Stropers: Onuitroeibaar?
Toeristen die Uganda bezoeken komen daar veelal op de eerste plaats om het wildleven van nabij te aanschouwen. Ze worden rijkelijk voor hun interesse beloond. Er is een periode geweest waarin gedacht werd dat het in de toekomst niet meer mogelijk zou zijn om dieren als olifanten, neushoorns of zelfs zebra’s in hun natuurlijke omgeving te aanschouwen. Oorzaak: stropers, maar vooral geweld ten tijde van het regime-Amin. In de periode tussen 1977 en 1987 verminderde de olifantenpopulatie met 55%! De neushoorn was geheel verdwenen, maar dankzij de inspanningen van het Rhino Fund Uganda (RFU, www.rhinofund.org) in samenwerking met de UWA, maakte deze kolos in 2003, na 20 jaar afwezigheid, zijn rentree in Uganda.
Als gevolg van de afsluiting van wereldwijde verdragen waarin de handel van producten die afkomstig zijn van dieren onder strenge bepalingen valt en in veel gevallen zwaar gestraft wordt, komt de natuur de klappen die door de mens werden toegebracht weer langzaam te boven. Zeker, er wordt nog steeds gestroopt. In enkele parken in Uganda werd vooral de neushoorn dag en nacht bewaakt. Wat mannen voor hun potentie over hebben! Alleen voor de hoorn werden deze kolossen zonder mededogen afgemaakt. In Uganda wonnen de stropers het van de rangers, die eigenlijk als mosterd na de maaltijd in de bescherming van de neushoorn werden ingezet. Dat was niet zozeer een misrekening, veeleer een voortvloeisel uit de politieke situatie. Een ambitieus fokprogramma moet de neushoorn binnen enkele decennia weer in de parken terugbrengen.
Huiden vormen eveneens nog steeds een geliefkoosd artikel. Wie kent niet de plaatjes van vroeger waar in de kamer de huid van een zebra aan de muur hing en op de vloer een leeuwenhuid lag? Om duidelijk te maken dat het om een échte ging, had men vaak de kop eraan gelaten. Oké, zo bont maken we het niet meer, maar de verleiding is voor velen nog groot om een leuk paar schoenen of een handtas van écht slangenleer of van écht krokodillenleer te kopen.
De Ugandese overheid doet een dringend beroep op het gezonde verstand van elke toerist die het land bezoekt. Koop geen souvenirs waarvan u weet dat het materiaal van dieren afkomstig is, of uit de natuur komt waar het bedreigd wordt. Soms worden u leuke dingen aangeboden, niet direct op de markt of in de winkel, maar door louche figuren op straat. U kunt het beste naar politie omzien. Sommige mensen gaan in op de aanbieding maar hebben geen geld bij zich en ontbieden de handelaar aan het hotel, waar dan tegelijkertijd de politie wordt uitgenodigd.
Met z’n allen moeten we er toch in kunnen slagen om de handel in dit soort producten stil te leggen? Tot aan het moment waarop we daarin geslaagd zijn zal de stroper de enige onuitroeibare diersoort zijn. In sommige nationale parken en wildreservaten mag gejaagd worden. Dit gebeurt altijd onder het toeziend oog van een ranger, zodat alleen dieren geschoten worden die een gevaar vormen voor de populatie waarin ze leven, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte. Zo’n jachtpartij kost veel geld maar dat kan dan weer besteed worden aan de bestrijding van het menselijke groot wild. Want die mag nog steeds niet afgeschoten worden. Als u op de hoogte gehouden wilt worden van activiteiten die tot doel hebben om dieren voor uitsterven te behoeden, dan kunt u zich (o.a.) in verbinding stellen met de Uganda Wildlife Authority (UWA www.ugandawildlife.org) in Kampala.
Algemene informatie
Rondreizen
Deze unieke rondreis door Uganda en Rwanda kan je eigenlijk niet aan je voorbij laten gaan. Ontdek de schoonheid van de vele...
Rondreizen
Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Uganda ontdekken we het groene hart van Afrika. Wie vroeger graag de verhalen van Tarzan las, moet...
Rondreizen
Tijdens deze unieke natuurreis door Uganda ontdek je het groene hart van Afrika onder begeleiding van biologe Iris. Door met een bioloog...