Japan

Swipe

Klimaat en reistijd

Beste reistijd Japan

Japan ligt in de noordelijke gematigde luchtstreek, dus het klimaat is over het algemeen zacht. Maar omdat de archipel ongeveer 3.000 km lang is, van het noorden naar het zuiden, zijn de weersverschijnselen afhankelijk van de plaats waar u heen reist en van de tijd van het jaar. Japan heeft, net als Nederland en België, vier duidelijk te onderscheiden seizoenen, elk met eigen kenmerken. U kunt in beginsel Japan het gehele jaar door bezoeken, maar de allerbeste perioden voor een bezoek aan het land van de rijzende zon zijn de lente en de herfst. Natuurlijk zijn er grote regionale verschillen. In de winter is het op Hokkaido met een gemiddelde temperatuur van -6°C. steenkoud, terwijl het op het subtropische eiland Okinawa nog aangenaam warm is. Voorts wordt het plaatselijke klimaat bepaald door de bergketens van Japan en de moesson, een halfjaarlijks wisselende wind, die beïnvloed wordt door het verschuiven van de plaats met de laagste luchtdruk rond de evenaar (het I.T.C.Z.). Voor Japan houdt dit in dat de wind 's winters vanaf het hogedrukgebied boven Oost-Siberië oostwaarts over Japan naar het lagedrukgebied boven de Grote Oceaan waait. Boven de Japanse Zee zuigt deze wind vocht op die het in de vorm van sneeuw boven het westen van Japan laat vallen, voor de bergketens. De oostzijde van Japan heeft in deze periode een droger klimaat, 's Zomers waait de wind uit precies de tegenovergestelde richting, met als gevolg een westwaartse wind die regen en hoge temperaturen met zich meebrengt. De temperaturen worden tevens beïnvloed door twee zeestromen. De warme Japanse zeestroom (Kuroshio, een broertje van onze warme Golfstroom) stroomt vanuit het zuiden langs de Japanse kusten noordwaarts. Voor de kust van Hokkaido en Noord-Honshu ontmoet deze warme zeestroom de koude chishima-zeestroom (Oyashio), die vanuit de Beringzee zuidwaarts stroomt. Hun ontmoeting gaat gepaard met de vorming van zeer rijke visgronden.

Regenseizoenen

Japan kent twee soorten regenseizoenen. Het eerste regenseizoen, de perzikregen (baiu), begint in juni en eindigt na 6 weken (in midden juli). Tijdens dit regenseizoen voelt de lucht warm en vochtig aan. Het tweede regenseizoen valt in de laatste weken van augustus en de eerste weken van september. In deze periode teisteren hevige tyfoons (tropische wervelstormen) de zuidoostkust van Honshu, Kyushu en de Ryukyu Eilanden. Tropische wervelstormen ontstaan boven de Grote Oceaan op plaatsen waar het zeewater relatief warm is. Daar stijgt de warme lucht waardoor boven de zee een diep lagedrukgebied ontstaat. De omringende lucht stroomt spiraalsgewijs naar het luchtgat toe en de tyfoon is geboren. Deze hevig wervelstormen kunnen een windsnelheid van meer dan 80 m per seconde bereiken. Zij brengen regelmatig schade toe aan rijstvelden en soms aan gebouwen. Gelukkig neemt de kracht van een tyfoon boven land meestal snel af. Als de tyfoons met de bijbehorende regens verdwenen zijn, volgt er in de herfst een aangename koelte. De heuvels en bergen hullen zich in fraaie herfsttinten; in tuinen en parken openbaren zich vele soorten bloeiende chrysanten. Het is het jaargetijde van de oogstfeesten en historische rituelen. De duur van de herfst is in het noorden aanmerkelijk korter dan in het zuiden. In de winter is de lucht koud en helder. Hokkaido, Noord- en Centraal- Honshu en de westkust zijn van november tot april bedekt met een dikke laag sneeuw. In deze gebieden wordt er druk geskied en geschaatst. In het zuiden variëren de temperaturen van fris op Kyushu (circa 6 °C) tot aangenaam op Okinawa (circa 16 °C). Na de wintermaanden kondigen de perzikbloesems de lente aan, die in eind maart of begin april haar hoogtepunt vindt in de bloeiende kersebomen. Bergen, velden en tuinen zijn bedekt met weelderige roze bloesems. Langs de kust van de Grote Oceaan kan het een aantal dagen regenachtig zijn. Op het eiland Hokkaido is de duur van de lente korter dan op de zuidelijker gelegen eilanden. De zomer begint in juni met de eerder beschreven regenperiode. De boeren zijn druk in de weer met het poten van rijstplantjes in de natte akkers. Daarna wordt het in de kustgebieden erg warm en vochtig. De kust langs de Japanse Zee ontvangt dankzij de beschermende werking van de bergketens, aanmerkelijk minder regen dan de kust langs de Grote Oceaan. Ook het gebied rondom de Binnenzee ontvangt verhoudingsgewijs minder neerslag. Op Hokkaido is de temperatuur in de zomer zeer aangenaam. Dit seizoen is een drukke periode met veel feesten en festivals. Veel Japanners brengen tijdens de zomer hun vakantie door op de stranden en in de bergoorden. Officieel begint de zomer op 1 juli en dat betekent, warm of niet, dat de airconditioners aan gaan; op 1 september is de zomer voorbij en gaan de airconditioners uit, ook al vallen de mussen van het dak!

