Argentinië

Swipe

Godsdienst

De grootste kerk in Argentinië is de katholieke kerk en zoals in veel Zuid- Amerikaanse landen heeft deze kerk ook hier grote invloed op de samenleving. Ruim 90% van de bevolking is katholiek. Sinds de koloniale tijd speelde de kerk ook een grote rol in het onderwijssysteem. Het waren vooral de jezuïeten, die tot halverwege de 18de eeuw de scholen en universiteiten beheerden. Sinds de grondwet van 1853 zijn er ook openbare scholen. De leiding van de kerk steunde lange tijd de aristocratie en later de vele militaire junta’s. In de grondwet van 1816 en van 1853 stond vermeld dat de katholieke kerk onder controle van de staat was. Zo stond er bijvoorbeeld dat bij benoemingen van een bisschop de regering mee kan oordelen en dat het staatshoofd van het land altijd een katholiek moest zijn. De controle van de staat werd in 1966 afgeschaft door een militair regime en ook Perón moest niet zoveel van de katholieke kerk hebben.

Hij legaliseerde o.a. de prostitutie en echtscheiding. Maar toch bleef de leiding van de kerk nauwe banden houden met de machthebbers. Ook tijdens de laatste militaire dictatuur heeft de kerk zich niet gedistantieerd van het geweld. Later pas tegen het einde van de junta, liet de kerk weten dat er een olvido y perdón (een verzoening) moest komen tussen de strijdende partijen. Door deze opstelling heeft zij veel van haar populariteit verloren. In de grondwetswijziging van 1994 werd o.a. bepaald dat de president niet meer katholiek hoefde te zijn.

Door de immigratiestroom begin 20ste eeuw zijn er andere belangrijke godsdiensten bijgekomen. De Engelsen en Duitsers brachten verschillende stromingen van het protestantisme mee en honderdduizenden joden zijn begin vorige eeuw naar Argentinië gekomen. Deze joodse gemeenschap is een van de grootste buiten Israël. Maar er zijn ook met de immigratiestroom duizenden moslims vanuit Libanon en Syrië naar Argentinië gekomen. De vader van ex-president, Menem, was een Syriër.

10 prachtige bestemmingen in Argentinië