IJsland

Swipe

[F206] Lakavegur

Deze route begint 6 km westelijk van Kirkjubaejarklaustur en eindigt bij de beroemde Laki-kraterrij, die 25 km lang is en uit ca. 100 vulkanen bestaat.

De lengte van deze route bedraagt 41 km en de rijtijd 3,5 uur.

Kirkjubaejarklaustur,
Deze binnenlandrouteweg begint 6 km ten westen van deze plaats.

Fjadrárgljúfur,
Dit is de eerste van vele canyons en richels die u onderweg tegenkomt. Hebt u genoeg tijd, volg dan de wandelroute, langs de vele steile rotswanden met vreemdsoortige uitsteeksels. Het is een van de mooiste canyons van het land en ondanks de makkelijke bereikbaarheid nauwelijks bekend.
De 100 m diepe en 2 km lange canyon is een beschermd gebied en bestaat uit hyaloclastite met lagen lava. Dankzij deze vrij zachte steensoort was het voor de rivier mogelijk de canyon uit te schuren. Het proces is vlak na de ijstijd (ongeveer 2 miljoen jaar geleden) begonnen.

Heidarsel,
Het officiële begin van de [F206].

Selárgljúfur,
In deze omgeving schijnen de enige wilde rozen van IJsland te bloeien; helaas heb ik zelf deze unieke plek nog niet kunnen vinden.

Eintúnaháls,
Een van de vele ravijnen. Deze is in 1934 ontstaan.

Fagrifoss,
Kleine waterval in de Geirlandsá. Hij ligt verscholen vanaf de weg.

’Achterdeur van de hel’,
Deze plaats heeft geen officiële naam maar ligt een paar meter ten oosten van de weg. Hier kunt u een klein gat vinden van nog geen halve meter doorsnee. De enorme diepte is ‘onpeilbaar’ omdat men nooit het geluid hoort van een naar beneden geworpen steen.

Laki,
818 m hoge berg in het midden van Lakagígar. De klim naar de top kan binnen een uur gemaakt worden. De berg is onderdeel van een van de prachtigste natuurverschijnselen van IJsland: een 40 km lange (van zuidwest naar noordoost lopende) vulkani-sche kraterrij, bestaande uit ongeveer 100 afzonderlijke kraters. De kraterwanden variëren enorm in kleur, grootte en samenstel-ling, van rode en zwarte lavaslakken tot massieve lava.
De hoogte van de meeste kraters varieert tussen de 20 en 50 m, maar de grootste krater is maar liefst 100 m hoog. Tijdens de eerste uitbarsting van 1783-1784 ontstond een groot lavaveld, Skaftáreldahraun of Eldhraun. De lava had een volume van 12 km3 en bedekte een terrein van 565 km2. Een van de lavatongen van deze uitbarsting kan in de directe omgeving van Kirk-jubaejarklaustur bekeken worden. Op pag. 33 staat een uitgebreide beschrijving van deze uitbarsting.

10 prachtige bestemmingen in IJsland