Rondom Mendoza
Een bezoek aan de bodega’s
Niet zo ver van Mendoza richting het zuidoosten liggen de voorsteden Luján de Cuyo en Maipú. Dit zijn de twee bekendste wijnstadjes in de provincie. Hier kun je de beroemdste en beste bodega’s bezoeken, en er zijn ook enkele bodega’s die nog op ambachtelijke wijze werken. Alle reisbureaus gaan grotendeels langs deze bodega’s, maar het is ook mogelijk om op eigen gelegenheid te gaan: huurauto, met de bus Gr. 10: 171-172, of met de fiets.
De wijnoogst is maart-april, maar dat neemt niet weg dat in de andere maanden de bodega’s ook bezocht kunnen worden. Een bodega is het Spaanse woord voor wijnmakerij en in de provincie Mendoza zijn ruim 1100! wijnmakerijen (bodega’s). Sommige zijn kleine familiebedrijfjes en andere zijn net enorme fabrieken.
In de 18e eeuw kwamen de eerste Europeanen hier, onder wie de Fransman Jean Bombal. Hij begon als eerste met het kweken van druiven en weldra was het een van de meest gerenommeerde wijnhuizen in de regio. Argentinië is inmiddels het vijfde wijnland van de wereld en niet ver van Mendoza staat de grootste bodega, namelijk Giol waar ik je ook naartoe ga brengen (zie kader op pagina 000).
Maipú
Het stadje Maipú ligt een kleine 15 km ten zuidoosten van Mendoza. Als je via de RN 7 binnenkomt (nl. de Carril Urquiza) is niet ver van het toeristen)informatiebureautje al de eerste interessante bodega, La Rural. In Calle Montecaseros ga je linksaf. Hier komt de San Felipe-wijn vandaan, voor de Argentijnen een bekende wijn in een leuke wat bolle fles. Zo rond 1889 begon de Italiaanse familie, Felipe Rutini, deze wijngaard die nog steeds zijn authentieke uitstraling heeft behouden. De wijn is prima en er is ook een aantrekkelijk (klein)museum, waar nog oude vaten, persen en bakken van koeienhuid staan. Het is een eerbetoon aan de grootouders van La Rural, de familie Felipe Rutini. Een bezoek waard deze bodega en vooral het museum. 4 Open van 10-13 en van 14-17 uur. Je vindt het op Montecaseros 2625 (vrijwel op het einde). www.bodegalarural.com.ar
De volgende wijnbodega is Giol, een van de grootste ter wereld en een kleine honderd jaar geleden een van de modernste van het land. Nu is het vergane glorie als je de oude fabriekshal bezoekt. De Italianen Giol en Gargantini ontwierpen in 1911 als eerste in de wereld een zgn. vinoduct (een wijnviaduct). Het werd gebouwd van de plantages naar de bodega met een bereik van 3 km en kon 100.000 liter per uur verwerken. Het woonhuis ernaast werd in 1908 omgetoverd tot een Italiaans droompaleis met voor die tijd de modernste snufjes. De hang naar Europa is nog steeds goed te zien. Overal Italiaans marmer, Franse art-decomeubels, en de badkamers waren voorzien met voor die tijd het allernieuwste. Zowel de bodega als zijn woonhuis (nu een museum) kun je bezoeken, wat ik je zeker aanraad. In 1936 verkocht Giol alles en keerde terug naar Italië. Nu is het een coöperatie van de lokale wijnboeren.
Giol en el Museo del Vino y la Vendimia zijn open van 10-18 uur. Zondag van 10-13 uur. In Carril Ozamis 914.
In en rondom dit stadje zijn 167 (bekende) bodega’s. Interessant is een bezoek aan bodega Viña El Cerno waar nog op ambachtelijke wijze wijn wordt geproduceerd. Het is gehuisvest in een sfeervol landhuis. 4Open van 10-17 uur en zondag gesloten. In Moreno 631. http://elcerno-wines.com.ar
Wijnproeven met de fiets
In het centrum van Maipú zijn enkele reisbureautjes, die fietstours organiseren naar de bekende bodega's in het stadje. Zo kun je een op een orginele manier (de fiets) wijnen proeven. Vanuit een centraalpunt in Maipú vertrek je met een gids en de groep naar de bodaga's. Je krijgt uitleg, proeverijen en hapjes.
El Camino del Vino (de wijnroute)
Enkele kilometers ten zuiden van Mendoza liggen de voorsteden Godoy Cruz en Luján de Cuyo waar je ook enkele interessante en bekende bodega’s kunt bezoeken. In deze twee voorsteden staan de buitenverblijven van de Mendocino’s (de inwoners van Mendoza). Je ziet hier mooie, grote huizen waar de weekenden worden doorgebracht. Het is hier heerlijk vertoeven rondom de Río Mendoza. Je volgt vanuit de stad Av. San Martín richting het zuiden en na enkele kilometers kom je al in Godoy Cruz. Daar heb je de eerste interessante bodega; Escorihuela, een van de oudste en met het beste restaurant van de stad: 1884.
