplaats

Camping Les Berges Du Doux

De camping ligt midden in de Ardèche. De staanplaatsen zijn gelegen op gras en worden van elkaar gescheiden door lage heggen. Er...

v.a. 228.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Aven d’Orgnac en Ardèche