Eten en drinken
De Zwitserse keuken wordt beïnvloed door de Duitse, Franse en Italiaanse achtergrond van de bevolking. Dit neemt niet weg dat er talrijke lokale specialiteiten zijn, zowel in de warme keuken als op het gebied van gebak, broodsoorten enzovoort.
Zürich heeft bijvoorbeeld Geschnetzeltes, bestaande uit kalfsragout met room, en Zürcher Topf, macaroni met gehakt en gebakken tomatensaus. Luzern heeft Kügelipastete, bestaande uit vleespastei, Bern heeft Berner Rösti, een aardappelgerecht, en het Berner Oberland heeft Hobelkase, een oude harde kaas die in dunne plakjes wordt geschaafd en gekruld wordt geserveerd. In het Glarnerland beroemt men zich op Glarner Pastete, een gebak met bladerdeeg, amandelen en vruchten, en de Glarner Schabziger, uit ontroomde melk en kruiden. Basel is onder andere bekend om zijn cervelaatworst. Meiringen is bekend om zijn meringues, schuimgebakjes met slagroom, die naar de plaats zijn genoemd.
U kunt heel Zwitserland doorkruisen en zich uitsluitend door sterrenkoks laten verwennen. Maar dat hoeft niet. U vindt overal in Zwitserland gezellige herbergen met heerlijk eten.
In de steden varieert het aanbod van internationaal tot trendy. Buiten de steden en in de bergen is het eten oorspronkelijk en stevig. Maar ook op 2000 meter hoogte vindt u naast Alplermagronen en Rösti ook vaak verse scampi op de menukaart. Ze bestaan echt, de gemoedelijke houten bergrestaurants geblakerd door de zon, ver weg van de drukte en met een fantastisch uitzicht. Hier komen de melk, de kaas en het gedroogde vlees nog uit het eigen bedrijf.
Beneden in het dal heet het café of restaurant meestal Baren, Hirschen, Kreuz of Löwen.
Krakende houten vloeren en massieve houten tafels uit vroegere tijden verhogen de trek in regionale specialiteiten. Een goed voorbeeld is de Berner Platte, een reusachtig portie vleës met zuurkool, niets voor mensen op dieet! Of Zürcher Geschnetzeltes, in reepjes gesneden kalfsvlees in roomsaus, Luzerner Kugelpastete of Basler Mehlsuppe. Als laatste gang is een meringue (schuimgebakje) favoriet. In de Tesslner grotti (een culinair hoofdstuk op zich) vindt u niet alleen risotto en polenta, maar ook coniglio (konijn) en brasato al Merlot (gebraden rundvlees in rode wijnsaus). In Graubünden vindt u niet alleen aan de lucht gedroogd Bündnerfleisch, maar bijvoorbeeld ook de Engadiner Nusstor te. En wat dacht u van het Zwitserse nationale gerecht kaasfondue, waar Franstalig Zwitserland veel verschillende regionale variëteiten van kent. Kaas is een van de belangrijker exportproducten, evenals de overal verkrijgbare Zwitserse chocolade. De Zwitserse veelzijdigheid stelt op culinair gebied niemand teleur.
Kaas
Zwitserland kent verschillende kaassoorten, waarvan de Emmenthaler en de Gruyère in het buitenland de bekendste zijn. Verschillende streken hebben eigen soorten, zoals de Hasli in Uri, de Appen zeller Raskase en de Pioro, Muggio en Vallemagia in Ticino. In Wallis is de raclette een veel voorkomend gerecht, bestaande uit in de schil gekookte aardappelen met gesmolten Waliserkase. In geheel Zwitserland worden fonduegerechten met verschillende kaassoorten bereid.Wijn en bier
Zwitserland heeft een aantal goede wijnen en bieren. De verbouw van wijn is gedurende de 20ste eeuw teruggelopen, maar niettemin zijn in de meeste kantons wijngaarden te vinden. De belangrijkste gebieden voor de wijnbouw zijn de zuidelijke kantons, zoals Ticino, Neuchâtel en Genève, en de heuvels langs de Rhöne en de Rijn. De Zwitserse wijn wordt nauwelijks geëxporteerd. Meer dan 40 procent van de totale wijnproductie vindt in Wallis plaats. De belangrijkste wijnstreek in dit kanton is het gebied tussen Lenk en Martig ny, langs de rechteroever van de Rhöne. Dit gebied heeft een omvang van 5000 ha, waarop voor twee derde druiven voor witte wijn worden geteeld. De Fen dant is de exclusiefste witte wijn; deze wordt veel bij fondue en raclette geserveerd. Andere witte wijnen zijn de Jo hannesberger uit Wallis, de Twanner uit de omgeving van Riel en de St. Saphorin uit het gebied rond Genève. De belangrijkste rode wijn is de Döle. Andere rode wijnen zijn de Pinot Noir uit Wallis, de Veltliner uit Graubünden en de Cortail lod die uit de omgeving van Neuchâtel afkomstig is. De vijftig actieve brouwerijen produceren naast nationale bieren ook plaatselijke merken. De bekendste biermerken zijn Feldschlösschen en Cardinal. Er zijn ook veel alcoholvrije dranken van druiven of andere vruchten en een grote reeks likeuren.Kerstreizen-HOT
Een heerlijke kerstreis waarbij u vanuit het sfeervolle stadje Mulhouse in de Franse Elzas mooie uitstapjes maakt naar Zwitserland, Duitsland en Frankrijk!
Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats
De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...
Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats
De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...