Noord-Noorwegen

Swipe

Ofoten en Narvik

De streek rond de uitgestrekte Ofotfjord wordt Ofoten genoemd. Dit gebied heeft slechts drie gemeenten: Narvik, Evenes en Ballangen. Narvik is de hoofdplaats en heeft de meeste bezienswaardigheden. Ook de Efjord en de Skjomenfjord zijn een bezoek waard en in de omgeving van Narvik zijn prachtige bergtochten te maken.

Efjord

Ten noorden van de Tysfjord kruist de E6 met een grote hangbrug de Efjord, weer zo’n prachtige diep ingesneden fjord. Het loont de moeite aan de noordkant van de brug de afslag naar links te nemen, langs de oever van de fjord naar enkele kleine vissersdorpjes. In het vissersdorpje Skarstad is een camping met restaurant en winkel, en het is er ’s?zomers gezellig druk met Noren die hier een vakantiehuisje hebben. Vanuit Skarstad worden ’s zomers avondwandelingen georganiseerd naar de berg Storpollen om de middernachtzon te zien, en u kunt er bootjes huren om te gaan vissen in de fjord.

Wie een zeekajak bezit kan hier naar hartenlust rondvaren in het glasheldere ondiepe water rond de vele kleine eilandjes aan de monding van de Efjord. Wanneer u de weg langs de Efjord helemaal uitrijdt komt u bij het kunstwerk ‘Hemel op Aarde’ van de Duitse Inge Mahn, een onderdeel van het project Kunstlandschap Nordland. Op de weg terug kunt u in Lanvåg nog een kijkje nemen bij de edelstenen- en mineralenboetiek in de boerderij van Heidi Andersen (zie bordje ‘smykker og mineraler’).

Narvik

Fraai gelegen op een klein schiereiland in de Romsbakfjord ligt de industriestad Narvik (18.900 inwoners), vooral bekend als de grootste ijzerertshaven van Scandinavië en als verkeersknooppunt aan het eind van de spoorlijn uit Zweden. Het centrum bevindt zich rond de lange hoofdstraat Kongens Gate en heeft niet veel bezienswaardigheden afgezien van een historisch museum en een handwijzer die de afstanden naar diverse grote Europese steden aangeeft. Een bezoek aan de ertshaven is de moeite waard, maar het stadje zelf heeft u snel gezien. De omgeving van Narvik is des te mooier, met indrukwekkende toppen van de Narvikfjellene, fjorden en een populair skigebied direct boven de stad. Narvik was tot het einde van de 19e eeuw een onbeduidende vissersplaats, zoals zoveel andere vissersdorpen in Noord-Noorwegen. Aan deze situatie kwam rond 1900 plotseling een eind toen de Zweedse LKAB mijnbouwmaatschappij besloot een spoorlijn aan te leggen vanuit de mijnen rond Kiruna naar Narvik, dat in tegenstelling tot de Zweedse havens het hele jaar ijsvrij is.

In 1902 werd de ‘Ofotbanen’ geopend, de spoorlijn tussen Kiruna en Narvik, waaraan 5000 Rallere (spoorwegarbeiders) onder zware omstandigheden jaren hadden gewerkt. Vooral het 45 km lange stuk tussen Narvik en de Zweedse grens was een uitdaging vanwege de steile bergen en de vele noodzakelijke tunnels. Tegenwoordig rijdt er ’s?zomers naast de normale treinen een speciale toeristentrein vanuit Narvik naar het station Riksgränsen op 523 m hoogte. Onderweg hebt u fraai uitzicht op de Ofot- en Romsbakfjord en krijgt u een uitleg over de geschiedenis van de spoorlijn. De trein stopt diverse keren onderweg en op het eindpunt Riksgränsen kunt u een informatieve multimediashow over de spoorlijn aanschouwen.

Bezienswaardigheden Narvik

Krigsminemuseum (oorlogsmuseum)

Het museum aan de Torget (hoofdplein) toont een dramatische periode uit de geschiedenis van Narvik. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wisten geallieerde troepen een Duitse aanval op de stad enkele maanden te weerstaan. De geallieerden moesten Narvik ten slotte opgeven, vanwege de kritieke situatie aan het front in Frankrijk. De stad was inmiddels geheel verwoest en werd 5 jaar door de Duitsers bezet. Narvik moest na de oorlog vrijwel geheel worden opgebouwd. Het museum staat geheel in het teken van de gebeurtenissen tijdens de oorlog.

Ofotenmuseum

Narviks Ofotenmuseum is een cultuurhistorisch museum over de bouw van de Ofotspoorlijn, de geschiedenis van de stad, de visserij en de uitbreiding van de ertshaven.

Malmkaiene (ijzerertskades)

Ten westen van Narviks centrum liggen de recentelijk volledig gemoderniseerde ijzerertskades van LKAB, ’s?werelds grootste exporthaven van ijzererts. Na de voltooiing van de spoorlijn voer als eerste schip de Zweedse ‘Upland’ met 3274 ton ijzererts naar Rotterdam. Het laden had 40 uur geduurd. Tegenwoordig rijden ertstreinen uit Kiruna een tunnel in en lossen hun vracht in reusachtige silo’s, van waaruit transportbanden de gigantische vrachtschepen van 350.000 ton in 25 tot 30 uur volladen. Per jaar betekent dat 28 miljoen ton ijzererts. Mogelijk kunt u de haven bezichtigen.

Kabelbaan Fagernesfjell

Een goed overzicht over de stad en de ertshaven krijgt u vanaf de Fagernesfjell, die u met een kabelbaan kunt bereiken. Op de 656 m hoge top ligt een restaurant en beginnen enkele mooie wandelpaden verder omhoog naar de 1200 meter hoge bergtoppen. Hartje zomer gaat de kabelbaan tot 1 uur ’s?nachts om de middernachtzon te bewonderen. In de winter is hier een uitdagend skigebied met enkele beroemde afdalingen en veel off-piste mogelijkheden. Narvik heeft hiermee het beste alpiene skigebied van Noord-Noorwegen. Beroemd zijn enkele steile couloirs die door zeer ervaren skiërs kunnen worden afgedaald. Maar ook de gewone pisteskiër kan op ski’s afdalen tot in de stad. De meest noordelijke wereldbekerwedstrijden alpineskiën zijn hier diverse malen gehouden.

Brennholtet rotstekeningen

Dat er al lang geleden mensen hebben gewoond in Narvik tonen enkele rotstekeningen, die zijn ontdekt op rotsen vrijwel midden in de stad bij de wijk Brennholtet (ten noorden van het station). Een figuur van een eland is ongeveer 5000 jaar oud.

10 prachtige bestemmingen in Ofoten en Narvik en Noorwegen