Oost-Noorwegen

Swipe

Hønefoss en het Hallingdal

Net boven het meer Tyrifjord ligt de stad Hønefoss, het centrale punt van de streek Ringerike, en de toegang naar het Hallingdal. In het nabijgelegen Jevnaker is de 18e eeuwse glasfabriek van Hadeland Glassverk te bezoeken, waar u prachtig glaswerk kunt bewonderen en kopen en ook zelf glas kunt blazen (www.hadeland-glassverk.no).

Hallingdal

Tussen Hønefoss, Gol en Geilo ligt het Hallingdal, een van de toeristische routes naar de Hardangervidda en Bergen, ook wel Eventyrveien, ‘de weg van avontuur’ genoemd. Het is een mooie bosrijke en bergachtige streek, die zich goed leent voor bergwandelingen. Vooral op de Norefjell, een berggebied aan de westkant van het dal (met gemarkeerde paden en een drietal DNT-berghutten), of in de bergen rond Gol en Geilo. Het gebied rondom het Hallingdal (de Golsfjellet, het Hemsedal en Valdres) is erg geschikt voor fietstochten (mountainbike). Met de vele prima (deels onverharde) bergweggetjes is het een van de beste Noorse berggebieden om te mountainbiken.

In Flå is sinds 2007 het Vassfaret Berenpark geopend, een natuurpark met een aantal beren en verder elanden, herten, auerhoenders en andere dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving. De meeste dieren komen van nature voor in dit gebied (de laatste wilde beren leefden hier tot rond 1970).

Een interessante plaats in het Hallingdal is Nesbyen. Tien kilometer ten noorden van dit plaatsje sloeg 650 miljoen jaar geleden een meteoriet in. De krater die achterbleef – 5 km doorsnede! – is toegankelijk voor het publiek. Verder staat in Nesbyen het Hallingdalmuseum, een van de eerste Noorse openluchtmusea uit 1899, met dertig historische gebouwen en vele streekvoorwerpen van de middeleeuwen tot heden. Een bijzonderheid is de woning van een Noorse emigrant, overgebracht uit de Amerikaanse staat Noord-Dakota. Het museum heeft nog afdelingen in Gol, Hemsedal, Ål, Hol en Dagali.

Bij Gol buigt het Hallingdal naar het westen, en takt weg 52 af naar het Hemsedal. In dit gedeelte van het Hallingdal, van Gol tot Geilo aan de rand van de Hardangervidda, is een grote concentratie aan wintersportgebieden. Ook ’s zomers kan men gebruikmaken van diverse stoeltjesliften die u hoog boven het Hallingdal brengen. Vanuit Gol gaat een stoeltjeslift naar de berg Skarås, een goed uitgangspunt voor wandelingen. In het dorp is een kleine Bygdetun (openluchtmuseum). In het Hallingdal hebben diverse staafkerken gestaan. (Helaas) is de vroegere staafkerk van Gol in de 19e eeuw verplaatst naar Oslo, waar die nu de grote attractie vormt in het Norsk Folkemuseum. In Gol kunt u een bezoek brengen aan Halling Glass. Naast zelf glasblazen is er een glasexpositie en een verkoopwinkel. Op koude regenachtige dagen is het goed toeven in het nieuwe Tropicana Waterland, een tropisch zwembad bij hotel Pers (water 30 C, golf-slagbad, glijbaan, rivier, bubbelbad, solarium, bar en klimmuur). De staafkerk van het iets verder gelegen Torpo is er nog wel. Deze kerk uit de 12e eeuw heeft een uniek interieur met fraaie plafondschilderingen. In de 19e eeuw werd ze op het nippertje gered van de ondergang.

Ook het dorp Ål had vroeger een staafkerk. Deze is in 1888 afgebroken en de resten zijn nu te zien in Oslo. Het Rolf Neschmuseum in het Ål Kulturhus heeft de grootste permanente expositie met grafiek en schilderijen van de internationaal bekende Duitse kunstenaar Rolf Nesch (1893-1975), die de laatste twintig jaar van zijn leven doorbracht op een boerderij in Ål. Vanuit Ål leiden kleine bergwegen de Skarvheimen in naar de omgeving van het meer Bergsjø. Men kan er mooie fietstochten maken en enkele zomerboerderijen bezoeken, of een wandeling maken naar de Iungdalshytta aan het eind van het Stolvatn.

Bij Hol takt weg 50 (op sommige kaarten als weg 288 aangegeven), de Aurlandsvei, af naar de Aurlandsfjord. Deze prachtige bergweg loopt langs bevroren bergmeren over de hoogvlakte ten noorden van de bergrug Hallingskarvet. Ondanks de vele tunnels opent de weg pas half juni. Voor de eerste lange tunnel kunt u parkeren en te voet in een half uur naar de grote DNT berghut Geiterygghytta lopen. Voor Aurland gaat de weg door een hele serie tunnels voor hij afdaalt naar de fjord. Wandelaars kunnen enkele prachtige tochten maken (ten noorden van de weg) door het woeste Aurlandsdal over smalle historische paden. Er zijn tochten van hut naar hut mogelijk, maar ook mooie dagwandelingen gecombineerd met busritten (het Tourist Office van Aurland heeft veel informatie over wandelmogelijkheden).

10 prachtige bestemmingen in Hønefoss en het Hallingdal en Noorwegen