Kroatië

Swipe

Klimaat

Het is uitgesloten om gemiddelde temperaturen, regenval, luchtvochtigheid en dergelijke in een tabel onder te brengen. Daarvoor is de verscheidenheid in klimaten te groot. Aan de Adriatische kust heerst een Middellandse-Zeeklimaat dat zich kenmerkt door warme en droge zomers en zachte maar vochtige winters. In januari is het er gemiddeld 5 tot 10 graden Celsius, in augustus tussen de 23 en 26 graden.

In de bergachtige gebieden blijft de temperatuur in januari onder het vriespunt, gemiddeld schommelt de temperatuur tussen de -5 en 0°C . De zomers zijn er aangenaam fris, in de wintermaanden kunnen er grote hoeveelheden sneeuw vallen. Gedurende de maand augustus stijgt de temperatuur in de hooggelegen gebieden tot ongeveer 18°C.

Het binnenland kent een klimaat met droge en hete zomers en koude, natte winters. De temperatuur schommelt in januari rond het vriespunt, terwijl het in augustus gemiddeld zo'n 24°C kan worden.

De gegeven temperaturen zijn allen gemiddelden. Zowel aan de kust als in het binnenland zijn dagen waarin de temperatuur tot boven 30°C stijgt geen uitzondering. In Kroatië komen windsoorten voor waar wij normaal niet mee te maken hebben. Bovendien draait de wind voortdurend.

Als vuistregel geldt dat de wind overdag vanuit zee waait en gedurende de avond en nacht landafwaarts is.

De bora wordt het meest gevreesd. Het is een valwind die in de bergen ontstaat bij luchtdrukverschillen waarbij zich landinwaarts een hogedrukgebied bevindt. De storm steekt onverwacht op en is voor een vreemdeling nauwelijks vooraf herkenbaar. Aan de kust is de bora het hevigst. Gedurende het toeristenseizoen in de zomer houdt de bora het na een paar uur meestal wel voor gezien. In de winter kan hij dagen achtereen het kustgebied onveilig maken.

De sirocco, in Kroatië ook wel jugo genoemd, waait doorgaans uit het zuiden. Deze wind kan dagen achtereen het leven op land, maar vooral op zee bemoeilijken. Het is bepaald geen uitzondering dat gedurende een sirocco ook de bora de kop opsteekt. De sirocco is gemakkelijker te herkennen. De luchtvochtigheid is hoog en de lucht is inktzwart. Na een sirocco moet vaak een grote schoonmaak plaatsvinden. Als gevolg van het feit dat de wind uit het zuiden waait wordt stof en zand aangevoerd.

Uit het westen waait de nereva. Dat is een wind waar in het zomerseizoen terdege rekening mee moet worden gehouden. Hevige onweersbuien vergezellen de wind met zware windstoten. De nereva is meestal van korte duur en wordt door veel mensen als een verademing ervaren. Het weer geeft aanleiding tot spectaculaire luchten waarin de bliksem overheerst.

De maestral ten slotte is de minst zware van alle winden. Hij waait uit het westen of uit het noordwesten en brengt gedurende de middag een aangename afkoeling. Tegen de avond gaat de maestral meestal weer liggen.

10 prachtige bestemmingen in Kroatië