Hitra en Frøya
Hitra
Het eiland Hitra is één van de grootste eilanden van Midden-Noorwegen (680 km²). Het eiland is met het vasteland verbonden via een 7,5 km lange tunnel onder de Trondheimsleia, die deel uitmaakt van weg 714, een zijtak van de E39 ter hoogte van Orkanger. De tunnel bevindt zich in de gemeente Snillfjord en begint op het eiland Hemnskjela. De tunnel bereikt een diepte van 264 m onder de zeespiegel en is daarmee één van de diepste ter wereld.
Snillfjord vormt landschappelijk gesproken de overgang van het bergachtige binnenland naar de kust en de zee. Vanuit Trondheim is het eiland Hitra bereikbaar met een catamaranveer. Er wonen hier al mensen sinds de Steentijd. Hitra geniet vooral bekendheid als viseiland. Sportvissers vangen er onder andere op zee kabeljauw, koolvis, heilbot en leng en in de binnenwateren forel, beekridder en zalm. Ook zijn er duiksportmogelijkheden.
Het eiland Hitra is vergeven van de riviertjes, meren en moerassen. Er zijn zo’n 7000 meertjes geteld. Het Havmyran natuurreservaat bestaat hoofdzakelijk uit moeras en heide en is een eldorado voor verschillende orchideeënsoorten. Vooral bij de kust bevinden zich natte heideterreinen en moerassen. Op het eiland houdt zich de grootste populatie edelherten van Noord-Europa op. De dieren zijn iets kleiner dan hun soortgenoten op het vasteland. Ook reeën komen er veel voor en een enkele eland. Het hoogste punt op Hitra is Mørkdalstuva (345 m). Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderhielden de Noren via Hitra een geheime koeriersdienst met Groot-Brittannië.
Via een brug bereikt men vanaf Hitra het eiland Dolmøya. Hier is een miniatuurvissersdorp te bewonderen, Dolmenby. Enkele kilometers buiten Kjerringvåg staat Dolme Kirke, een romaanse kerk die waarschijnlijk is gebouwd door monniken uit Yorkshire in de 12e eeuw.
Frøya
Van Dolmøya naar Hammarvika op het eiland Frøya loopt een tunnel. De drie vishaken in het gemeentewapen van Frøya zeggen genoeg: hier overheerst de visserij. Men kan hier ook aan diepzee-sportvissen doen. Ruim 4100 mensen leven op het eiland. Op Hitra komen in het binnenland redelijk wat dennenbossen voor, op Frøya is dat minder het geval. De bossen zijn hier ook lager dan op Hitra. Frøya en Hitra zijn omgeven door talrijke eilandjes en rotsbulten in zee. Rondom Frøya telt men zo’n slordige 5400 rotseilandjes, rondom Hitra ruim 2500. Bij Straumøy loopt een zijweg van weg 714 naar het eiland Kvaløya en verder over nog een aantal kleinere eilanden. Een veer onderhoudt hier het contact met de vele eilandjes in de Sulsfjorden. Ten noorden van Frøya ligt de ver uit de kust gelegen Froan-archipel, een groep van enkele duizenden eilandjes en zeerotsen. De oceaan en Frohavt beuken hier voortdurend op de kust en rotsen. Twee eilandjes zijn bewoond: Sørburøy en Sauøy. Een belangrijk deel van de eilandengroep is natuurreservaat. Hier huizen grote populaties gewone en grijze zeehonden, maar ook veel vogelsoorten laten zich hier zien, zoals zwarte zeekoeten, aalscholvers, kuifaalscholvers en verschillende eenden- en ganzensoorten. Vanuit Sistranda gaat een autoveer naar de geïsoleerde Froan-archipel. Meer informatie: www.trondelagskysten.no, www.kystmuseet.no.Vakantie
15-daagse Vakantie naar 15 dg cruise Noorwegen, Noordkaap en Spitsbergen in
Rondreis
5-daagse Rondreis naar 4 daagse fly drive Noorwegen in een Notendop in
Rondreis
12-daagse rondreis Noorwegen Puur Natuur