Klimaat
Bulgarije kan in principe het gehele jaar door bezocht worden, het hangt ervan af wat u wilt. Bent u een zonzoeker dan zijn de zomermaanden aan de Zwarte Zeekust ideaal. Overwinteraars kunnen eveneens in dit gebied terecht, al moet u er rekening mee houden dat in december, januari en februari de nachttemperaturen onder het vriespunt kunnen dalen. Rondreizen kan men het beste van medio april tot eind juni. Via het hoofdstuk 'Toerisme' in deel 2 kunt u u zich een beter beeld vormen.
Voor wintersport gaat men tussen medio december en medio maart naar de daarvoor bestemde gebieden. Kijk bij 'Wintersport' in deel 2 voor gedetailleerde informatie.
Officieel heeft Bulgarije een Midden-Europees landklimaat. Dit wordt gekenmerkt door hete zomers en koude winters. De aanwezigheid van bergketens enerzijds en het grote wateroppervlak van de Zwarte Zee anderzijds, voorkomen echter extremen. Dat wil niet zeggen dat er geen extremen zijn. De hoogste temperatuur ooit gemeten bedroeg 45,2°Celsius, de laagste, maar dat was op een andere dag, 38,3°Celsius onder nul! In de winter daalt het kwik op vele plaatsen tot (ver) onder het nulpunt, gedurende de zomer worden plaatselijk gemakkelijk temperaturen van meer dan 30°Celsius gehaald.
De gemiddelden zijn echter buitengewoon aangenaam. In het binnenland van Bulgarije ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 24°Celsius. Reeds in mei kunt u hier rekenen op temperaturen van meer dan 20°. Juli en augustus zijn de warmste maanden, doorgaans stijgt de temperatuur zonder problemen tot 27°. De zon schijnt dan ook het meest en laat zich zo’n 9 tot 10 uur per dag zien. September kent ook nog uiterst milde temperaturen, gemiddeld is het dan altijd nog zo’n 22°. Het hele jaar door moet u echter rekening houden met (soms pittige) regenbuien. Bulgarije is niet voor niets zo groen.
Langs de kust van de Zwarte Zee wordt het warmer, 30°Celsius vormt geen uitzondering in juli en augustus. Het aardige bij deze hoge temperaturen is dat er doorgaans een briesje vanuit zee waait, zodat de gevoelstemperatuur zeer aangenaam is. Het gemiddelde aantal zonne-uren langs de kust ligt wat hoger dan in het binnenland. De watertemperatuur ligt op jaarbasis tussen de 17° aan het einde van de winter, tot 23° in september. Dankzij een warme golfstroom afkomstig uit de Egeïsche Zee waarmee de Zwarte Zee (via de Bosporus) in verbinding staat, blijven de temperaturen aan de kust ook in de winter zeer de moeite waard, al moet u er rekening mee houden dat nachtvorst er geen onbekend verschijnsel is. Steeds meer toeristen treden dan ook in de voetsporen van vroegere Oostenrijkse, Bulgaarse en Russische heersers, ze overwinteren aan de Bulgaarse kust.
In de bergen ligt de zaak wel even anders. Bij de aanvang van de winter ergens tussen half oktober en half november tuimelt de temperatuur in hoog tempo. Aan het begin van december heeft men soms te maken met zware sneeuwval (en niet alleen in de bergen). In z’n algemeenheid kan gezegd worden dat de wintersportgebieden van eind december tot eind maart sneeuwzeker zijn, al begint in de tweede week van maart het laagseizoen op de meeste plaatsen. Gedurende de wintermaanden zijn de gebieden buiten de gekende toeristenoorden weinig aantrekkelijk voor de toerist.
Aqua Paradise Resort is, zoals de naam al doet vermoeden, een waar waterparadijs voor het hele gezin. Het nieuwe 4-sterren resort ligt...
Harmony Suites - Grand Resort ligt op loopafstand van het bruisende Sunny Beach en dat maakt het een ideale keuze voor een...
Het lange zandstrand Goudstrand Golden Sands bereik je via de boulevard vanaf het 4-sterrencomplex Luna. Niet alleen het strand, maar ook het...