Zwitserland

Swipe

Feest en festivalkalender

Voorjaarsfeesten

Witte Donderdag en Goede Vrijdag: Paasprocessie tijdens de avonduren in Mendrisio (kanton Ticino).

Goede Vrijdag: processie van de klaagvrouwen (Pleureuses) in Romont (kanton Fribourg).

Eerste donderdag in april: feest (Schlachtfeiern) ter herdenking van de gewonnen slag tegen de Habsburgers op 9 april 1388 in Nafels (kanton Glarus).

Derde zondag en maandag in april: Sechsel-Suten in Zürich. Op de zondagmiddag verkleden de kinderen zich. Op de maandagmiddag trekken de verklede leden van de gilden in optocht naar het Sechsel-Sutenplatz (Bellevue am See); om 18 uur worden de kerkklokken geluid en verbrandt men een watten pop, genaamd Böögg, het symbool van de winter.

Laatste zondag in april: Landesgemeinden in Appenzell (kanton Inner Rhoden), Hundwil/Trogen (Ausser Rhoden), Sarnen (Obwalden) en Stans (Unterwalden). Alle stemgerechtigde mannen verzamelen zich in de dorpskern in de open lucht om te stemmen over politieke zaken.

Eerste zondag in mei: Landesgemeinde in Glarus.

Een zondag in mei: Gita a Selva in Poschiavo (kanton Graubünden). De schoolkinderen gaan onder begeleiding van hun ouders naar de Maiensass Selva en gebruiken daar gezamenlijk de maaltijd. Er worden toneelstukken opgevoerd en sportwedstrijden gehouden.

Tweede zondag in mei: maaifeest in Begnins (kanton Vaud).

Hemelvaartsdag: religieuze processie in Luzern.

Hemelvaartsdag of een andere dag in mei: in veel gemeenten in het kanton Basel trekken groepen burgers langs de gemeentegrenzen.

Tweede donderdag na Pinksteren: grote processie in Dudingen (kanton Fribourg).

Zomerfeesten

Juni: koeiengevechten in het Franstalige deel van Centraal-Wallis. De kleine zwarte Hèrenskoeien zijn echte groepsdieren. Voordat zij vanuit het dal van de Rhône naar de hooggelegen alpenweiden trekken maken zij onderling uit welk dier de groep tijdens de beklimming leidt. De uiteindelijke winnares noemt men de 'koningin'.

Laatste weekend in juni: Albanifest in Winterthur (kanton Zürich). Grote braderie in het oude stadscentrum.

Elk derde jaar (1996,1999), voor het begin van de zomervakantie van de scholen: kinderfeest in Sankt Gallen. Ongeveer 8000 schoolgaande kinderen trekken verkleed in optocht door de stad.

Eerste zaterdag in juli: feest (Schlachtfeiern) ter herdenking van de gewonnen slag op 9 juli 1386 tegen de Habsburgers in Sempach (kanton Luzern).

Tweede zondag in juli: Schutzengel fest in de berggrot van Wildkirchli (Appenzell, kanton Inner-Rhoden). Kerkdienst in de berggrot van Wild kirchli gevolgd door een groot feest op de alpenweide. Er wordt gegeten, gedanst en gejodeld.

1 augustus: nationale feestdag in Zwitserland. OP 1 augustus 1291 kwamen vertegenwoordigers van de kantons Uri, Schwyz en Unterwalden bijeen op een bergweide aan de voet van de Seelisberg, de Rütli. Zij vormden een eedgenootschap en zwoeren zich in te zetten voor de vrijheid van hun land. De grondslag voor het huidige Zwitserland werd toen gelegd. Deze gebeurtenis wordt jaarlijks herdacht met toespraken, muziekuitvoeringen, vreugdevuren en veel vuurwerk.

Tweede weekend in augustus: paardenmarkt in Saignelégier (kanton Jura). Op het uitgebreide programma staan keuringen, wedstrijden en een optocht. De oorspronkelijke markt is verdwenen.

Tweede vrijdagavond in september: Bachfischet in Aargau (kanton Aargau). Kinder en stadsfeest (lampionoptocht en vuurwerk) dat zijn oorsprong heeft in de jaarlijkse schoonmaak van het kanaal.

Tweede weekend in september (za., ma.). Knabenschiessen in de stad Zürich. Schietwedstrijden voor jongens en meisjes in de leeftijd van twaalf tot zestien jaar.

