Eten en drinken
Voor de keuken hoeft u niet speciaal naar Tanzania te gaan. U komt er niets te kort en het eten is anders dan thuis, maar bepaald geen haute cuisine. Aan de kust wordt veel rijst geserveerd en voorzien van de kruiden die daar in overvloed voorhanden zijn en een stuk varkensvlees of kip, komt u toch aan een maaltijd die er wezen mag.
Groenten zijn nauwelijks voorhanden en vaak krijgt u matoke, een gekookte groente die wat aan andijvie doet denken. Vlees is een belangrijk onderdeel van de maaltijd en er zijn vele variëteiten mogelijk met kip, varkens- of rundvlees van de barbecue. Let er even op dat het vlees goed doorgebakken is! Vis, natuurlijk, in vele vormen en maten, zelfs in kleuren, gekookt of eveneens van de barbecue.
De traditionele Swahili gerechten, vooral aan de kust geserveerd, zijn pittig van smaak en worden gekookt in kokosmelk. U zult trouwens in veel gerechten een kokossmaak aantreffen.
In de grotere plaatsen treft u Chinese, Italiaanse en Indiase restaurants aan waar u (tegen een behoorlijk gekruide prijs) een smakelijke maaltijd geserveerd krijgt. Wordt u uitgenodigd om bij mensen thuis te komen eten dan is zo’n maaltijd vaak eenvoudig, waarbij veel gebruikgemaakt is van kip en vis, vergezeld van gekruide rijst en gestoomde banaan.
Tijdens safari’s gaat in de meeste gevallen een kok en een kokshulp mee die uitstekend in staat zijn om met eenvoudige middelen een smakelijke maaltijd te bereiden.
Drinken moét in Tanzania en dat doet u dus vrijwel de gehele dag. U kookt of zuivert water (beide is altijd beter) of koopt bronwater. Als u in een restaurant bronwater bestelt dan dient dit in een gesloten fles aangeboden te worden. Drankjes met ijs koelen is, óók in een eersteklas restaurant, vragen om problemen. Niet-alcoholische dranken zijn volop verkrijgbaar, alle bekende merken zijn voorhanden. Met alcoholische dranken ligt het wat moeilijker. In restaurants vormen ze geen probleem, zelfs diep in het binnenland staat u soms versteld van de keus die u heeft (en van de prijs die u ervoor moet betalen). Lokale alcoholische dranken zijn ook in de supermarkt te koop, vooropgesteld dat de eigenaar geen moslim is. Van banaan worden allerlei sterke drankjes gebrouwen die u beslist (en vooral met mate) maar eens moet proberen. De bekendste sterke drank is konyagi, het lijkt op een kruising van whisky en slechte vieux. Tóch voorzichtig proberen, het laat zich uitstekend met cola mixen. Verder kunt u in de supermarkt (zelfde restrictie) in plastic hoesjes onder andere whisky, brandy en gin kopen. In een zakje zit precies één borrel.
Er zijn diverse soorten bier in de handel, zowel inlandse als geïmporteerde. Het prijsverschil is aanmerkelijk groter dan het smaakverschil. Alle grote Belgische en Nederlandse merken zijn wel verkrijgbaar. De in Tanzania vervaardigde bieren zijn mogelijk van een iets mindere kwaliteit, maar prima van smaak, dus is het gewoon een kwestie van even wennen. Bij de inlandse bieren kan het alcoholpercentage variëren, lang niet altijd is dat op de fles vermeld. Ooit bananenbier geproefd? Proberen!
Rondreizen-Hotel
Deze onvergetelijke rondreis door Kenia en Tanzania laat ons het beste van twee geweldige landen zien. In Kenia bezoeken we het Masai Mara...
Rondreizen
Tijdens dit overland-avontuur door Tanzania, Malawi, Zambia en Zimbabwe reis je langs de hoogtepunten en meest afgelegen en ongerepte plekken van Afrika....
Rondreizen
In een relatief klein gebied in het noorden van Tanzania vind je de mooiste wildparken van Afrika. Naast de wereldberoemde Serengeti en...