Beeldhouw- en schilderkunst
Zowel de beeldhouwkunst als de schilderkunst is sterk onder invloed geweest van de Europese cultuur, eerst lange tijd door de Spanjaarden en daarna halverwege de 19de eeuw door Franse en Italiaanse stromingen. Zo zul je bijvoorbeeld in elke stad een standbeeld van San Martín zien, de grote nationale held. Maar je zult wel zien dat ze allemaal hetzelfde zijn, want de beeldhouwkunst in Argentinië kent weinig pluriformiteit. Grote beeldhouwwerken zijn vaak gemaakt door Europeanen, of door Argentijnen die hun opleiding in Europa hebben genoten. Zoals Lola Mora, een van de beroemdste Argentijnse beeldhouwsters. Zij werd eind 19de eeuw sterk beïnvloed door Italië en maakte voor Argentinië revolutionaire ontwerpen. De vormen waren wel klassiek (uit de school van Florence) maar de afbeeldingen (naakte vrouwen en mannen) waren voor dit land erg nieuw. Je kunt haar werken bewonderen in Tucumán, waar zij vandaan komt en in Buenos Aires bij de Costanera Sur.
Een andere bekende beeldhouwer, Rogelio Yrurtia, werd sterk beïnvloed in Frankrijk door o.a. Rodin. Een van zijn beroemde werken, Canto al Trabajo, maakte hij in 1907 in Parijs. Je kunt het grote beeldhouwwerk bewonderen in San Telmo. Een replica van de Denker (le Penseur) van Rodin staat in Buenos Aires.
De stad Resistencia wordt ook wel de ‘stad van de beeldhouwkunst’ genoemd. Het is een groot openluchtmuseum, waar tientallen beelden het stadsgezicht verfraaien. De schilderkunst is pas goed tot ontwikkeling gekomen halverwege de 19de eeuw. Mede onder invloed van de Franse en Engelse cultuur, maar dat heeft niet geleid tot een eigen stroming. Pas rond 1920 door toedoen van Europese avant-gardisten, die graag naar Argentinië wilden komen, ontwikkelden zich in het land verschillende kunststromingen.
Belangrijker waren de sociaal-realisten, zoals Reinaldo Guìdici en Benito Quinquela Martín. Op een klassieke manier schilderen ze het leven in de armenwijken en de tangotaferelen. De schilder Quinquela Martín is beroemd geworden met zijn straatje Caminito in de wijk La Boca waar plaatselijke kunstenaars hun werken buiten konden exposeren. Maar ook het expressionisme en impressionisme kregen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw een eigen vorm. Lino Spilimbergo (1896-1964) en Xul Solar (1888-1963) waren dé bekendste schilders van deze stromingen. Je kunt een muurschildering van Spilimbergo in de grote winkelgalerij Pacifico op calle Florida in Buenos Aires bewonderen. Het werk van Solar is te zien in een eigen museum in Buenos Aires.
Werken van de moderne sociaal-realisten als Antonio Berni (1905-1981), Eduardo Sívori (1847-1918) zitten vol expressie over het dagelijkse leven. Sívori heeft een eigen museum in Buenos Aires.
Molina Campos (1891-1957), een zondagsschilder die de laatste tien jaar zeer populair geworden is, laat ons op een bijna kinderlijke wijze meegenieten hoe het leven was op het platteland en van de gaucho’s. Sinds de jaren zestig is er een nieuwe stroming gekomen met een moderne expressieve uitstraling, waarvan Luis Felipe Noé (1933) en Jorge de la Vega (1930-1971) de bekendste zijn. Galería Benzacar en Rubbers in Buenos Aires vertegenwoordigen deze stroming. Veel werk van bovengenoemde schilders zijn te zien in Museo Malba en Museo Bellas Artes in Buenos Aires.
Kunst en cultuur
Rondreizen-Hotel
Deze vernieuwde rondreis naar Patagonië laat je alle pracht zien van het zuiden van Argentinië en Chili. Na een bezoek aan het...
Rondreizen
Tijdens dit overland-avontuur door Chili en Argentinië ontdek je het zuidelijke deel van deze twee landen. In de Chileense wijnregio staat een...
Familiereis-Tweepersoonskamer
Dit is een Argentinië & Brazilië familiereis voor gezinnen met kinderen tot 19 jaar. Deze familiereis brengt het beste van Latijns Amerika...