Geld
De officiële munteenheid is de Filippijnse peso of piso, welke is onderverdeeld in 100 centavos. In 2008 kwam een Euro op de Filippijnen ongeveer overeen met 65-70 pesos. In de duurdere hotels kunt u meestal ook betalen met Amerikaanse dollars of gebruikmaken van creditcards. Reischeques kunnen ingewisseld worden bij de banken in grotere steden, maar worden niet door alle bankmaatschappijen geaccepteerd. Gebruik bij voorkeur dollarcheques (Bank of America; American Express). Indien men overweegt voorafgaande aan de reis Filippijnse pesos aan te vragen bij een Nederlandse of Belgische bankinstelling moet men zich realiseren dat er dan een zeer ongunstige koers wordt gerekend. In plaats daarvan is het handiger om wat Amerikaanse dollars (in kleinere biljetten) mee te nemen voor bijvoorbeeld het vervoer per taxi vanaf de luchthaven naar het hotel. Ter plaatse kunt vervolgens tegen een veel gunstiger koers uw reisgeld omwisselen in pesos . Als u overgehouden pesos wilt terugwisselen moet u de banknota’s (‘Official Receipt’) kunnen tonen. Men mag overigens slechts maximaal 10000 pesos zonder aangifte in- of uitvoeren (ook bij het terugwisselen van pesos in Europa moet u overigens rekenen op een ongunstige koers).
In alle grotere steden bevinden zich banken die buitenlandse valuta wisselen tegen de officieel vastgestelde koersen. Een gunstige koers vindt u bij de kleine erkende wisselkantoortjes (aanduiding: ‘Foreign Exchange Dealer authorized by the Central Bank of the Philippines’) in Manila (o.a. in de wijk Ermita). Bovendien hoeft u hier gewoonlijk niet lang te wachten, hetgeen in de grotere banken wel vrij vaak het geval is. De banken zijn meestal geopend van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur (sommige tot 15.30 uur). De kleine wisselkantoortjes zijn langer geopend (vaak tot 21.00 of 22.00 uur) en bovendien ook op zaterdag. Op het internationale vliegveld van Manila kan met het gehele etmaal geld wisselen. Landelijk gezien zijn de koersen in Manila het gunstigst. In kleine provinciesteden krijgt men vaak beduidend minder uitbetaald. Het kan mogelijk in kleine plaatsen problemen opleveren Europese valuta te wisselen. Het is daarom handig ook over Amerikaanse dollars te beschikken want die worden overal geaccepteerd. Een deel van het reisgeld kan voor de zekerheid meegenomen worden in de vorm van reischeques (bij voorkeur Bank of America of American Express Travellercheques). Houd er wel rekening mee dat banken voor de wisseltransactie van reischeques soms onredelijk hoge kosten (t.o.v. de chequewaarde) in rekening brengen en dat de feitelijke waarde daardoor kan tegenvallen. Het is in dit verband ook gunstiger een groter bedrag aan cheques in te wisselen dan een aantal keren kleinere bedragen. Door sommige banken worden cheques niet geaccepteerd, zelfs dollarcheques niet. Een en ander kan soms leiden tot een vervelend en tijdrovend geleur langs verschillende banken. U kunt het best proberen cheques in te wisselen bij de Philippine National Bank (PNB) of een van de andere grote banken. Het komt nogal eens voor dat mensen op straat vragen of u – zwart – dollars of euro’s wilt wisselen. Ga daar liever niet op in. Ten eerste is het verboden, het is slecht voor de economie van het land, en ten tweede loopt u op deze manier de kans juist geld kwijt te raken door bijvoorbeeld een wisseltruc.
In luxere hotels en restaurants kan men tegenwoordig meestal ook betalen met internationale creditcards (zoals MasterCard en Visa). Dergelijke creditcards kunnen ook gebruikt worden voor geldopname bij banken in grotere steden. Met internationale bank- en giropassen (voorzien van Maestro- en Cirrus-logo) kan ook geld opgenomen worden bij bankkantoren met geldopname-automaten. Dergelijke automaten zijn ook te vinden in de grotere winkelcentra. Voor het rondreizen door meer afgelegen gebieden is het raadzaam voldoende contant geld voor enkele dagen bij je te hebben, vanwege het geringe aantal banken. Zorg er voor steeds voldoende kleingeld bij de hand te hebben. Op het platteland komt het regelmatig voor dat men niet gemakkelijk een 100 peso-biljet kan wisselen. Als u overgehouden pesos wilt terugwisselen moet u de banknota’s (‘Official Receipt’) kunnen tonen. Bij het verkopen en kopen van pesos in het buitenland (vooral Europa) moet u rekenen op erg ongunstige koersen. Men mag overigens zonder aangifte maximaal slechts 10.000 pesos in- of uitvoeren.
Praktische informatie
- Afdingen
- Afstanden
- Alcohol
- Amusement/avondleven
- Bagage
- Bedelaars
- Benodigde reisdocumenten
- Bergbeklimmen
- Boeken
- Contacten
- Criminaliteit/diefstal en veiligheid
- Douane
- Drinkwater
- Drugs
- Elektriciteit
- Feestdagen en festivals
- Fooien
- Fotografie
- Gedrag en gewoontes
- Gehandicapten
- Gezondheid
- Het huren van een auto of motorfiets
- Individueel reizen
- Insecten
- Internationale studentenkaart
- Internet
- Kaarten
- Kleding
- Klimaat en beste reistijd
- Kranten en tijdschriften
- Levensmiddelen
- Markten
- Maten en gewichten
- Musea
- Nationale vlag
- Naturisme
- Nuttige adressen, ambassades en consulaten
- Openingstijden van kantoren en winkels
- Overnachtingsmogelijkheden
- Politie
- Post en postzegels
- Prijzen
- Prostitutie
- Radio en televisie
- Souvenirs
- Stranden
- Telefoon
- Terugreis
- Tijdverschil
- Toiletten
- Trektochten
- Verkeersregels
- Vervoer op de Filippijnen
- Vervoersmogelijkheden naar de Filippijnen
- Voorbehoedsmiddelen
- Vrouwelijke reizigers
- Wandelingen
- Wasserijen
- Zon
- Zwemmen