Herfstfeesten

Eind september/begin oktober: wijnfeest (Winzerfest) met optochten in Neuenburg (kanton Neuchâtel ).

Eerste weekend in oktober: wijnfeest (Winzerfest) met optocht in Lugano (kanton Tessin).

Oktober/begin november: Älperchilbi in het kanton Unterwalden. Men viert in de dorpen het einde van de 'alpenzomer' met kerkdiensten, vaandelzwaaien, dansen en gemaskerde figuren.

Woensdag voor 11 november: Rütlischiessen in Rütli (kanton Uri). Er worden schietwedstrijden ter herdenking van het ontstaan van het eedgenootschap georganiseerd waaraan schutters uit het gehele land meedoen.

11 november: Gansabhauet in Sursee (kanton Luzern). Voor het stadhuis in Sursee hangt men een dode gans op. Met een ongeslepen sabel proberen geblindeerde en gemaskerde jongemannen met één slag de gans te onthoofden.

Tweede zaterdagavond in november: Räbechilbi in Richterswil (kanton Zürich). Men plaatst in een uitgeholde witte knol (Räbe) een brandende kaars en trekt door de straten van Richterswil. Dit feest viert men ook in andere dorpen in het kanton Zürich.

15 november: feest (Schlachtfeiern) ter herdenking aan de gewonnen slag tegen de Habsburgers op 15 november 1315 in Morgarten (kanton Zug/Schwyz).

Winterfeesten

Midwinterfeesten in Hallwill (kanton Aargau): zondag in eind november/begin december: Peitschenknallen ofwel een wedstrijd in het knallen met een 3 tot 5 m lange zweep; tweede donderdag in december: zes gemaskerde jongens die uitblonken bij het knallen met de zweep verdelen geschenken onder de kinderen van het dorp; 24 en 25 december: zeven verklede meisjes (het gesluierde kerstkind met zes begeleidsters) brengen op kerstavond en eerste kerstdag een bezoek aan de verschillende families van het dorp; 31 december: op oudejaarsavond verzamelen de dorpelingen zich op een heuvel buiten het dorp rondom een brandend houtvuur. Even voor twaalf uur slaan acht mannen met hun dorsvlegels op een groot stuk hout. Op deze wijze verjaagt men de spoken en zuivert men de lucht voor het nieuwe jaar; en 2 januari: vijftien gemaskerde mannen rennen kattenkwaad uithalend door het dorp. Aldus eindigen de midwinterfeesten van Hallwil.

5 december 's avonds: Klausjagen in Küssnacht am Rigi (kanton Schwyz). Tweehonderd mannen en vrouwen begeleiden Sint-Nicolaas (Sinterklaas) met metershoge mijters op zijn tocht door het dorp.

6 december: Sint-Nicolaas trekt aan het hoofd van een optocht en gezeten op een ezel door het oude stadscentrum van Fribourg (kanton Fribourg). SintNicolaas is de beschermheilige van de stad. Dit feest viert men ook in andere dorpen in het kanton Fribourg, bijvoorbeeld in Bulle.

6 december (in sommige dorpen op een andere datum): Klausschellen in het kanton Glarus. De kinderen in het kanton Glarus trekken op de geboortedag van SintNicolaas met grote koebellen langs de huizen om snoep en etenswaren te verzamelen.

11 december: Escalade in Genève. In de nacht van 11 op 12 december 1602 werd de stad aangevallen door het leger van Savoye. De soldaten van Savoye werden echter verslagen en sinds die dag herdenkt men deze gebeurtenis met een optocht in historische kostuums.

Donderdagavond in de laatste hele week voor Kerstmis: Bochselnacht in Weinfelden (kanton Thurgau). De kinderen van Weinfelden plaatsen in een uitgeholde voederbiet een kaars en trekken door de straten naar het plein voor het stadhuis voor een samenzang.

24 december: Nünichlinger in Ziefen (kanton Basel). De vrijgezellen van Ziefen trekken 's avonds met een bel om de nek en een metershoge hoed op het hoofd door de straten van het dorp.

31 december: Achetringele in Laupen (kanton Bern). Gewapend met bellen, bezemstelen en varkensblazen trekken schooljongens op oudejaarsavond van het kasteel naar het centrum van het dorp. Men wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar; de meisjes van het dorp worden met de varkensblazen 'geslagen'.

