Bulgarije

Swipe

Geld wisselen

De banken geven u een goede, dat wil zeggen de door de centrale bank vastgestelde, koers. Deze koers krijgt u ook als u gebruikmaakt van een pinautomaat. Voor het verzilveren van travellercheques zal naar uw paspoort worden gevraagd, wisselt u contant geld dan krijgt u dat zonder probleem. Bewaar het aankoopbewijs, bij het terugwisselen naar euro’s kan gecontroleerd worden of u het geld in Bulgarije hebt aangekocht bij een officiële instelling.

Het wisselen van geld bij een wisselkantoor (en er zijn er honderden) is ook officieel, u krijgt keurig een aankoopbewijs, maar er zit in veel gevallen een addertje onder het gras. Buiten bij het wisselkantoor ziet u grote borden staan waarop aantrekkelijke koersen zijn vermeld. Die grote letters en cijfers interesseren u niet, het gaat om de mededeling in kleine lettertjes, vaak in de marge en zo ondoorzichtig dat u al gauw op het verkeerde been wordt gezet. De koers die wordt genoemd is vaak hoger dan die banken bieden.

Let echter goed op. Lager op hetzelfde bord staat nóg een rij met cijfers en daarop staat een (veel) lagere koers dan die bij de banken. De hoge koers is om u binnen te krijgen. U legt bijvoorbeeld 200 euro op de balie en krijgt voor dat geld veel minder dan buiten staat aangekondigd. Dan blijkt dat u de koers van travellercheques bekeken heeft. De koers in de tweede rij geeft de koers aan voor het contante geld. Als u uw 200 euro terug wilt blijkt die 'al door de computer’ verwerkt te zijn.

Jammer dus, maar u heeft geen protestmogelijkheid, het staat allemaal duidelijk (in het Bulgaars) aangegeven. Bent u zo slim om meteen de hogere koers op te eisen en u geeft een travellercheque dan zal men u in veel gevallen vertellen dat die, ‘vanwege een computerstoring’ niet geaccepteerd wordt. Vraag, voordat u uw euro’s ook maar uit handen geeft, hoeveel u er precies voor terugkrijgt. Tussen de twee lijsten voor de deur kan 10 procent en meer verschil bestaan, u krijgt bijna per definitie de lage koers.

Krijgt u wel de hoge koers, of staat er maar een koers op het bord, dan kan het uit te betalen bedrag evengoed een stuk lager uitvallen dan staat aangekondigd. Ergens in de marge (en ook weer in het Bulgaars) staat namelijk aangegeven dat u provisie verschuldigd bent. Een provisie die ten minste vier procent bedraagt, maar er zijn ook gevallen bekend waarbij 8 procent in rekening werd gebracht.

Er zijn ook goede wisselkantoren. Hun aankondigingen zijn eenvoudig, er staat maar één rij cijfers op het bord zonder ingewikkelde teksten eromheen en de koers ligt ongeveer gelijk aan die van de banken. Er kan een marginaal verschil in het voordeel van het wisselkantoor zijn, maar dan praten we over niet meer dan enkele stotinki, hooguit een lev per honderd euro.

Natuurlijk kunt u ook wisselen bij de receptie van het hotel. In de meeste gevallen staat daar de koers wel duidelijk aangegeven, maar u zult ontdekken dat die koers toch een stuk lager ligt dan die van de bank. Ook hier is een verschil van 10 procent eerder regel dan uitzondering.

Ten slotte: betalen met euro’s in de winkel. Ook hier moet u vooruit informeren hoeveel u voor uw euro krijgt. Over het algemeen hanteren de betere winkels de bankkoers of iets beter.

Geld opnemen met gebruikmaking van een creditcard is een andere mogelijkheid. Dat kan bij de meeste banken, maar houd er rekening mee dat ook dat een kostbare aangelegenheid is. Altijd!

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije