Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

Pazardzhik

Aan de voet van het centrale Rhodopigebergte ligt het plaatsje Pazardzhik. Vandaag de dag lijkt het in niets meer op de drukke stad die het vroeger was. Tijdens de Turkse overheersing was het de op twee na grootste marktplaats binnen het hele Ottomaanse rijk. Vanwege die economische bloei vestigden zich al aan het einde van de 16e eeuw tal van kooplui, in hun kielzog kleine zelfstandigen en handwerkslieden met zich meetrekkend. Vooral metaalarbeiders, leerbewerkers en smeden vestigden zich in groten getale in de stad. Dat was niet zo vreemd want op het hoogtepunt van de bloeiperiode telde de stad meer dan 5000 paarden en kamelen.

Tot aan het einde van de 19e eeuw was de markt van Pazardzhik zelfs belangrijker dan die van Sofia. De stad heeft, mede als gevolg van de explosieve groei, lange tijd een slechte naam gehad en nog steeds zegt men dat je, nadat je iemand een hand gegeven hebt, direct je vingers na moet tellen. Zo erg is het natuurlijk niet meer, maar feit is dat de samenstelling van de bevolking, Bulgaren, Turken en Roma altijd een nadelige uitstraling gehad heeft. Dat werd nog eens in de hand gewerkt doordat men er op grote schaal nepvuurwapens ging vervaardigen, veelal als sigarettenaansteker. Als u de Kurshum dzhamiya moskee op een afstand bekijkt dan kunt u zich indenken dat wapens altijd een belangrijke rol speelden in de stad, zelfs de koepel van deze moskee heeft de vorm van een granaat, reden om hem de bijnaam ‘kogelmoskee’ te geven.

Stanislav Dospevski museum

De beroemde schilder Stanislav Dospevski, na Zahari Zograf Bulgarije’s beroemdste schilder, is een van de zonen van de stad. Het atelier van deze 19e-eeuwse schilder is ingericht als een zogenaamd museumhuis. Hij studeerde aan de kunstacademie van Sint-Petersburg en werd vooral beroemd om zijn iconen, portretten en muurschilderingen.

Sv. Bogoroditsakathedraal

U moet zeker een bezoek brengen aan de Sv. Bogoroditsakathedraal. Het zal u opvallen dat de kathedraal deels onder het straatniveau gelegen is. Dat heeft te maken met het feit dat de Turken het bouwen van kerken alleen (en dan nog oogluikend) toestonden als deze niet opvielen in het stadsbeeld. De bouw van kerken was aan tal van restricties gebonden en het is nog onduidelijk hoe men ooit toestemming heeft gekregen om de kathedraal uit een roze steensoort op te trekken. De altaarmuur is zeer fraai. Deze werd vervaardigd uit walnotenhout door kunstenaars uit Macedonië.

Boomgaarden Pazardzhik 

De vroegere hoofdweg tussen Pazardzhik en Plovdiv voert u door uitgestrekte boomgaarden waar appels, peren en pruimen worden geteeld. Langs de weg, maar dat ziet u overal in Bulgarije, wordt fruit te koop aangeboden. Het is een misverstand (hoewel Bulgaren deze ‘traditie’ in ere houden) dat de passant het fruit direct uit de boomgaarden kan plukken zonder ervoor te betalen, vooropgesteld dat men niet meer plukt dan nodig is om de honger te stillen.

Stambolovski rockersfestival 

Langs dezelfde weg, in de omgeving van Stambolovski vindt in juni het jaarlijkse rockersfestival plaats. De jaren vijftig en zestig van de 20ste eeuw herleven gedurende dit festival en u kunt er, behalve van muziek, genieten van auto’s en motoren uit die periode, het geheel gepresenteerd in een decor van leder- en vetkuiven.

10 prachtige bestemmingen in Pazardzhik en Bulgarije