De Oslofjord

Swipe

Østfold

De streek ten zuidoosten van Oslo is de toegangspoort voor reizigers die over land reizen. Ze komen uit Zweden via de E6 Noorwegen binnen. De E6 loopt als een aorta helemaal door Noorwegen heen. Bij Moss versmalt de Oslofjord zich. Hier kan men met het veer oversteken naar de Vestfold. De hoofdstad Sarpsborg is niet de meest opwindende stad, Frederikstad is het historische pareltje van de provincie Østfold.

Halden en Hvaler

De Svinesundsbroene vormen de grens met Zweden. Ongeveer 18.000 auto’s passeren in de zomer dagelijks de nieuwe Svinesundbrug over de Iddefjord op de grens van Noorwegen en Zweden. De brug overspant een diepte van 67 m. De oude granieten brug (1946) is een monument. In het openingsjaar 1946 passeerden iets meer dan 6000 auto’s de oude brug, nu is dat 15.000 auto’s dagelijks. De nieuwe brug (704 m lang) werd geopend in 2005. Het zijn beide tolbruggen. Bij de brug staat het Svinesund Infosenter. Bij het informatiecentrum heeft de bezoeker een mooi uitzicht over de Iddefjord en de omgeving. Veel Noren gaan inkopen doen in het winkelcentrum aan de Zweedse zijde vanwege de relatief lagere prijzen.

Boven op een berg ligt de indrukwekkende Fredriksten Festning, Haldens belangrijkste toeristische bezienswaardigheid. Jaarlijks bezoeken ruim 200.000 mensen het fort van Halden. Vanuit de vesting is er een duidelijk uitzicht over Halden. Het fort werd gebouwd op verzoek van de Deense koning die de Zweden in de gaten wilde houden. De eerste verdedigingswerken dateren van 1643-1645. In 1718 sneuvelde hier de Zweedse koning Karl XII. Sinds 1905, toen Noorwegen onafhankelijk werd, heeft de vesting zijn militaire functie verloren. Het fort is zes keer belegerd, maar viel nooit in vijandelijke handen.

In totaal omvat de vesting in Halden 20.000 m². Wie door het goedbewaarde fort heen wandelt, ziet een mengeling van munitiemagazijnen, vestingmuren en bastions en ervaart het als een doolhof. Een historische bakkerij en brouwerij in de vesting hebben de geschiedenis overleefd. In het binnenste fort en de oude gevangenis van de oostelijke wal zijn tentoonstellingen over de militaire geschiedenis te vinden. De vesting speelde een belangrijke rol tijdens de onafhankelijkheidsfeesten in 1905. Geen wonder, want het fort was bedoeld om de Zweden buiten de deur te houden. ’s?Nachts is het fort mooi belicht. Het informatiecentrum in het fort bevindt zich in het Ravallin. Hier kan men onder meer een film over de historie van het fort bekijken.

Interessant is ook de architectuur van het theatergebouw Frederikshald in Halden uit 1838, dat in het stadscentrum ligt. In het patriciershuis Rød, waarvan het oudste deel waarschijnlijk dateert van voor 1733, bevindt zich een grote wapencollectie. Hier liggen mooie Engelse tuinen met onder meer een laan met hazelnootbomen.

Halden is de eerste stad die bezoekers passeren die via de E6 vanuit Zweden Noorwegen binnenkomen. Tussen Halden en Fredrikstad bevinden zich op diverse plekken grafheuvels en prehistorische rotstekeningen.

Bij Brekke, op ruime afstand oostelijk van Halden, bevinden zich de Brekke Sluser. Deze sluizen in de Haldenvassdraget behoren tot de hoogste van Noord-Europa (26,6 m). De sluizen zijn in 1924 aangelegd.

Hvaler vormt een wirwar van meer dan 600 eilanden, rotseilandjes en rotsbulten ten zuiden van Fredrikstad en langs de Zweedse kust. Van verre afstand lijken de eilandjes enigszins op een groep walvissen. Dit leverde het gebied de naam Hvaler op. Op Hvaler staan vooral vakantiehuizen. De bijna 4000 bewoners leven hoofdzakelijk op vier eilanden. In de zomer bezoeken zo’n 30.000 mensen de eilanden. De archipel behoort tot de meest zonnige streken van Noorwegen met een relatief mild klimaat. Nordre Sandøy heeft een grote biodiversiteit en is daarom gedeeltelijk beschermd en autovrij. Hvaler ligt afgelegen, biedt rust en is maar 1,5 uur rijden van de hoofdstad verwijderd.

De Oldtidsveien (weg van de oudheden) is de weg tussen Skjeberg en Frederikstad (weg 110). Het wemelt hier van de grafheuvels, steencirkels en rotsen met prehistorische tekeningen van dieren, menselijke figuren, schepen en wapens, die ruim 3000-4000 jaar oud zijn.

10 prachtige bestemmingen in Østfold en Noorwegen