Beijing

Swipe

De pracht en praal van het Tian’anmen-plein

Het Tian’anmen-plein (Plein van de Hemelse Vrede; tiïn’ïnmén guangchang) is het geestelijke hart van ‘s werelds volkrijkste land. Het heeft die hoedanigheid verdiend door als toneel voor belangrijke historische gebeurtenissen te dienen, zoals de demonstraties van 4 mei 1919 die jonge Chinezen inspireerden de strijd met imperialisten en krijgsheren aan te binden en een sterk onafhankelijk land te bouwen. Onder degenen die in de gisting van de “Beweging van de Vierde Mei” boven kwamen drijven, was Mao Zedong, die twee jaar later een van de stichters van de Communistische Partij van China zou zijn.

Op 1 oktober 1949 klom Mao bovenop de “Poort van de Hemelse Vrede”, die het plein zijn naam geeft, om de stichting van de Volksrepubliek China uit te roepen.

In 1949 was het Tian’anmen-plein een klein ommuurd plein, maar in de jaren 1950 is het uitgebreid tot zijn huidige omvang van 400.000 m². Op het plein worden grote parades gehouden, maar het is ook het toneel geweest van geïmproviseerde feestelijkheden, zoals toen Beijing in juli 2001 de Olympische Spelen van 2008 kreeg toegewezen.

Op de meeste dagen is het Tian’anmen-plein vol met toeristen en vliegeraars. Op nationale feestdagen is het doorgaans versierd met vlaggen en bloemversieringen. Veel Chinezen komen ‘s ochtends en ‘s avonds kijken hoe eliteleden van het Volksbevrijdingsleger de vlag hijsen of strijken.

Aan de noordkant van het plein is de Poort van de Hemelse Vrede (tiïn’ïnmén), die naar de Verboden Stad leidt. Boven de poort hangt het beroemde portret van Voorzitter Mao. Aan weerszijden van de poort zijn opschriften in het Chinees; dat in de linkerkant luidt: “Lang leve de Volksrepubliek China”; dat aan de rechterkant: “Lang leve de eenheid van volkeren van de wereld”. Voor een panoramisch uitzicht over het plein moet u naar de top van de Poort klimmen, waar Mao de stichting van de Volksrepubliek proclameerde.

In het midden van het plein staat het 40 m hoge Monument voor de Helden van het Volk (rénmín yîngxióng jìniànbêi), een obelisk met friezen die helden van de revolutie voorstellen, en kalligrafie van Mao Zedong en de vroegere premier Zhou Enlai. Ten zuiden van het monument is het Mausoleum van Voorzitter Mao (Máo zhuxí jìniàntáng), waar u naar de gebalsemde figuur van de Grote Roerganger in zijn glazen kist kunt kijken. Aan de zuidkant van het plein, achter het mausoleum, bevindt zich de 600 jaar oude Qianmen (qiánmén), een van de weinige stadspoorten die uit de Ming-tijd zijn overgebleven. Het gebouw aan de oostkant van het plein herbergt het Museum van de Chinese Geschiedenis (zhongguó lìshi bówùguan).

Het imposante bouwwerk aan de westkant van het Tian’anmen-plein is de Grote Hal van het Volk (rénmín dàhuìtáng). Het in 1958-1959 in slechts 10 maanden uit de grond gestampte gebouw biedt onderdak aan het Chinese parlement, het Nationale Volkscongres. Mensen met een hang naar grandeur zullen er plezier in scheppen de 5000 zitplaatsen tellende banketzaal te gaan bekijken, en de vergaderzaal met zijn 10.000 zitplaatsen en de grote rode ster op het plafond, gevormd door 500 lampen. Het Nationaal Theater, een futuristische “bel” van titanium en glas die op een kunstmatig meer rust, staat vlak ten westen van de Grote Hal van het Volk.

Grote Hal van het Volk

Adres: westkant van het Tian’anmen-plein, Dongcheng District
Openingstijden: 8:30 tot 15:00 uur, maar tijdens parlementszittingen gesloten
Prijs: ¥ 15

Mausoleum van Voorzitter Mao

Máo zhuxí jìniàntáng
Adres: zuidkant van het Tian’anmen-plein, Dongcheng District
Prijs: Gratis, maar voor de afgifte van uw camera en tas(sen) moet worden betaald

Poort van de Hemelse Vrede

Adres: Chang’an Da Jie Dongcheng District (noordzijde van het Tian’anmen-plein)
Openingstijden: 8:30 tot 15:00 uur
Prijs: ¥ 15 (loop onder het portret van Voorzitter Mao door naar de noordkant van de poort om uw toegangsbewijs te kopen)

10 prachtige bestemmingen in De pracht en praal van het Tian’anmen-plein en China