31 december: oudejaarsavondoptocht in Wil (kanton Sankt Gallen). Om 18 uur trekken de dorpskinderen met lampions door de verduisterde stad. Op sommige plaatsen zingt men religieuze liederen. Na afloop hangen alle inwoners van het dorp een petroleumlamp of een kaarslicht voor het huis. Vroeger was het verplicht om noodverlichting in huis te hebben. Dit werd op oudejaarsavond gecontroleerd.

31 december en 13 januari: Silvesterklause in Urnäsch (kanton Appenzell Ausser-Rhoden) en enkele andere dorpen. Gemaskerde groepen trekken langs de huizen.

Afwisselend op 13, 20 en 27 januari: Vogel Gryff in de stad Basel (Kleinba sel/rechteroever van de rivier de Rijn). De Vogel Gryff, de Wilde Man en de Leeuw (drie fabeldieren) dansen de winter Kleinbasel uit.

Eerste zaterdag in februari: de stroman (Hom Strom) in Scuol (kanton Graubünden). De oudere schoolmeisjes maken een 2 m dikke en 8 m lange paal van stro (de stroman), ’s Avonds om 8 uur steken de jongens de stroman met vuurkogels in brand en zingt men het lied van de stroman.

Carnaval in Zug (kanton Zug): woensdag voor 5 februari Bëckermöhli: de plaatselijke bakkers werpen vanaf een balkon op de vismarkt etenswaren naar de verzamelde kinderen; maandag voor Aswoensdag: Greth Schell, een legendarisch figuur, trekt met zeven narren door de straten van Zug. Ook zij delen etenswaren uit aan de kinderen; zondag na Aswoensdag Chropflimeh: fraai verklede en zingende groepen trekken door de straten; zij worden beloond met wijn en gebak (beignets).

Carnaval in Solothurn (kanton Solo t'hurn): donderdag voor Aswoensdag Chesslete. De inwoners van Solothurn trekken om 5 uur in de ochtend met slaapmutsen, witte nachthemden, fakkels, blaas en slaginstrumenten door het oude stadscentrum. De volgende avonden viert men carnaval en op zondag en dinsdagmiddag is er een optocht; dinsdagavond voor Aswoensdag: taptoe; Aswoensdag: men besluit de feestelijkheden met het verbranden van een stropop, de Böögg.

Op verschillende dagen voor Aswoensdag: Roitschëgg-Sta in het Lötschendal (kanton Wallis). Met houten maskers getooide figuren trekken door de straten van Ferden, Kippel, Wiler en Blatten om de mensen angst aan te jagen.

Carnaval in Luzern (kanton Luzern): donderdag voor Aswoensdag: de legendarische familie Fritschi trekt op een boerenwagen in optocht door de stad; maandag voor Aswoensdag: Weyoptocht; dinsdag voor Aswoensdag: concert van de Guugemuusige, kleine gemaskerde muziekgroepen.

Dinsdag voor Aswoensdag: Rissottoessen in het kanton Ticino. In veel dorpen in Ticino gebruikt men op een plein gezamenlijk de maaltijd.

Zondag na Aswoensdag: Kienbesenzug in Liestal (kanton Basel). Optocht met 50 kg zware fakkels.

Carnaval in de stad Basel (maandag tot donderdagmorgen na Aswoensdag): maandagmorgen om 4 uur optocht door de binnenstad; maandagen woensdagmiddag optocht: 's avonds trekken gemaskerde groepen van kroeg naar kroeg; dinsdagavond: kinderfeest en concert van de Guugemuusige, kleine gemaskerde muziekgroepen; woensdagnacht tot donderdagochtend (4 uur): gemaskerde muziekgroepen trekken door de donkere straten van de stad.

1 maart: Chalandamarz in het kanton Graubünden. Kinderfeest in Engadin, het Münsterdal, Bergell/Val Bregaglia en Oberhalbstein. Kinderen lopen met grote koebellen door de straten. Zij hopen dat het geluid van de bellen 'het gras sneller laat groeien', van de omstanders krijgen de kinderen geld en etenswaren.

De zondag drie weken voor Pasen: Groppenfasnacht in Ermatingen (kanton Thurgau). Feest van de Groppe, een 10 tot 15 cm lange vis die alleen hier gevangen wordt. Eenmaal in de drie jaar (1994,1997) is er een grote optocht.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zwitserland