Vis en andere zeevruchten
Verse vis is niet evident. Ook niet op de eilanden. Het gaat namelijk niet zo goed met de visserij in Griekenland. De zeeën rondom zijn redelijk leeggevist en daarom is echt verse vis behoorlijk prijzig. Soms probeert men u een ingevroren variant voor te zetten. Wilt u echt verse vis, vraag dan of u de vis even mag zien voordat hij de pan in gaat. Staan de oogjes helder, zijn de schubben nog intact en ruikt hij niet al te ‘vissig', maar meer naar de zee, dan mag u er van uit gaan dat de vis lekker vers is. Vaak moet u een dag van te voren aangeven dat u verse vis wenst te eten, zodat de restauranthouder zijn boodschappen daar op aan kan passen. Ook voor hem is verse vis inkopen een dure investering. Vis is wel altijd beschikbaar in een psarotavérna, oftewel visrestaurant.
Wel goedkoop, bijna het hele jaar beschikbaar en vrijwel overal verkrijgbaar zijn sardéles (sardines), marídes en chópes. Marídes zijn iets groter dan sardines en chópes zijn piepkleine visjes die in een beslagje worden gefrituurd en met kop en staart worden opgegeten. De Grieken zijn er dol op en bestellen ze in grote hoeveelheden.
Kalamarákia (pijlinktvis) en ochtapódi (octopus) zijn ook favoriet en het hele jaar door beschikbaar. De octopussen die voor visrestaurantjes aan een waslijntje of in een speciaal kastje met gaas ervoor hangen te drogen, vormen een typisch Grieks plaatje. Het slaan van de octopussen is een minder fraai gezicht. De dieren worden nog levend talloze malen tegen de rotsen gekwakt opdat het vlees lekker mals wordt.
Kalamarákia wordt meestal gefrituurd gegeten. Octopus verschijnt in meerdere varianten. Gegrild, in wijnsaus of koud in een salade. Een andere inktvis-variant is de súpies oftewel zeekat. Deze wordt meestal in zijn eigen inkt gekookt wat er voor ons iets minder aantrekkelijk uitziet.
Een echte delicatesse is zee-egel (achinós). Dit zal echter niet zo snel op een menukaart te vinden zijn. We noemen het dan ook meer als curiositeit, dan als echter aanrader. Ooit probeerden wij op het eiland Samos een bordje zee-egel, aangeboden door een vriendelijke restauranthouder die ons deze specialiteit niet wilde onthouden. Een klein bordje met oranje ‘fliebertjes' erop, dat was het. Uit beleefdheid hebben we het geproefd. De smaak was ziltig en eigenlijk weinig bijzonder.
Die oranje ‘fliebertjes' zijn de eierstokken van dit tweeslachtige diertje, het enige eetbare onderdeel ervan. Het eten ervan zou het libido een flinke oppepper geven. Ziet u kinderen op het strand met een steen op een zee-egel inslaan, dan is dit niet bedoeld als zinloos geweld tegen weerloze diertjes, maar de enige manier om bij het felbegeerde oranje binnenste van deze stekelige zeebewoners te komen.
Parga Beach is een 4-sterrenhotel gelegen in Parga-stad omgeven door groene natuur, bergen en zee. Dit pittoreske stadje bevindt zich aan de westkust...
Vanaf Blue Marine Resort en Spa heb je een prachtig uitzicht over de baai van Mirabello. Vanaf deze accommodatie kun je het...
Het La Mer Deluxe and Spa hotel is gelegen in Kamari, op het zonnige Griekse eiland Santorini. Dit hotel ligt op slechts...