De chef-kok, Francis Mallmann, behoort tot de meest gerenommeerde koks van het land en serveert la alta cocina (la haute cuisine) met de heerlijkste wijnen. Veel gerechten zijn geïnspireerd van het pure plattelandsleven.
Restaurant 1884 vind je op de hoek van Alvear en Belgrano. Elke dag zijn er ronleidingen door de bodega. Je neemt de Trole (richting Godoy Cruz), deze stopt op de Av. San Martín bij Mc.Donald’s, daar stap je uit en loop je aan de overkant Alvear in en twee blokken verder is de bodega.
Als je met de auto gaat volg je Carril Cervantes en daarna wordt het de Carril San Martín. Op deze weg lijkt het alsof je door een soort tunnel van platanen rijdt met al die bomen die naar elkaar toe groeien. Op de hoek met Carrodilla staat Capilla Carrodilla, een kerkje uit 1778 waar de afbeelding staat van de Heilige Carrodilla, de patrones van de wijn. Tijdens de wijnweek, eind februari, is hier een grote processie. Langzaam maar zeker kom je in een dorpse sfeer omringd door alleen maar wijngaarden, want je bent in de wijk Chacras de Coria. Nu ga je rechts Besares in (slecht aangegeven) en rij je via het leuke straatje Italia naar het centrale plein van de wijk Chacras de Coria..
Vaak is er zondag hier een gezellige rommel- en antiekmarkt. Je ziet het wel aan de grote villa’s, de restaurants, dit is het goede leven en vooral ‘s avonds is het heerijk om hier uit te gaan.
Als je Pueyrredón uitrijdt kom je weer op de Carril San Martín en als je daar naar rechts gaat kom je bij Museo Casa Fadar uit. In het begin van de vorige eeuw was dit enorme huis een zomerverblijf van deze Argentijnse kunstenaar met zijn familie. Het was in die tijd ook een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en de aristoctatie. Hij nodigde de (jonge) schilder Fernando Fader uit om binnen de muren te beschilderen om het huis wat op te vrolijken. Deze mooie schilderingen en zijn werk zijn nu volop te zien. Je vindt er ook een uitgebreide collectie moderne kunst en beeldhouwwerk in en rondom een prachtig verzorgde tuin.
In Av. San Martín 3651. Open van di. t/m vr. van 9-18 uur. In het weekend van 14-19 uur. Bus No 10 vanuit Av. Colón in Mendoza gaat hier naartoe.
Een wijnproeverij
Niet ver van Chacras de Coria liggen de bodega's Clos de Chacras en Belasco de Baquedano. Beiden verzorgen een proeverij met daarna een lunch waar de geproefde wijnen gecombineerd worden met gerechten. Bij de laatste bodega, Belasco, is de lunch een combinatie van 6 verschillende wijnen (waaronder een heerlijke rosé).
Belasco heeft in een van zijn kelders een 'Aroma room'. In deze zaal kun je de meest verschillende aroma's die wijnen hebben ruiken.
Als enige bodega in zijn soort kun je hier 46 van die geurstoffen in heldere plexiglas ruiken, met daarbij een duidelijke uitleg aan de muren over de oorsprong van deze geur. Een belevenis die je mag missen!
In het volgende stadje, Lujan de Cuyo ten zuiden van Charcas de Coria vind je vele grote en bekende bodega’s, zoals Chandón, Etchart, Norton en Senetiener. Allemaal rondom de Carril San Martín. Neem ’s avonds, na deze wijnroutes, bij het eten een flesje wijn van een van de bodega’s die je bezocht hebt, zodat je je deze geslaagde dag nog lang zult herinneren. Maar eerst nog een bezoek aan een van de mooiste bodega's van deze streek; bodega Salentein.
Deze ligt zo'n 15 km van het dorpje Tupunganto (87 km ten zuiden van Mendoza). Deze bodega is in handen van de Nederlander Mijndert Pon. Het is absoluut de moeite waard om te bezoeken.
Ontworpen door de beroemde architect Mario Day Arenas. In tegenstelling tot de gebruikelijke, functionele vorm van een bodega, is hier gekozen voor de vorm van een koepel waarin de houten vaten 8 meter onder de grond liggen. Met boven aan het platfond een opening waar het licht als een lichtstraal naar het middelpunt van de prachtige bewerkte vloer schijnt! De 'kathedraal van de wijn' wordt deze ruimte ook wel genoemd.
Tijdens het huwelijksdiner van Willem Alexander en Máxima in 2002 werd speciaal voor die gelegenheid een Salentein Primus Pinot geschonken.
Bij de ingang van de bodega is links een museum met moderne kunst van lokale artiesten, maar ook staan er enkele typische Hollandse schilderijen uit eind 19de eeuw. Even toch een Hollands gevoel midden in een landschap van alleen maar wijngaarden!
Je kunt overnachten bij Posada Salentein, in een sfeervolle omgeving, waar het goed vertoeven is. Als je tijd hebt geniet van een heerlijke lunch of diner in het voortreffelijke restaurant.
Mendoza en omstreken
Rondreizen-Hotel
Rondreizen-Hotel
Rondreizen