Kreta

Swipe

Geschiedenis

De minoïsche beschaving

Op Kreta ligt de bakermat van een van de oudste beschavingen: de Minoïsche, genoemd naar koning Minos. Die begon omstreeks 2600 v.Chr. en eindigde in de 15de eeuw v.Chr in één klap vermoedelijk door een enorme vulkaanuitbarsting op Santorini die gepaard ging met enorme vloedgolven (tsunami's).  Welke taal de Minoërs spraken en hoe ze precies leefden, is niet bekend. Wel zijn er enorm veel archeologische vondsten op Kreta gedaan die erop wijzen dat het een erg ontwikkeld volk was.

Bezetting

Net als de rest van Griekenland kent Kreta een lange geschiedenis van bezetting en daarmee gepaard gaande ellende voor de bevolking. Rond 1100 v.Chr. waren de Doriërs er aan de macht. Omstreeks 68 v.Chr. werd Kreta een Romeinse provincie. De Byzantijnse periode begon er in 395 n.Chr. En in 650 n.Chr. begonnen de Arabieren het eiland aan te vallen met als doel het te veroveren. Dat lukte pas in 824.

Slavenmarkt

Het Christendom werd verboden en vrouwen en kinderen werden verkocht op de slavenmarkt in Heraklion. Kreta werd van de Arabieren bevrijd in 961 toen de Byzantijnse generaal Nikiforos Fokas Kreta heroverde. In 1212 kwamen de Venetianen aan de macht en ook nu werd de bevolking zwaar onderdrukt. De Venetiaanse periode duurde 400 jaar.

In opstand

Daarna brak voor de bevolking de verschrikkelijkste tijd aan uit de Kretenzische geschiedenis: de Turkse overheersing die van 1645 tot 1898 duurde. Tijdens de Ottomaanse bezetting kwamen de Kretenzers vaak in opstand. De aanvallen werden meestal vanuit de kloosters geleid, waar de vrijheidsstrijders onderdak kregen. De monniken zelf vochten ook vaak dapper mee. Velen hebben het met hun leven moeten bekopen.

10 prachtige bestemmingen in Kreta