Aberdare National Park
• Oppervlakte: 767 km2
• Provincie: Central
• Te bereiken vanuit/via: Nyeri
• Beste bezoektijd: buiten regenseizoenen
• Diersoorten o.a.: luipaarden, olifanten en bongo’s
• Vogels: meer dan 250 soorten
• Landschap: midden- en hooggebergte
• Verblijfsmogelijkheden: enkele hotels (duur!) en kampeerterreinen
• Bijzonderheden: weinig bezocht N.P.
• Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.
• Provincie: Central
• Te bereiken vanuit/via: Nyeri
• Beste bezoektijd: buiten regenseizoenen
• Diersoorten o.a.: luipaarden, olifanten en bongo’s
• Vogels: meer dan 250 soorten
• Landschap: midden- en hooggebergte
• Verblijfsmogelijkheden: enkele hotels (duur!) en kampeerterreinen
• Bijzonderheden: weinig bezocht N.P.
• Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.
Bereikbaarheid
Het Aberdare N.P. (ook wel aangeduid als: Nyandarua N.P.) bevindt zich op ongeveer 180 km afstand van Nairobi. U verlaat Nairobi in noordelijke richting via de A2 en volgt deze tot aan Kiganjo. Via de C70 bereikt u na enkele kilometers Nyeri. Er bevinden zich tankmogelijkheden in Thika en Sagana. U kunt ook voor de moeilijkere rit kiezen via de noordelijke tak van de A104 die u dan volgt tot Naivasha. Vertrek in dit geval met een volle tank.
Het park is daarna eenvoudig te bereiken, zowel vanuit Nyeri, van waaruit u via een pad dat bij droog weer zelfs met een gewone personenauto begaanbaar is als, zij het met meer inspanning, vanuit Naivasha in het oosten. In beide gevallen moet u rekening houden met klimmen en dalen, zodat het gebruik van een 4WD een absolute aanrader is. Soms is het park gesloten als gevolg van de onbegaanbaarheid van de wegen, het verdient daarom aanbeveling om altijd vooraf uw licht daaromtrent op te steken, bijvoorbeeld via de verhuurder van de vissershutten in Mweiga of een van de hotels in het park die u sowieso vooraf dient te bespreken.
Zowel vanuit Nyeri als vanuit Naivasha rijden matatu’s naar de hoofdingangen van het park. Vanuit Nyeri is er slechts een weg die u naar de Ruhuruini- of East-ingang van het park voert. Vanuit Naivasha volgt u de weg tot Ndunyu Njeru, vanwaar er eveneens slechts een mogelijkheid is om bij de Mutobio-, West- of Queens-ingang te komen.
Komend uit andere richtingen kunt u gebruikmaken van de Ngobitingang (noord), de Shamata-ingang (noordwest), de Wandare Park-ingang (noordoost), de Ark-ingang (vanuit Mweiga) of de Kiandongoro-ingang (zuidoost).
Al in 1948 werd het gebied als N.P. aangewezen. De Schot Joseph Thomson gaf het in 1883 zijn huidige naam, hij noemde het gebied naar de toenmalige voorzitter van de Royal Geographical Society, Lord Aberdare. Daarvoor (en tegenwoordig komt de naam nog steeds voor) heette het gebied Nyandarua, de Kikuyu-aanduiding voor ‘uitgedroogde huid’, waarmee u meteen een indruk heeft van het landschap op sommige plaatsen. Overigens wordt het door dezelfde Kikuyu ook de woning van ‘ngai’ (god) genoemd.
De bongo is zonder twijfel de opvallendste kostganger op de beboste flanken van de bergen. Het is de grootste woudantilope die in Kenia voorkomt. De lichtbruine antilope met z’n opvallende hoorns en de verticale witte strepen voedt zich overwegend laat in de avond en in de nacht en is daardoor moeilijk te vinden. Gemakkelijker staat u oog in oog met leeuwen, olifanten, buffels, elandantilopen, neushoorns, zwarte luipaarden, bavianen en hyena’s. Het rivierzwijn behoort eveneens tot de zeldzamere diersoorten die het park bewonen.
Flora en fauna
Vanwege de grote hoogteverschillen en het vele regenwater dat het park te verwerken krijgt is de vegetatie uitbundig en divers, variërend van heidevelden tot tropisch regenwoud. U vindt er mossen en metershoge ondoordringbare bamboebossen. Soms waant men zich in een sprookjesland. Wandelen in een nevelige omgeving tussen gras dat aanmerkelijk hoger is dan een uit de kluiten gewassen volleybalspeler geeft een gevoel van nietigheid. Metershoge lobelia’s en andere planten die thuis maar niet willen groeien, doen de liefhebber van de ene verbazing in de andere vallen.Accommodatie
Er is een tweetal lodges in het park. Ze worden ‘boomlodges’ genoemd vanwege het feit dat de (luxe) onderkomens zich op palen bevinden. Als u een wat goedkoper onderdak wenst bent u aangewezen op een verblijf in het nabijgelegen Nyeri. Als u in Treetops of The Ark wilt verblijven: vooraf bespreken! Treetops is een wereldberoemde boomhut, er logeerden vele beroemdheden. Een gedenksteen herinnert u aan het feit dat, toen prinses Elizabeth van Engeland hier samen met de hertog van Edinburgh verbleef, ze het bericht kreeg van het overlijden van George VI. Elizabeth kwam hier binnen als koninklijke hoogheid en verliet het hotel als majesteit. In het park bevinden zich enkele kampeerplaatsen, deze zijn echter niet altijd opengesteld. Ook zijn er een paar vissershutten. De voorzieningen op de campings en in de vissershutten zijn (minder dan) minimaal. Beide soorten onderkomens bereikt u via de Kiandongoro-ingang het gemakkelijkst.Rondreizen
Tijdens deze rondreis door Kenia, Tanzania en Zanzibar bezoeken we de mooiste parken van Kenia én Tanzania: Masai Mara, Nakuru, Amboseli, Tarangire,...
Rondreizen-Hotel
We bezoeken de bekendste natuurgebieden van Kenia, zoals het Masai Mara National Reserve en het Amboseli National Park, vanwaar we een spectaculair...
Rondreizen-Hotel
Al het moois van Afrika zie je terug in Kenia. Zo reis je hier van imposante wouden naar uitgestrekte savannes. Tijdens deze groepsreis speuren...