IJsland

Swipe

[F249] Seljalandsfoss – Thórsmörk

De route is maar 31 km lang, maar Thórsmörk ‘kost’ u de gehele dag.

Ringweg,

Seljalandsfoss,
Een 40 m hoge waterval, waarachter een pad loopt.

Afslag 248,
Het eigenlijke begin van deze route.

Lónid,
Meertje aan de monding van de Gígjökull (een gletsjertong van de Eyjafjallajökull), die zich dermate ver in de vallei uitstrekt, dat dit de eerste hindernis is op weg naar het centrum van Thórsmörk. Langzaam, voorzichtig en gestaag rijden de auto’s en bussen door de uitlopers van dit kleine gletsjermeer.

Stakkholtsgjá,
Een prachtige kloof; na een eindje in de kloof te hebben gelopen komt er een splitsing, waar u links aan moet houden. Na weer wat verder lopen moet u bij eenzelfde soort splitsing opnieuw links aanhouden. Uiteindelijk loopt de kloof dood in een grot, waar u in de herrie van een watervalletje nog net tien meter omhoog kunt klimmen, voordat u echt het eind van de kloof hebt ontdekt. Ga bij de genoemde splitsingen niet rechtsaf, want dat is een streng beschermd broedgebied van meerdere vogelsoorten.

Thórsmörk,
Waarschijnlijk het mooiste park van IJsland, prachtig gelegen en omgeven door natuurlijke grenzen: bergen, ijskappen, lagunes en gletsjerrivieren. Hierdoor is het vaak moeilijk dit gebied te bereiken, waardoor de toegang alleen kan worden bereikt met behulp van zware 4x4-auto’s en hoog op de wielen staande bussen. De met berken begroeide, groene vallei ligt ingeklemd tussen drie gletsjerrivieren en drie gletsjers: de Krossá en de Eyjafjallajökull in het zuiden, de Myrdalsjökull in het oosten, de Ljósá en de Tindfjallajökull in het noorden en de Markarfljót in het westen. De gletsjers voeden de brede rivieren, die met de bus of auto moeten worden doorgestoken, wat de tocht een extra stukje avontuur geeft.
Het is een landschap met kristalheldere beekjes, veel bomen en een uitbundige flora (170 soorten) van mossen, varens, berkenbosjes, orchideetjes, klokjesgentianen en achtsterren, die als stille getuigen van de korte, maar intense zomer staan te pronken tussen het gras. De beschutte ligging van deze vallei heeft het mogelijk gemaakt dat de berkenboom hier uitstekend groeit, wat voor IJsland uitzonderlijk is. Niet verwonderlijk dus dat Natuurbescherming het dal tot verboden gebied heeft verklaard voor schapen, zodat dit stukje natuurlijke begroeiing voor het nageslacht bewaard kan worden. Wel komt hier de poolvos voor.
In het door de gletsjerrivier Krossá uitgesleten dal Langidalur ligt de overnachtingshut Skagfjördsskáli aan de voet van de 458 m hoge berg Valahnúkur, die beslist beklommen dient te worden. De flanken van deze bergketen zijn begroeid met Siberische sparren en zwaar getergde berken; een IJslands unicum. In de peilloze diepte beneden ziet u auto’s en bussen door de sander rijden. Op de top staat een omgevingswijzer: in een ronde koperen plaat is een kompascirkel gegrift, met de namen van ijskappen en bergtoppen rondom. Volgens de IJslanders zelf is het in dit deel van het land altijd mooi, waardoor men vanaf de top kan genieten van een koninklijk vergezicht over gletsjers, sanders en rivieren. Om deze top te bereiken moet een hoogteverschil van 400 m worden overwonnen. Wanneer u het pad naar beneden volgt, komt u via een voetgangersbrug over de Krossá, waardoor het mogelijk is het deel van Thórsmörk te bezoeken aan de overkant van de rivier.
Er is een van alle gemakken voorziene camping en er kan gebruikgemaakt worden van slaapzakaccommodaties in hutten of een (gehuurd) zomerhuisje voor één tot vijf personen. Beide zijn voorzien van kookgelegenheid op gas en alle noodzakelijke keukengerei. Ook is er een klein winkeltje aanwezig.
Húsadalur is een beschutte en beboste vallei in het noorden van Thórsmörk (met de auto bereikbaar via de [F261]) waar ook een populaire kampeerplaats is. Er worden verschillende wandeltochten georganiseerd vanaf de aanwezige zomerhuisjes, onder andere een korte tocht naar dichtbijgelegen grotten en de canyon Markarfljótsgljúfur.
Van 15 juni tot 13 september worden er dagelijks trips georganiseerd vanaf Reykjavík naar Húsadalur en terug; o.a. door de IJslandse busmaatschappij Austurleid SBS.
Van 15 juni tot 31 augustus rijdt de bus ook ’s middags naar en ’s ochtends van Húsadalur. Gedurende deze periode worden er ook dagelijks busuitstapjes vanaf Húsadalur door dit gebied georganiseerd. Wandelaars kunnen onderweg door de bus opgepikt worden.
Geoefende wandelaars kunnen het pad naar Landmannalaugar volgen, een trip van 4 dagen, maar wel IJslands populairste wandelroute.

10 prachtige bestemmingen in IJsland