Bulgarije

Swipe

Flora en fauna

De Bulgaren beweren dat hun land een oase is van natuurlijke schoonheid. Hoewel je zo’n uitspraak onder de categorie ‘chauvinisme’ zou willen rangschikken, er zit een behoorlijke dosis waarheid in. Zowel de flora als de fauna van het land is zeer divers. Dat wordt veroorzaakt door het feit dat Bulgarije als het ware een overgangsgebied vormt tussen een landklimaat en een mediterraan klimaat. Van noord naar zuid vinden we achtereenvolgens de Donau Laagvlakte, het Balkangebergte (Stara Planina), het Middengebergte (Sredna Gora) met tussen die twee de Rozenvallei, en de Thracische Laagvlakte in de richting van Turkije en het Rhodopi-, het Rila- en het Piringebergte in de richting van Griekenland en Macedonië.

De aan de Donau grenzende laagvlakte wordt ook wel de graanschuur van Bulgarije genoemd. Dat wil niet zeggen dat er uitsluitend graan verbouwd wordt. De vruchtbare lössgronden zorgen ervoor dat vrijwel alle gewassen er willen groeien. Een belangrijk gedeelte van de landbouwgronden van Bulgarije bevindt zich dan ook op de Donau Laagvlakte met naar de Zwarte Zee een uitloper ervan: het Dobrudzha plateau. Vroeger bevonden zich hier onafzienbare steppen en in sommige delen van het gebied zijn deze, naast in cultuur gebracht grasland, nog wel terug te vinden.

Het Middengebergte is over het algemeen dichtbebost. Er groeien beuken, eiken, wilde kastanjes, essen en iepen. In de hogere gedeelten vindt men ook naaldbomen. In de bossen komt nog tamelijk veel wild voor, al is er lang niet zoveel wild meer als in vroeger dagen. Er zijn nog beren, vossen, lynxen en wolven, maar ook reeën, gemzen en wilde zwijnen. De begroeiing op het hooggebergte doet veel denken aan de Alpen. Meer dan in de zuidelijke lagere bergen komt hier naaldhout voor.

Afdalend naar de Thracische Laagvlakte verandert het landschap tamelijk snel. Het gebied is bijzonder kleurrijk en in het voorjaar kan men er, behalve van de onafzienbare rozenvlaktes (waarvan u overigens weinig kleur aan zult bekennen omdat de rozen als ze nog maar net uit de knop springen al geplukt worden), genieten van tientallen geuren en kleuren veroorzaakt door lavendel, papaver, salvia en mint. De wilde appel- en perenbomen komen vooral voor in de dalen van het gebied ten noorden van de plaats Plovdiv.

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije