Malta

Swipe

Malta culinair

Malta heeft geen specifieke culinaire traditie zoals Italië of Frankrijk die kennen. Daarvoor zijn de buitenlandse invloeden in de afgelopen eeuwen te groot geweest. Als er al sprake is van een eigen keuken, dan is het er een die het midden houdt tussen Engelse en Italiaanse culinaire tradities, waarbij de laatste de overhand heeft.

Minestra is bijvoorbeeld een soort minestrone soep, maar veel rijker en zwaarder dan de Italiaanse tegenhanger. De Maltezer variant op de Italiaanse ravioli is de ravjul. De nationale inbreng bestaat voornamelijk uit specialiteiten die een sterk Arabische herkomst verraden, zoals mierzoete nagerechten of variaties met lokaal gevangen klein wild of vis.

In het kale landschap beperkt het wild zich tot konijn. De dieren worden ook voor consumptiedoeleinden gefokt. Het aanbod van vissoorten is indrukwekkend. Vis wordt het hele jaar door aangevoerd, maar het seizoen loopt van september tot en met maart. Er wordt lokaal vis gevangen en er wordt vis geïmporteerd, dat wil zeggen door buitenlandse vissers aangevoerd. Populair is pixxipad (zwaardvis) en lampuki (goudmakreel). Deze laatste vissoort wordt vooral tussen augustus en december aangevoerd. Op de vismarkten is ook een groot aanbod van tong en tonijn.

In de Maltezer keuken wordt rijkelijk gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Behalve knoflook en groene en rode pepers, worden vooral kappertjes als garnering, smaakmaker, ja zelfs als aparte groente toegepast. Ze groeien aan lage struiken op de meest uiteenlopende plaatsen.

Lokale specialiteiten

Stewed rabbit
Stoofschotel van konijn is een van Malta’s specialiteiten. Het wild wordt na in wijn en het eigen vet zijn gebraden, gestoofd met aardappelen, erwten, uien, kruiden en… nog meer wijn.

Braġioli
Braġioli is een heerlijk gerecht gemaakt van rundvleesgehakt met olijven, hard gekookte eieren, bacon, broodkruimels en peterselie.

Kusksu
De basis wordt gevormd door groene bonen of erwten die samen met uien en een speciale pasta (kusksu) worden bereid.

Falda
Gestoofde brisket. Brisket is zoals u ongetwijfeld weet het borststuk van het rund.

Lampuki Pie
Lampuki Pie is een populair visgerecht in Malta. Stukken gefrituurde lampuki worden in deeg gerold en samen met tomaten, uien, olijven, erwten, kappertjes en andere groenten licht gebakken.

Qarnita
Dit is een ander lokaal visgerecht waarbij inktvis of octopus in wijn wordt gesmoord en rijk gegarneerd met uien, olijven, rozijnen en groene erwtjes. Je moet het leren eten en lekker vinden. Dat wel.

Brunġiel
De aubergines die in Malta geteeld worden zijn klein maar goed van smaak. Ze worden in zowel de Europese als Maltezer keuken overvloedig gebruikt als garnering of hoofdgerecht. Zo’n typisch lokaal hoofdgerecht is brunġiel: gestoofde aubergines worden geserveerd met gehakt en tomaten.

Bigillia
Bonenpuree met een pikante saus van knoflook en peper.

Timpana
Hier komt de Italiaanse keuken om de hoek. Timpana is een soort pizza gevuld met dikke macaroni, uien en eieren.

Ross il-Forn
Gebakken rijst met gehakt, eieren en kaas.

Brodu
Brodu is een typische soep (brodu = soep) van het eiland. Het vlees dat gebruikt wordt, wordt gekookt en op smaak gebracht met peterselie, pompoen en koolraap.

Aljotta
Een vissoep bestaande uit diverse soorten gekookte vis op smaak gebracht met uien en kruiden.

Bij al deze gerechten kan een inheemse wijn worden gedronken. De Maltezer wijnen smaken zuiver en hebben een goede afdronk, maar ze ontstijgen beslist niet het niveau van een willekeurige goedkope Franse of Italiaanse wijn uit de supermarkt.

Over de kwaliteit van het lokaal gebrouwen bier dat onder de merknaam CISK op de markt wordt gebracht, lopen de meningen uiteen. Carlsberg wordt in Malta in licentie gebrouwen. Importbieren zijn ook verkrijgbaar maar zijn relatief duur. Het leidingwater is in principe drinkbaar, maar is vaak afkomstig van ontziltingsinstallaties en smaakt brak. Mineraalwater is overal verkrijgbaar. Een in Malta gebottelde en populaire bitterzoete alcoholvrije frisdrank is Kinnie; de samenstelling is even vaag als die van Coca Cola of Schweppes.

Op zowel het hoofdeiland Malta als Gozo is uitstekende schapenkaas verkrijgbaar. Daarvan is de rikotta, een ‘cottage cheese’ gemaakt op Gozo, ook als dessert populair. De fruitoogst is typisch mediterraan: vijgen, aardbeien, moerbeien, perziken en meloenen. De oogst van mandarijnen en sinaasappelen vindt plaats tussen december en maart.

10 prachtige bestemmingen in Malta