Het klimaatsysteem van Koppen

Het klimaatsysteem van Koppen deelt Japan als volgt in:

-, Hokkaido heeft een Dfb-klimaat, dat wil zeggen een gematigd conti¬nentaal klimaat (snowy forest climat) met een gelijkmatig verdeelde neerslag en een warmste zomermaand die gemiddeld kouder is dan 22 °C.

-, Noord-Honshu heeft deels een Dfa-klimaat, dat wil zeggen een gematigd continentaal klimaat met een gelijkmatig verdeelde neerslag en ten minste één zomermaand die gemiddeld warmer is dan 22 °C.

-, Centraal- en Zuid-Honshu en Kyushu hebben een Cfa-klimaat, dat wil zeggen een zuiver zeeklimaat met een gelijkmatig verdeelde neerslag en ten minste één zomermaand die gemiddeld warmer is dan 22 °C.

Belangrijke vakantieperioden voor de Japanse bevolking

Belangrijke vakantieperioden voor de Japanse bevolking zijn de nieuwjaarsvakantie (27 december tot 4 januari), de gouden-weekvakantie (29 april tot 5 mei, plus de aangrenzende weekenden) en de periode rond het Bonfestival (de week rondom 15 augustus, plus de aangrenzende weekenden). In deze perioden kunt u het beste uw plaats voor het openbaar vervoer en uw overnachting ruim van tevoren reserveren in verband met de grote drukte. De belangrijkste reizigersstromen gaan aan het begin van de vakantieperiodes vanuit het stedelijk gebied richting platteland. Aan het einde van de vakantieperiodes komen de aanzienlijkste reizigersstromen vanuit de tegenovergestelde richting.

Temperatuur in °C (T), luchtvochtigheid in % (V) en aantallen dagen waarop enige neerslag (regen, sneeuw of hagel) valt (R).

                            JANUARI, APRIL, JULI, OKTOBER

                            T       V       R        T       V       R     T       V      R    T       V     R

Sapporo                -5,1  75     16      6,1     68     9      20     80     9    10,3   74   13

Sendai                   0,6  71       6      9,5     67     8      21,9  86    13    13,9   77    9

Tokyo                    4,1  57       5    13,4     66    10      27    79     10    16,7  74   11

Nagoya                  3,2  71       7    13        69    10     25,5  81     12    16,4  76     9

Kyoto                     3,5 72       5    13        67     7     25,9  76       8    16,6  74     5

Hiroshima              4,1  71       7    12,9     71   10     25,2  82       8    16,6  75     6

Takamatsu             4,3  69      7     12,6     74   10     25,9  81     10    16,6  79     8

Fukuoka                 5,2  75    12     13,8     74   10     26,2  80     11     17,1  76    7

Kagoshima              6,7  75    11     15,5     76   12     26,6  82     13    18,9  75    8

Naha                    15,8  70      1     20,6     79   10     27,9  82       9    23,9  74    9

Alle cijfers in bovenstaand overzicht zijn gemiddelden, dat wil zeggen dat het overdag in de regel iets warmer is en 's nachts iets kouder.

10 prachtige bestemmingen in Japan