Mauritius

Swipe

Over de dodo en natuurbescherming

Er is veel geschreven over de dodo, het is duidelijk een onderwerp dat veel mensen boeit. We noemen een paar lezenswaardige publicaties.

De dodo, Jan den Hengst (2003). Populair-wetenschappelijk portret van de dodo. De auteur, voorzitter van de Dodological Society benadert de dodo vanuit zowel een biologische als een kunsthistorische invalshoek. Zorgvuldig bestudeerde de auteur zeventiende-eeuwse afbeeldingen van de dodo en komt tot verrassende conclusies. Aantrekkelijk boek, voorzien van illustraties in kleur en zwart-wit.

Dodo: A Brief History van Errol Fuller (2002) is een prachtig vormgegeven boekje met zo’n beetje alles wat over gedrag en uiterlijk van de dodo bekend is, zijn rol in de geschiedenis en waarom het dier uitgroeide tot hedendaags icoon van de uitgestorven dierenwereld. Ook dodo’s familieleden op Rodrigues en Réunion komen aan bod. Met veel foto’s en historische tekeningen in kleur.

Lied van de dodo; eilandbiogeogafie in een eeuw van extincties, David Quammen (2009). Een fascinerend standaardwerk over verdwijnende flora en fauna op eilanden in de hele wereld. Quammen is een gedreven naturalist en schrijft heel beeldend, met een droog gevoel voor humor. Hij besteedt tientallen bladzijden aan Mauritius. Vertaling van: Song of the Dodo (1997).

Luisterboek: De dodo leeft! (2009). Dr. Kenneth Rijsdijk, medeontdekker van het dodograf op Mauritius vertelt op deze cd over de opmerkelijke opgravingen en probeert antwoord te geven op alle vragen die er nog zijn rondom het mysterie van de uitgestorven vogel.

Een wat gedateerd maar nog zeer lezenswaardig reisverhaal is Bedreigde dieren: een reddingsactie op Mauritius van Gerard Durell (1980). Durell was een bekende Britse naturalist die op Mauritius veel goed werk verzet heeft en tevens oprichter van de Durell Wildlife Conseravtion Trust op Jersey. In dit boek gaat hij op zoek naar unieke dieren van Mauritius, Rodrigues en Round Island. Een reptiel dat op laatstgenoemde eiland voorkomt draagt inmiddels zijn naam. Vertaling van: Golden Bats and Pink Pigeons.

Grappig en tegelijkertijd ontroerend is Last Chance to See van Douglas Adams (1992) waarin de auteur in gezelschap van een fotograaf de wereld rondreist om de mogelijk allerlaatste exemplaren van zeldzame diersoorten vast te leggen. Mauritius komt uiteraard ook aan bod. Dit boek verscheen ook als luisterboek op cd.

Ook Nederlandse auteurs lieten zich inspireren door de dodo. Jan Wolkers wijdt een verhaal aan de ‘walgvogel’ in de essaybundel Mondriaan op Mauritius en Boudewijn Büch noemt de dodo in verschillende publicaties.

10 prachtige bestemmingen in Mauritius