Corrientes en omstreken

Swipe

De stad Corrientes

Vanuit Posadas kun je makkelijk over een goede geasfalteerde weg de RN 12 naar de stad Corrientes, richting het westen. Het is zo'n 310 km en het landschap is wat saai, veelal weiland met koeien, wat bomen.

De stad Corrientes is de hoofdstad van de gelijknamige provincie met ruim 330.000 inwoners en is gelegen aan de Río Paraná. De stad werd gesticht op 3 april 1588 door de Spanjaarden, die vanuit Asunción naar beneden trokken. Eigenlijk heette de stad Vera de las Siete Corrientes, want de stichter van de stad San Juan de la Vera vestigde zich in deze bocht, waar in de rivier op zeven plaatsen rotspartijen uitlopen. Hier waren ze veilig en al het water- en wegverkeer vanuit Asunción moest toch hier langs komen. Gelukkig is nog redelijk wat in het centrum terug te zien van de oude koloniale glorie, want Corrientes is altijd een belangrijke handelsstad geweest. Een mooie wandeling is langs de Río Paraná over de Av. Costanera, daarvandaan kun je goed de drie kilometer lange hangbrug naar Resistencia zien. Deze stad ligt 25 km verderop. 

Corrientes is ook bekend om zijn jaarlijkse carnaval. Vooral het weekend ervoor is het een groot spektakel met praalwagens, optochten en veel muziek. Maar ook Festival del Chamamé, half december, wordt steeds populairder. Het is een groot feest van folklore, muziek. En de muurkunst in de stad is vermaard, zo'n 70 'murales' (muurkunst) zijn er te bewonderen. 

Het mooiste plein van de stad is Plaza 25 de Mayo. Het heeft iets statigs met die prachtige overheidsgebouwen, fontijnen en het grote verschil met andere pleinen is, dat er rust is. 

Allereerst de kerk, Iglesia Nuestra Señora de la Merced. En dan te bedenken dat de bouw in 1728 begon en door allerlei veranderingen en beslissingen zie je nu het resultaat uit... 1858! Er staat een prachtig altaar met veel mooi houtwerk en bladgoud, zeker de moeite waard om te bekijken. Maar wat opvalt is op de hoek van 25 de Mayo, Casa de Gobierno, een gebouw uit 1886 met zijn typische Italiaans-Argentijnse architectuur en zijn roze fa çade. Een van de mooiste gebouwen in de stad.

Aan de overkant van Fray J. de la Quintana is Museo de la Artesanias. In dit neokoloniale huis uit 1806 kun je veel keramiek en leren voorwerpen bekijken, die mooi bewerkt zijn door de indiaanse bevolking. Want er is een grote werkplaats waar je deze mensen geduldig ziet werken. Wat er ook te zien is, zijn kleine geraamtes gesneden uit hout en bewerkt met goud of beenderen, genaamd San La Muerte (de heilige dood). De plaatselijke bevolking geeft aan deze beeldjes een speciale occulte kracht, zodat de persoon die dit draagt een pijnloze dood zal krijgen. Ja, je bent in de provincie van de ‘zwarte magie’!

Open van ma. t/m vr. van 8-12 en van 16-19 uur. 

De Amerikaanse schrijver Graham Greene heeft het in zijn novelle The Honorary Consul ookover Corrientes, vanwege de magische stromingen in dit gebied, mede door de Guaraní-indiaanse invloeden. Op het platteland kun je daar veel van merken, zoals Gauchito Gil

Bij Plaza de la Cruz tussen Salta en Belgrano staat de kerk La Cruz de los Milagros, waar een houten kruis (Santo Madero) wordt bewaard met miraculeuze krachten. Want sinds de eerste Spanjaarden hier in 1588 met dit kruis kwamen, heeft de inheemse bevolking geprobeerd het te vernietigen, wat ze nooit is gelukt. De laatste keer werden ze zelfs gedood door de bliksem, terwijl er geen wolken waren! 

Bij San Juan op nr. 637 is Teatro Oficial Juan de Vera en aan de overkant op nr. 634 Museo de Bellas Artes. Allebei zijn het fraai opgeknapte neokoloniale gebouwen uit eind 19de eeuw. Als het theater open is moet je zeker even naar binnen lopen, want het is de moeite waard!. Het werd in 1913 geopend en de hal is nog helemaal in Jungendstil, de oude glorie straalt er nog van af. Zomers kan binnen het dak open en kun je de voorstellingen onder duizenden sterren volgen! 

Het museum bevat een vaste collectie van bekende nationale schilders zoals Fernando Fader en Benito Quinquela Martín, maar ook van lokale moderne schilders.

Open van di. t/m vr. van 9-12 en van 17-20.30 uur. Zaterdag van 8-12uur. Vrij entree. 

Een ander groot plein, Plaza Cabral daar staat het monument van Juan Bautista Cabral die het leven redde van de bevrijder van Argentinië José San Martín tijdens een gevecht. De kathedraal, een bouwwerk uit 1919, is niet zo interessant maar links ervan, Escuela M. Belgrano, is een opvallend neoclassicistisch bouwwerk. Elke namiddag is er een aardige Feria de los Artesanos aan de overkant van de kathedraal. 

Bij Santa Fe kun je richting Costanera lopen, waar je uiteindelijk uitkomt bij Parque Mitre. Het is een groot park waar het vooral begin van de avond of zondagmiddag gezellig druk is met flanerende mensen, joggers en families, tussen de neoclassicistische prieeltjes, bogen en fonteinen. 

Een mooie wandeling is over de Costanera langs het water richting de grote hangbrug. De Costanera is het mooist en gezelligst vanaf Calle Tucumán tot aan Borgatti. Bij Tucumán is een mooi park, Parque Cruz de los Milagros, een van de zeven rotspartijen waar Corrientes naar is genoemd. Nu een heerlijk rustpunt waar je tussen de priëlen een prachtig uitzicht hebt over het water en de stranden. Vanaf hier wordt de Costanera steeds drukker en gezelliger, er zijn terrasjes, restaurants en de stranden zijn breed. 

Wil je iets over de historie van de stad weten dan raad ik je Museo Histórico aan. In een mooi gerestaureerd koloniaal huis uit 1780, krijg je een goed beeld van vooral de 19de en begin 20e eeuw te zien.

Open van di. t/m vr. van 9-12 en van 16-20 uur. Adres: 9 de Julio 1044.

10 prachtige bestemmingen in De stad Corrientes en Argentinië