Oost-Noorwegen

Swipe

Østerdal

De langste rivier van Noorwegen is de 611 km lange Glåma (of Glomma), die van noord naar zuid door de provincie Hedmark stroomt. In het dal van de Glåma, het Østerdal, liggen de belangrijkste plaatsen van Hedmark: Kongsvinger en Elverum. Wie het hele Østerdal wil rijden neemt vlak buiten Oslo weg 2, en volgt vanaf Kongsvinger weg 3 naar Elverum, Koppang en Alvdal en vandaar weg 30 verder naar Røros.

Toeristische informatie Østerdal: Glåmdal Reiseliv, Strandveien 3, Kongsvinger

Tourist Office Kongsvinger: Jernbaneplassen 5

Tourist Office Elverum, Solørveien 151 (in het Noors Bosmuseum)

Kongsvinger

Dit niet ver van de Zweedse grens gelegen stadje heeft een stervormig fort uit 1682, dat indringers uit Zweden moest tegenhouden. Kongsvinger festing is tegenwoordig een museum. Vanaf de vestingwal heeft men prachtig uitzicht over het dal van de Glåma. In Øvrebyen, het oude stadsdeel van Kongsvinger, is Kunst & Håndverk een aanbevolen kunst- en modeboetiek. Een aanrader voor koffie en gebak is Fru Balchen aan de Løkkegate 11. Wanneer u vanuit Kongsvinger weg 2 naar Zweden verder volgt kunt u vlak voor de grens in Magnor een de Magnor glasfabriek bezoeken (glasblazen, showroom, verkoop).

Finnskogen

Ten noorden van Kongsvinger takt weg 205-202 af naar Finnskogen (de ‘Finnenbossen’), een bosgebied waar zich in de 16e eeuw groepen Finnen vestigden, die door honger en armoede uit hun land waren verdreven. Een fraai gebied om te verkennen via kleine asfaltweggetjes en onverharde wegen, langs prachtige meren, zoals het bergmeer Røgden bij Grue Finnskog. Diep in het bos kunt u een bezoek brengen aan het Elandcentrum van hoeve Gravberget Gård. Achter een hek kunt u op uw gemak een familie elanden bewonderen.

Elverum

Elverum is een snelgroeiend regionaal centrum met 12.000 inwoners. Het is de hoofdstad van de Noorse bosbouw en houtindustrie. Het vroegere fraaie stadshart is door de Duitsers platgebombardeerd in 1940. Het herbouwde moderne centrum heeft weinig bezienswaardigheden. Buiten het centrum liggen naast elkaar twee interessante musea. Het Glomdalsmuseet, het op twee na grootste openluchtmuseum van Noorwegen, toont 80 boerderijen en andere historische gebouwen uit het Østerdal. Vanuit het openluchtmuseum kunt u via een loopbrug oversteken naar een eilandje in de rivier de Glåma naar het Noorse bosbouwmuseum (Norsk Skogmuseum) over bosbeheer, natuur, jacht en visserij. Het bosbouwmuseum ontving enige jaren terug de prijs voor het beste Europese museum, en is een van de populairste musea van Noorwegen. Vooral de grote zoetwateraquaria en de uitleg hoe je de diverse vissen kunt vangen zijn erg leerzaam.

Het noordelijke Østerdal

Bij de plaats Koppang komt de Birkebeinerveien uit Lillehammer in het Østerdal uit. In het noordelijke Østerdal is Alvdal de belangrijkste plaats. Er is een klein openluchtmuseum en een museum gewijd aan de Noorse schrijver en kunstenaar Kjell Aukrust (1920-2002), het Aukrustsenter.

Alvdal is een goed uitgangspunt voor bergtochten in de wijde omgeving. Via het Folldal (informatiecentrum Rondane nationaal park) bereikt men de bergen van Rondane en Dovrefjell. Minder bekend, maar haast even mooi, is het direct ten westen van Alvdal gelegen berggebied Alvdal Vestfjell. Rond de opvallendste en hoogste berg van de streek, de Store Sølnkletten (1827 m), ligt een netwerk van wandelpaden en onbemande en bemande berghutten. Enkele berghutten, zoals de Breisjøseter, behoren tot de oudste en sfeervolste hutten van Noorwegen.

Tron, de hoogste bergweg van Noorwegen

Aan de oostkant van Alvdal voert een 6 km lang en zeer steil weggetje naar een radiocommunicatiestation op de berg Tron (1665 m). Het is de hoogste weg van Noorwegen.

Bij Tynset is het grootste skigebied van het Østerdal. Het is niet ver meer naar het mijnstadje Røros; u bevindt zich dan al in de provincie Sør-Trøndelag. Een alternatieve route, parallel aan het Østerdal, is die van Rena naar Tynset door het mooie Rendal. In Øvre Rendal staat het Bullmuseum van dichter Jacob Bull. Verder noordelijk bij Midtskogen ligt de indrukwekkende 2,4 km lange canyon Jutulhogget. Wetenschappers verklaren dat de kloof is ontstaan gedurende de laatste ijstijd na de doorbraak van een morenedam bij een groot gletsjermeer. Een sage vertelt echter over de reuzentrol Rendalsjutulen die de kloof zou hebben uitgehakt, om de rivier de Glåma naar zijn dal te leiden.

Nasjonalpark Forollhogna

Ten noorden van Tynset ligt op de grens van Hedmark en Sør Trøndelag het Nasjonalpark Forollhogna. Op dit sinds 2001 beschermde bergplateau rond de berg Forollhogna (1332 m) grazen grote kuddes wilde rendieren. In het gebied lopen weinig gemarkeerde paden, maar het terrein is niet moeilijk begaanbaar. Informatie vindt u in het Kvikne Nasjonalparksenter, of het Femundmarka Nasjonalparksenter te Røros.

10 prachtige bestemmingen in Østerdal en Noorwegen